Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Βλαντιμίρ Πούτιν: "H Δύση προσπαθεί να περιορίσει τη Ρωσία επί δεκαετίες"


Επίθεση στη Δύση εξαπέλυσε ο ρώσος Πρόεδρος στην ομιλία του προς το έθνος, υπό την πίεση των οικονομικών κυρώσεων για την Ουκρανία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να περιορίσει και να ανατρέψει τη Ρωσία «επί δεκαετίες, αν όχι αιώνες», σε μια άγρια και ασυμβίβαστη επίθεση κατά το διάγγελμά του στο έθνος. Οι αναλυτές περίμεναν να δουν αν ο πρόεδρος θα έχει συμφιλιωτικό τόνο στην ετήσια ομιλία του προς την πολιτική ελίτ της Ρωσίας, καθώς το ρούβλι κατρακυλά και οι σχέσεις με τη..
Δύση βρίσκονται σε πολύ άσχημο επίπεδο εξαιτίας της αναταραχής στην Ουκρανία. Αντ 'αυτού, ο Πούτιν άνοιξε την ομιλία με μια σφοδρή υπεράσπιση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική επανασύνδεση» μιας περιοχής τόσο σημαντικής για τη Ρωσία όσο και το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.
Είπε ότι αν τα πρόσφατα γεγονότα στην Κριμαία δεν είχαν συμβεί, η Δύση θα είχε βρει απλά μια άλλη δικαιολογία για να περιορίσει τη Ρωσία με κυρώσεις, υπενθυμίζοντας ότι το 1990 η Δύση είχε προσπαθήσει να διασπάσει τη Ρωσία «κατά το γιουγκοσλαβικό σενάριο». Προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και οι φραστικές επιθέσεις από τη Δύση θα έχουν μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. «Για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η εθνική υπερηφάνεια θεωρείται ως μια πολυτέλεια, αλλά για τη Ρωσία είναι μια αναγκαιότητα», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούν απειλές όταν μιλάνε στη Ρωσία.
«Η πολιτική του περιορισμού δεν εφευρέθηκε χθες. Έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας για πολλά, πολλά χρόνια ... Κάθε φορά που κάποιος σκέφτεται ότι η Ρωσία έχει γίνει ισχυρή, ανεξάρτητη, τέτοια μέσα εφαρμόζονται αμέσως». Ο Πούτιν αποκάλεσε και πάλι τα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα και δήλωσε πως η Ρωσία είχε δείξει ότι θα παρεμβαίνει στο πλευρό της «αλήθειας και της δικαιοσύνης» για να υπερασπιστεί τους συμπατριώτες της. Αναφέρθηκε επίσης στη βία στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, την Πέμπτη το πρωί, όπου ένοπλοι και αστυνομικοί συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 νεκρούς. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τους δράστες αντάρτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι λάμβαναν υποστήριξη από το εξωτερικό και είπε ότι ήταν βέβαιος πως οι αρχές θα θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.
Στον οικονομικό τμήμα της ομιλίας του, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αποδειχθούν μια ώθηση για την αύξηση της εσωτερικής ανάπτυξης και υποσχέθηκε νέες, ελεύθερες ρυθμίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και αμνηστία για την επιστροφή δυνητικά βρώμικου χρήματος στη Ρωσία. Η ροή κεφαλαίων ήταν ένα πρόβλημα για τη Ρωσία για χρόνια, καθώς οι πλούσιοι επιχειρηματίες προτιμούν να αποθηκεύουν τα πλούτη τους στη Βρετανία, την Κύπρο και αλλού.
«Προτείνω μια πλήρη αμνηστία για επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν. «... Αυτό σημαίνει ότι αν οι άνθρωποι νομιμοποιήσουν τους πόρους τους, θα λάβουν εγγύηση ότι δεν θα ενοχληθούν ... δεν θα ερωτηθούν σχετικά με τις πηγές ... δεν θα υπάρχουν ερωτήσεις από τις φορολογικές αρχές φορείς και την επιβολή του νόμου. Αυτό πρέπει να γίνει και να γίνει άπαξ και διά παντός».
Ο Πούτιν πρότεινε επίσης νέους κανόνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να την απελευθέρωση τους από τον ασφυκτικό κλοιό των διεφθαρμένων αξιωματούχων. Υπέδειξε μάλιστα ότι, εάν μια εταιρεία είχε περάσει όλους τους ελέγχους με επιτυχία για τρία χρόνια, θα πρέπει να περάσουν άλλα τρία χρόνια χωρίς περαιτέρω ελέγχους. Ο Πούτιν έχει μιλήσει συχνά για την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και βελτίωσης του κλίματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Μένει να δούμε αν τα λόγια του μπορεί να μεταφραστούν σε πραγματική δράση για τη μείωση της διαφθοράς και την τόνωση των επιχειρήσεων.
Ο ρώσος ηγέτης παραπονέθηκε για την κερδοσκοπία σχετικά με το ρούβλι, το οποίο έχει υποτιμηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. «Ξέρουμε ποιοι κερδοσκοπούν με το ρούβλι. Υπάρχουν τρόποι για να επηρεάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και έχει έρθει η ώρα να τους χρησιμοποιήσουμε», είπε ο πρόεδρος.
Συνόψισε την ωριαία ομιλία του, προσπαθώντας και πάλι να παρουσιάσει τις δυτικές κυρώσεις ως μια ευκαιρία. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μας φέρνουν νέες δυνατότητες. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση των καιρών και να βγούμε νικητές». Συχνά διακόπηκε από χειροκροτήματα του ακροατηρίου, που αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους τοπικούς κυβερνήτες του Κρεμλίνου και τους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές. Αλλά ο ενθουσιασμός φαινόταν πιο χλιαρός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και λόγω της αύξησης των ανησυχιών για το ρούβλι και την οικονομική κατάσταση. Δημοσίως, όμως, όλοι παραμένουν πιστοί στη γραμμή του Πούτιν.
 
http://www.theguardian.com/world/2014/dec/04/vladimir-putin-west-contain-russia-state-nation-speech-president

www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου