Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Αμερικανική «σιγή ιχθύος» για τις σχέσεις Τουρκίας-Χαμάς


τουρκια Η τελευταία «έκδοση» των εγγαστρίμυθων εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Jeff Rathke, «πάγωσε» όταν κλήθηκε να απαντήσει σε μία πολύ σημαντική ερώτηση των δημοσιογράφων: πώς γίνεται η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά τις ΗΠΑ σημαντική σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας να «αγκαλιάζει» την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς;!


Την πρώτη φορά, ο Rathke είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει, αλλά δεσμεύθηκε να επανέλθει στο θέμα σε επόμενη.. ενημέρωση.

Την επόμενη ημέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε στο να αναγνωρίσει τις «θερμές» σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Χαμάς.

Το σίγουρο είναι ότι συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό στη γεωπολιτική σκακιέρα. Όσον αφορά στην υπόθαλψη των ισλαμιστών τρομοκρατών της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν πιο σίγουρες «αγκαλιές» από αυτές του Κατάρ και της Τουρκίας.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, λίγο μετά την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κατάρ «έσπασε» τη συμμαχία του με την Τουρκία εξαιτίας θεμάτων που αφορούν στην Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι δεν έχει «χωνέψει» ακόμα την απομάκρυνση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία της Αιγύπτου. Μάλιστα, εξακολουθεί να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης που εγκαταλείπουν τη χώρα, εξαιτίας του διωγμού που έχει εξαπολύσει εναντίον τους ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι.

Τώρα, λοιπόν, ο Τούρκος Σουλτάνος ανοίγει δημοσίως την αγκαλιά του και στους τρομοκράτες της Χαμάς, γεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου