Mε στοιχεία από το al-monitor.com, και σχολιασμό της δημοσιογραφικής ομάδας ardin-rixi.gr
Μέσα στην χρονιά που μας πέρασε, η Ιταλία επένδυσε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μιας και η Ρώμη αποδείχθηκε στενή σύμμαχος για την Άγκυρα, εν μέσω διενέξεων με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Τουρκία έλαβε 4,6 δισ.$ σε άμεσες ξένες επενδύσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Η Ιταλία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτές, με 970 εκατ.$, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ με τα 769 εκ.$, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού την Πέμπτη που μας πέρασε.
Η Ιταλία είναι ένας από τους στενότερους σύμμαχους της Τουρκίας στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο που μας πέρασε, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν μια κοινή στρατιωτική άσκηση στην Μεσόγειο, ενώ τον Ιούλιο οι ηγέτες των δυο χωρών συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής τους συνεργασίας. Όπως και η Τουρκία, η Ιταλία υποστηρίζει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του GNA, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Οι σχέσεις της με την Ιταλία, είναι πολύ σημαντικές για την Τουρκία –όπως είναι και με την Γερμανία ή την Ισπανία– γιατί με αυτές καταφέρνει να διεμβολίσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να αποτρέψει την λήψη σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση των πειρατικών της δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρις στιγμής, το μέτωπο Γαλλίας-Ελλάδας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών που επιθυμούν σκληρότερη στάση εναντίον της Τουρκίας, όπως είναι η Ολλανδία και η Αυστρία, δεν έχει καταφέρει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει στάση απέναντι στην Τουρκία, όσο κι αν η τελευταία πολύ συχνά εκβιάζει την Ευρώπη με διάφορους τρόπους.
Σε αυτό παίζουν ρόλο και οι οικονομικές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία με το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών. Έτσι για το 2020 σύμφωνα με το Αναντολού, στην Ευρώπη αντιστοιχούσε το 70,8% (3,3 δισ.$) των ξένων επενδύσεων προς την Τουρκία
Μένει να δούμε, αν η καινούρια κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία θα
συνεχίσει την φιλοτουρκική πολιτική της απερχόμενης κεντροαριστερής
κυβέρνησης, ή αν η είσοδος αντιτουρκικών δυνάμεων στον κυβερνητικό
συνασπισμό, κυρίως της Λέγκας του Σαλβίνι, θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της
ιταλικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Ως προς αυτό, πάντως, η
παραμονή του ηγέτη των 5 Αστέρων, Λουΐτζι ντι Μάγιο, στο υπουργείο
εξωτερικών, δεν προμηνύει θεαματικές ανατροπές…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου