Ειδικότερα, σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του Tusk που περιήλθε στα χέρια του Guardian, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να πει στους ηγέτες της ΕΕ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι διχαστικές και αναποτελεσματικές, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο σήμα πως είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική που προκάλεσε συγκρούσεις στους κόλπους της ηπείρου.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Tusk θα δώσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις εάν δεν υπάρξει συναίνεση.
"Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει μια μελλοντική πορεία", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε προσχέδιο της επιστολής Tusk.
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν υποχρεωτικές ποσοστώσεις, διότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία διαφωνούν έντονα με την ιδέα της κατανομής των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες του μπλοκ με βάση πρόταση των Βρυξελλών. Ωστόσο, ο το σχέδιο Tusk ενδέχεται να συναντήσει αντιδράσεις από άλλα όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ηγέτες της ΕΕ εισήγαγαν υποχρεωτικές ποσοστώσεις το 2015 στο πλαίσιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έφταναν καθημερινά στις ακτές της Ευρώπης, πολλοί από τους οποίους ήταν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχία ψήφισαν κατά της μετεγκατάστασης, αλλά η πολιτικής επιβλήθηκε μέσω ψηφοφορίας της πλειοψηφίας.
Ενδεχόμενη απόσυρση του σχεδίου υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων θα προκαλέσει αναστάτωση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες που είχαν ζητήσει από την υπόλοιπη ΕΕ να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Σουηδία, ενδέχεται επίσης να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σχέδιο που θεωρείται ότι μειώνει τη βοήθεια προς άλλα κράτη μέλη.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου