Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Οι ΗΠΑ έκαναν bullying σε 36 χώρες σε μία εβδομάδα


Πηγή: rt.com
H αμερικανική διπλωματία ήταν πολυάσχολη τις τελευταίες μέρες, με πάνω από 30 χώρες να απειλούνται, να λαμβάνουν τελεσίγραφα και κυρώσεις μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Μεξικό αποτελεί τον τελευταίο στόχο καθώς του επιβλήθηκε αύξηση 5% σε δασμούς εξαγωγών – ποσοστό το οποίο μπορεί αν αυξηθεί μέχρι το 25% μέχρι να σταματήσει η ροή μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ, εκπληρώνοντας μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Τραμπ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες δεν προέρχονται καν από το Μεξικό.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ινδία δέχεται ένα τελεσίγραφο: να εγκαταλείψει το σχέδιο για αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 ή να υποστεί τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την Συνθήκη για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων( Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

Η Τουρκία έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα παρόμοιο τελεσίγραφο: να εγκαταλείψει τους S-400 (κάτι που η Άγκυρα έχει επανειλημμένως αρνηθεί) ή να χάσει την πρόσβαση στο πρόγραμμα πολεμικών αεροσκαφών F-35. Την απειλή επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη η Κάθριν Γουιλμπάργκερ, αναπληρώτρια βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για ζητήματα διεθνούς ασφαλείας. Η Άγκυρα έχει ήδη επενδύσει περίπου 1,25 δις δολάρια στο πανάκριβο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Καθώς όμως αρκετά τμήματα του συγκεκριμένου μαχητικού αεροσκάφους έχουν κατασκευαστεί την Τουρκία, αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται ποιο θα είναι το κόστος και για τις ΗΠΑ.
Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να τιμωρηθεί αν προσπαθήσει να έχει εμπορικές σχέσεις με το Ιράν χρησιμοποιώντας μηχανισμούς συναλλαγών που δεν περιλαμβάνουν τη χρήση δολαρίου, με στόχο να αποφύγει τον αμερικανικό αποκλεισμό. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Μπράιαν Χουκ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη την απειλή των κυρώσεων της CAATSA.
Έχοντας δουλέψει σκληρά πάνω στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη, οι χώρες της Ε.Ε. δεν είναι έτοιμες να αφήσουν την συμφωνία προς χάριν του Τραμπ.

Η Κουβά, η οποία επέστρεψε ως ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης Τραμπ, κατηγορείται τώρα για την υποστήριξη της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Κατά την επίσκεψη του την Πέμπτη στον Καναδά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε ότι η Οτάβα πρέπει να σταματήσει την «μοχθηρή επιρροή» της Αβάνας στα εσωτερικά του Καράκας.
Αυτές οι 32 χώρες (συμπεριλαμβανομένων των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.) δέχτηκαν εκφοβισμούς, απειλές ή κυρώσεις μέσα σε μία μέρα με βάση το μότο του Τραμπ «my way or the highway».
Την ίδια ώρα, οι αναφορές στο Ιράν (το οποίο ήταν «σχεδόν σίγουρα» πίσω από τις επιθέσεις σε βυτιοφόρα κοντά στον Κόλπο της Περσίας), την Κίνα (η οποία τολμά να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν), τη Ρωσία (η οποία πιθανόν να άρχισε χαμηλής κλίμακας πυρηνικές δοκιμές) και τη Βενεζουέλα (όπου η απομάκρυνση του εκλεγμένου πρόεδρου, Νικολάς Μαδούρο, είναι το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να δεχθεί η Ουάσινγκτον) γίνονται σχεδόν μηχανικά. Δεν περνάει μια εβδομάδα στην οποία η κυβέρνηση Τραμπ να μην εξαπολύει κατηγορίες και απειλές εναντίον τους.
Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι χώρες που οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την περασμένη εβδομάδα:



 https://info-war.gr/oi-ipa-ekanan-bullying-se-36-chores-se-mia-evdomada/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου