Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Είναι ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος για τη συμμετοχή του στην πορεία της «Ματωμένης Κυριακής» τον Μάρτιο του 1965 για τα Κοινωνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Υπογραμμίζεται ότι ο μακαριστός Ιάκωβος με τη συμμετοχή του στην πορεία αυτή είχε θέσει τον εαυτό του σε υψηλή διακινδύνευση, αφού θα μπορούσαν οι αδυσώπητες δυνάμεις καταστολής οι οποίες είχαν αιματοκυλίσει το Κίνημα να τον είχαν σκοτώσει εν ψυχρώ, όπως..
άλλωστε είχε απειληθεί η ίδια του η φυσική ακεραιότητα.
άλλωστε είχε απειληθεί η ίδια του η φυσική ακεραιότητα.
Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος είχε πει τα εξής: «Οπως οι περισσότεροι από εσάς, έτσι κι εγώ δεν έχω γεννηθεί εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ζήσω σε μία ελεύθερη δημοκρατία. Ηλθα στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία όπου ήμουν πολίτης τρίτης κατηγορίας, οπότε όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος είχε την πορεία του προς το Δικαστικό Μέγαρο στη Σέλμα της Αλαμπάμα αποφάσισα να συμπαραταχθώ μαζί του λέγοντας καθ’ εαυτόν, πως αυτή είναι η στιγμή να πάρω εκδίκηση εναντίον όλων αυτών που καταπιέζουν τους ανθρώπους.
Οταν επέστρεψα, κάποιος με αποκάλεσε προδότη, κάποιος άλλος μου είπε ότι θα πρέπει να ντρέπομαι γι’ αυτό που έκανα. Αλλοι μου είπαν πως δεν είμαι Αμερικανός, ενώ κάποιοι άλλοι πως δεν είμαι Χριστιανός, αλλά γνωρίζω ότι τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να είναι το πιο ακανθώδες κοινωνικό ζήτημα των καιρών μας και πως θα σταθώ όρθιος και θα υποστηρίξω τα Κοινωνικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα όσο ζω. Αυτό είναι το Χριστιανικό μου καθήκον και το καθήκον ενός ανθρώπου ο οποίος γεννήθηκε σκλάβος».
Υπογραμμίζεται ότι η φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου η οποία τον έδειχνε συμπορευόμενο στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, έκανε τον γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών και ολοκλήρου του Κόσμου, ενώ δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του κορυφαίου περιοδικού της εποχής εκείνης «Life Magazine».
Τονίζεται ότι η θαρραλέα αυτή κίνηση του αειμνήστου Ιακώβου σημάδεψε καθοριστικά στη συνέχεια την αρχιερατεία του και στάθηκε το ξεκίνημα το οποίο έβαλε την Ελληνική Ορθοδοξία στο προσκήνιο της αμερικανικής ζωής, ενώ τάραξε και τα νερά της Ουάσιγκτον, η οποία αιφνιδιάστηκε στην αρχή και δεν γνώριζε πώς να χειριστεί τον Ιάκωβο.
Με την ευκαιρία της 50ής επετείου της πορείας στη Σέλμα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος εξέδωσε ειδική εγκύκλιο στην οποία υπενθυμίζει το ιστορικό αυτό γεγονός προς όλους, τον λαό και τον κλήρο της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης.
Τονίζει στην εγκύκλιο, πως «η υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στον Αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον νεότερο και το ένθεο Αμερικανικό Κίνημα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη σημαδιακή πορεία από το παρεκκλήσιο Brown της Αφρικανικής Μεθοδιστικής Επισκοπελιανής Εκκλησίας προς το Δικαστικό Μέγαρο της κομητείας Ντάλλας στη Σέλμα της Αλαμπάμα στις 15 Μαρτίου του 1965, έφερε τους Ελληνοαμερικανούς και τους Αφροαμερικανούς πιο κοντά τον έναν στον άλλον και δημιούργησε έναν σταθερό δεσμό ανάμεσα στις δύο Κοινότητες, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός ακόμα και σήμερα».
Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος έγραψε επίσης, πως «ο πολυσέβαστος Αρχιεπίσκοπος συμπορεύτηκε με τον φίλο του, Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον νεότερο, διότι όπως είχε πει «ανταποκρίθηκα σε μία κλήση του Θεού για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν δίστασε ποτέ να αγωνιστεί όταν αισθάνθηκε ότι ήταν για τα Δικαιώματα της ανθρωπότητας».
Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος τόνισε ακόμα πως «το μεγάλο ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για το Κίνημα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων ως ο πνευματικός ηγέτης τριών και πλέον εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών στο Δυικό Ημισφαίριο και η συμμετοχή του στη Σέλμα της Αλαμπάμας μαζί με άλλους συμπορευτές βοήθησε στην υπερψήφιση της νομοθεσίας για το δικαίωμα του ψηφίζειν» και συμπληρώνει πως «όλες οι προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου ώθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την θετική κατεύθυνση της ισότητας».
Στην κατακλείδα της εγκυκλίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αιωνία η μνήμη τέτοιων δυναμικών και αδαμάντινων μορφών της πίστης, οραματιστών, ηγετών, ηρώων και πρωταγωνιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου