Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ο Στουρνάρας αμφισβητεί τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τη SIEMENS


Ο Γιάννης Στουρνάρας 

Το ύψος της ζημίας των 2 δισ. ευρώ που έχει υποστεί το Δημόσιο από την Siemens αμφισβήτησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψή του ότι ορθώς υπέγραψε την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «για να είναι 2 δις ευρώ η ζημία ο τζίρος θα έπρεπε να είναι περίπου 20 δις. Δεν προκύπτει αυτό». Επίσης..
σημείωσε ότι το ποσό αυτό είναι περίπου όσο είναι σε 10 χώρες.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι σήμερα «η σύμβαση εκτελείται και καλώς εκτελείται». Όπως είπε διαγράφηκαν 80 εκατ. ευρώ απαιτήσεις της Siemens από το Δημόσιο, δίνονται 90 εκατ. για υποστήριξη φορέων του Δημοσίου και καλύφθηκε η υποχρέωση για 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις, αφού έχουν δοθεί 157 εκατ. ευρώ. Το μόνο που απομένει, είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που εκείνος έχει προτείνει να δοθούν για κατασκευή εργοστασίου λογισμικού.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε πως ως υπουργός Οικονομικών παρέλαβε την εκκρεμότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή στις 11 Απριλίου 2012. Συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και η γνώμη του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Τάσου Μπάνου, ήταν πώς είχε υποχρέωση να υπογράψει «γιατί η συμφωνία ήταν εμπρόθεσμη». Το ίδιο συνέστησε και ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ ο οποίος ρωτήθηκε τηλεφωνικώς.

Ακόμη ο πρ. υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόφαση του τμήματος του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης που έχει υποβληθεί και επεσήμανε πως το δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε ότι ο νομοθέτης δέσμευσε τον υπουργό να θέσει σε ισχύ την συμφωνία υπογράφοντάς την και ότι θα ήταν «πράξη παράνομη» αν δεν υπέγραφε.

«Όχι μόνο δικαίωσε τις ενέργειες που έκανα., αλλά έκρινε και ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να την υπογράψω ούτε να την τροποποιήσω», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ήταν άκυρη η συμφωνία, καθώς δεν είχε παρέλθει η προθεσμία των 45 ημερών: «η κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή έγινε εμπρόθεσμα (11 Απριλίου 2012) και η υπογραφή της Siemens ήταν 7 Μαρτίου».

«Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ορθότητα της συμφωνίας», είπε ο Γ. Στουρνάρας και σημείωσε ότι «ζήτησα και είδα τα πρακτικά της συζήτησης πριν προβώ στην ερώτηση στο ΝΣΚ. Είδα τα νομικά και τα επιχειρήματα και δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω την απόφαση της Βουλής για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σωστά λέτε ότι για εμένα εκεί τελείωσε ο ρόλος μου».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ρώτησε αν δέχθηκε πίεση από την Γερμανία για να υπογράψει, ενώ ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πει αν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι έγκυρη.

Τον πρ. υπουργό Οικονομικών στήριξε και το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «σοβαρά πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικα κόλπα. Ο κ. Στουρνάρας ήταν υποχρεωμένος να υπογράψει και όσα λέγονται δεν ευσταθούν». 

 http://www.periodista.gr/greece/item/20132.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου