Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Τι συμβαίνει στην επιτροπή Τσιόδρα; Οι μισές αλήθειες Κοτανίδου

 


Της Μαρίνας Αλεξανδρή

H καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ομολόγησε δημόσια ελάχιστα απ’ όσα λένε, και αναγνωρίζουν, κατ’ ιδίαν αρκετοί συνάδελφοί της στην επιτροπή Τσιόδρα: Είπε, λίγο ως πολύ, ότι η επιτροπή έχει χάσει τον δρόμο, πως υπάρχει κόπωση και λάθη, και πως ακόμη οι όποιες αποφάσεις επικοινωνούνται με επίσης λανθασμένο τρόπο.

«Στην επιτροπή», είπε, «ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας.

Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή, και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις. Και, δυστυχώς, στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Το γεγονός ότι όλα αυτά η κυρία Κοτανίδου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, τα είπε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει την δική του, σημειολογική, αξία.

Το γεγονός ότι τα είπε ταυτόχρονα με την παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εάν προσμετρηθούν συγκεκριμένα ευρήματα της δημοσκόπησης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την λειτουργία της επιτροπής καταγράφεται σαφής πλέον αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της, γεγονός που υπονομεύει και την εφαρμογή και απόδοση των όποιων μέτρων:

Το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι από την επιτροπή εκπέμπεται πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια, ενώ στον αντίποδα το 42% εκτιμά ότι η επιτροπή βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο. Ειδικά στις νέες ηλικίες 17 έως 35 ετών, τις οποίες επανειλημμένα κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στοχοποιήσει ως «ανεύθυνους» μεταδότες του κορονοϊού, το ποσοστό εκείνων που θεωρεί ότι η επιτροπή προκαλεί σύγχυση φθάνει στο 62%.

Ανάλογη είναι η εικόνα από την έρευνα και σε ό,τι αφορά την απόδοση των περιοριστικών μέτρων: Το 55% δηλώνει πως βοηθούν και το 44% πως δεν βοηθούν, ενώ πέρσι την άνοιξη στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το ποσοστό αποδοχής των μέτρων ήταν 77%.

Και εδώ, το ποσοστό αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των μέτρων είναι υψηλότερο στις νεώτερες ηλικίες φθάνοντας στο 58%.

To τρίτο, και σημαντικότερο, είναι η εκτίμηση που διατυπώνουν όλο και περισσότερα μέλη της επιτροπής, πέρα και από τις δημοσιες, μισές αλήθειες της καθηγήτριας Κοτανίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr η εκτίμηση αυτή συμπυκνώνεται, συνοπτικά στην διαπίστωση ότι το lockdown απέτυχε, όπως απέτυχε και η λογική των απαγορεύσεων: «Πέσαμε στην παγίδα της απαγόρευσης, της ποινικοποίησης και, κάποιες φορές, και της πολιτικοποίησης», λέει χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι πλέον – έστω κι έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας – αναζητείται νέο μοντέλο υγειονομικής ασφάλειας και επικοινωνίας με την κοινωνία.

Ο ίδιος επιστήμονας αναγνωρίζει επίσης ότι κάποιες φορές η πλειοψηφία της επιτροπής κινήθηκε με πολιτική λογική στις αποφάσεις και στις εισηγήσεις της – «εθαψε», όπως λέει, «τις διαφωνίες της, προϋπολογίζοντας ως μη όφειλε τις δυνατότητες πολιτικής εφαρμογής, ή και το πολιτικό κόστος ορισμένων μέτρων».

Αυτές τις διαφωνίες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμμερίστηκε αρκετές φορές, και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Η πρώτη σοβαρή αντίρρησή του είχε έρθει από πέρσι το καλοκαίρι, όταν ζήτησε να ανοίξουν τα σχολεία το πολύ με 15 μαθητές ανά τάξη αλλά η θέση του απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Η δεύτερη ήταν όταν ζήτησε να τεθεί όριο πληρότητας 50% στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πάλι δεν εισακούσθηκε.

Η τρίτη ήταν περίπου πριν από δύο εβδομάδες όταν διαφώνησε με τα περίφημα «έξυπνα μέτρα» που, στην πράξη και ταχύτατα, αποδείχθηκαν συνταγή προδιαγεγραμμένης αποτυχίας.

Ενδιαμέσως υπήρξαν κι άλλες αντιρρήσεις, κι άλλες επιμέρους διαφωνίες και συνθηκολογήσεις, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι υπόλοιποι επιστήμονες σιώπησαν μπροστά στο κυβερνητικό αφήγημα της εικονικής επιτυχίας.

Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας τηρεί ακόμη τον... όρκο της σιωπής, κάποιοι άλλοι αρχίζουν να μιλούν στο παρασκήνιο, και κάποιοι ακόμη όπως η Αναστασία Κοτανίδου κάνουν ήπια δημόσια αυτοκριτική. Το ερώτημα είναι εάν, και πόσο, αργά είναι πια.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου