Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

5 ελαφρύνσεις στα capital controls και αλλαγή στο όριο ανάληψης


Πάνω από 3 δισ. ευρώ το κόστος των capital controls στην οικονομία


Σε 5 παρεμβάσεις για την χαλάρωση των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων τις προσεχείς μέρες προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο και η ΕΚΤ μετά και από την υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ παρά την κοινή ομολογία των τραπεζών ότι το ουσιαστικό «πράσινο φως» για την άρση των capital controls θα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, δηλαδή η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των.. ελληνικών τραπεζών, εντούτοις αναμένουν κάποιες κινήσεις χαλάρωσης πριν από το τέλος του έτους.

Πρόκειται για κινήσεις που θα αφορούν κυρίως στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και τα εμβάσματα, αλλά και τις καταθέσεις και το όριο της εβδομαδιαίας ανάληψης μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει αποσταλεί στην ΕΚΤ σχετική επιστολή με αιτήματα των τραπεζών ώστε να διευκολυνθεί η διακίνηση του χρήματος, ειδικά για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ζητήματα που θέτουν οι τράπεζες και που όπως φαίνεται θα γίνουν αποδεκτά είναι:http://www.koolnews.gr/TWAgoraInArticle.html?id=5682688

α) να διευρυνθούν τα ποσά για εισαγωγές και οι εγκρίσεις να γίνονται χωρίς δικαιολογητικά

β) οι νέες καταθέσεις σε μετρητά να θεωρούνται ελεύθερα κεφάλαια (νέο χρήμα)

γ) να καταργηθούν οι περιορισμοί για το άνοιγμα νέων λογαριασμών και να μπορούν να μπαίνουν συνδικαιούχοι, ειδικά για λογαριασμούς επιχειρήσεων

δ) να μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, και

ε) το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών να ανέβει από τα 420 στα 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου