Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ποιητής καταδικάστηκε σε θάνατο διά αποκεφαλισμού... από το σκοταδιστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης
Ο Παλαιστίνιος ποιητής Ασραφ Φαγιάντ (35 χρόνων) καταδικάστηκε σε θάνατο από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας με βάση τη σαρία για «αποστασία»  (εγκατάλειψη της ισλαμικής πίστης) αλλά και για την  ποιητική συλλογή του «που καλλιεργεί την αθεΐα».
Ο Ashraf Fayadh συνελήφθη το 2013 με την κατηγορία ότι η ποιητική συλλογή του «Πληροφορίες εντός»» [Instructions Within] προωθεί την...
αθεΐα. Αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, όμως συνελήφθη ξανά το 2014, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 χρόνων και 800 βουρδουλιές. Στην πρώτη δίκη ο Φάγιαντ είχε αρνηθεί πως το έργο του ήταν «βλάσφημο», ενώ παράλληλα είχε δηλώσει πιστός μουσουλμάνος και είχε ζητήσει συγγνώμη.Στην ..επανεκδίκαση της υπόθεσής πριν ένα μήνα καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού!!!!!
Δικάστηκε χωρίς υπεράσπιση με βάση τη σαρία.
Η έφεση στην απόφαση, έφερε νέα καταδίκη σε θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, διότι η συγχώρεσή του «επαφίεται στον Αλλάχ». Ο Φάγιαντ κατηγορείται για την αποκήρυξη του Ισλάμ, κάτι που ο ίδιος αρνείται, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την απόφαση, εκτός από τους στίχους του είναι οι αναρτήσεις του στο twitter και μία συζήτηση που είχε σε ένα καφέ.
Ο Ασράφ Φαγιάντ είναι ένας από τους ανερχόμενους καλλιτέχνες της Σαουδικής Αραβίας, εξαιρετικά ενεργός σε μία χώρα που επί της ουσίας απαγορεύει την τέχνη. Μίας χώρας που απαγορεύει το σινεμά και δεν έχει καμία σχολή Τεχνών ή δημόσιους χώρους όπου μπορούν να συναθροιστούν άντρες και γυναίκες και να ανταλλάξουν ελεύθερα ιδέες
Η απόφαση έχει ενεργοποιήσεις διεθνείς οργανισμούς (Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία κλπ.) ενώ στην Ελλάδα η είδηση πέρασε απαρατήρητη και μόνο η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων έβγαλε ανακοίνωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου