Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Το Brexit ανοίγει τον δρόμο για την ήττα της Γερμανίας


Το Brexit ανοίγει τον δρόμο για την ήττα της Γερμανίας. Θόδωρος Κατσανέβας
Η θριαμβευτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον σηματοδοτεί την απαρχή του ξηλώματος της βελούδινης κατοχής που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, υποκαθιστώντας τα ερπυστριοφόρα, τη βία και το αίμα με τον έλεγχο της οικονομίας, των τραπεζών και του ευρώ. Οι Βρετανοί για άλλη μια φορά άνοιξαν το δρόμο για την ήττα της Γερμανίας, όπως έκαναν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους. Η χωρίς υποσημειώσεις και καθυστερήσεις έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αποτελεί γεγονός. Τίποτα πλέον δεν μπορεί να την σταματήσει.
Τώρα είναι φανερό ότι η έξοδος από την "ευρωφυλακή" είναι εφικτή. Το ξήλωμα του πουλόβερ της γερμανικής Ευρώπης είναι ορατό. Μετά την Βρετανία ακολουθεί η Ιταλία, όπου η σημερινή ερμαφρόδιτη κυβέρνηση του Κόντε με τη στήριξη των συρρικνούμενων "Πεντάστερων", βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.  Ο πρωθυπουργός Κόντε και ο Ντι Μάιο των "Πεντάστερων" με δυσκολία μιλούν μεταξύ τους.

Παράλληλα, ενισχύονται παντού στην Ευρώπη οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού, που τώρα πια παίρνουν τη μορφή μετωπικής σύγκρουσης με το Βερολίνο. Το εμπόριο του φόβου και τα ψέματα των συστημικών ΜΜΕ έχουν κοντά ποδάρια. Η άνοδος της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ, αμέσως μετά τις ιστορικές εκλογές στη Βρετανία, αναδεικνύει τη γελοιότητα των ισχυρισμών ότι, η χώρα θα καταστραφεί αν οδηγηθεί σε Brexit. Αντίθετα, η καθοδική οικονομική πορεία της Γηραιάς Ηπείρου ενισχύει την πιθανότητα διάλυσης της επιλεγόμενης ΕΕ.
Η ύφεση έχει επιστρέψει ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Σήμερα, το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης (σε δολάρια) είναι μικρότερο από ό,τι ήταν το 2008. Η μέση ετήσια ανάπτυξη της την τελευταία δεκαετία είναι χαμηλότερη από 1%, ενώ οι προβλέψεις για το αύριο είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Η Ευρωζώνη βρίσκεται στην ουρά της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία κατά μέσο όρο τρέχει με ρυθμούς της τάξης του 3,5%. Το ευρώ αντί για εφαλτήριο ευημερίας, κατηγορείται εύλογα ότι αποτελεί παράγοντα
οικονομικής αποτυχίας.

Στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί

Στην ίδια τη Γερμανία, η κυβέρνηση Μέρκελ συναντά ισχυρές αντιδράσεις. Η δημοτικότητα της καγκελαρίου συρρικνώνεται. Οι ελπίδες του Εμμανουέλ Μακρόν για ένα πανευρωπαϊκό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε για άλλη μια φορά ανοιχτά την εχθρότητά του προς την ΕΕ, υποστηρίζοντας ανοιχτά την Βρετανία να προχωρήσει στο Brexit, ακόμα και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Η πολύ πιθανή νίκη του στις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ θα αποτελέσει και την ταφόπλακα στα όνειρα του Βερολίνου, τόσο για κυριαρχία στην Ευρώπη, όσο και της ανάδειξης του σε παγκόσμιο πόλο ισχύος ισοδύναμο με τις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά οι Γερμανοί, ύστερα από τις πρώτες τους νίκες, φαίνεται ότι στο τέλος θα χάσουν και αυτόν τον πόλεμο.
Είναι ένας οικονομικός πόλεμος που τον σχεδίασαν και τον υλοποίησαν πολύ πιο έξυπνα, πονηρά και αποτελεσματικά από τις προηγούμενες αιματοβαμμένες συρράξεις που προκάλεσαν για την κυριαρχία στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Γι’ αυτό και ο τελευταίος πόλεμος, με τη χλαίνη της βελούδινης εισβολής, κράτησε περισσότερο από τους προηγούμενους της βίας και του αίματος. Αλλά έστω και με καθυστέρηση, για άλλη μια φορά, στο τέλος χάνουν οι Γερμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου