Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η επερχόμενη κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-δανειστών


Η επερχόμενη κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-δανειστών


Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για τη «νέα κρίση» στην Ελλάδα, για τις «επιπτώσεις» στην Ευρώπη και για το «ενδεχόμενο εξόδου» από την ευρωζώνη (Grexit) κάνουν λόγο δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, τόσο με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, όσο και με εκτενείς αναλύσεις, μετά την αποτυχία της Βουλής των Ελλήνων να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας παράλληλα εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα» σε πολιτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Σε άρθρο του στη Νιου Γιορκ Τάιμς ο Neil Irwin κάνει αναφορά..
στo πως εμφανίστηκε το λεγόμενο «Grexit» το 2012, τονίζοντας ότι «μπορεί να έχει επιστρέψει, αλλά δεν έχει συμβεί το ίδιο και για τον πανικό (σ’ αυτό το θέμα)».
Μεταξύ άλλων, ο αρθογράφος καταγράφει τις εξελίξεις μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Όπως υπογραμμίζει, «με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινούσε μια αντιπαράθεση μεταξύ του πιθανού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της τρόικας» και «η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης». Προσθέτει δε ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υποχωρήσουν ή θα υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή που μπορεί να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ελλάδα από το να εξέλθει από την ομπρέλα του ευρωπαϊκού νομίσματος».
Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 – 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας το «πλήγμα» που δέχεται και σήμερα η ελληνική αγορά και ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».
Στην ανάλυση επισημαίνεται, επίσης, ότι «αυτό, όμως, που δεν παρατηρείται (σήμερα) είναι αυτού του είδους η μετάδοση που είχε συμβεί από το 2010 έως το 2012. Εκείνη την περίοδο, η οποιαδήποτε ένδειξη πως επιδεινωνόταν η κρίση στην Ελλάδα, αμέσως ερμηνευόταν σε μεγαλύτερο πανικό για τις πολύ μεγαλύτερες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας».
Σε γενικές γραμμές, στην ανάλυση που προβάλλει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης δίνεται η εικόνα ότι τότε «αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» και ότι «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας».
Αρκετές ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ δημοσιεύουν ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, στην οποία αναφέρεται ότι «ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έχει προειδοποιήσει ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Όπως σημειώνεται, «ο οίκος Fitch ανακοίνωσε την Τρίτη πως είναι ασαφές κατά πόσον ένα κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του» και «ένα αδιέξοδο θα αυξήσει τους κινδύνους για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, επίσης, ότι ο οίκος Fitch προειδοποιεί για τους «κινδύνους περαιτέρω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», προσθέτοντας ότι «μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα έδωσε στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ένα προβάδισμα 3 μονάδων από τους συντηρητικούς» και ότι «ούτε το κόμμα που ηγείται (των δημοσκοπήσεων) θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς το σχηματισμό ενός συνασπισμού».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ φιλοξενεί ανάλυση του Mark Gilbert, ο οποίος αναφέρει ότι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου με την απόρριψη του υποψηφίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την Προεδρία της χώρας, «επαναφέρει την αναταραχή» στην Ευρώπη. Στο άρθρο με τίτλο «Πώς θα σωθεί η Ελλάδα» διατυπώνεται η άποψη ότι «μία και μοναδική λύση» στο ελληνικό πρόβλημα είναι «η διαγραφή του χρέους».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η τρόικα είναι να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας από τα 322 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, είναι η έσχατη λύση, δεδομένου ότι το κόστος διαγραφής χρεών τελικά θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα», όπως τονίζει.
Ο κ. Γκίλμπερτ αναφέρει επίσης ότι «αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι Ευρωπαίοι θα λάβουν υπόψη τους τις προθέσεις του για χαλάρωση των περικοπών στις κρατικές δαπάνες ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», όπως αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να υποχωρήσει η Ευρώπη, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Επομένως, θα πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά».

ΠΗΓΗ: ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου