Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κάνουν μπίζνες με τη δημόσια περιουσίας


 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ξεκινάω όχι από τα χθεσινά, αλλά με τη συνάντησή σας, με έναν άνθρωπο που όπως έχετε πει και εσείς ο ίδιος, σας έβαλε στην πολιτική, τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Διευκρινιστικό πρώτο ερώτημα, το ραντεβού το ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης ή εσείς; Γιατί υπάρχει σύγχυση γύρω από αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Μητσοτάκη συναντιόμαστε αρκετά συχνά. Είχαμε πει από παλιότερα να βρεθούμε, με..
πήρε τηλέφωνο στο γραφείο μου και βεβαίως ανταποκρίθηκα άμεσα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που έχει διατελέσει πρωθυπουργός πολλά χρόνια, έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, πάντα τον ακούω με μεγάλη προσοχή και νομίζω ότι τον ακούν όλοι οι Έλληνες.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα έδωσε μια συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής. Εκεί μίλησε για την ανάγκη να μην πάμε σε εκλογές, να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Δικαιούμαι να εικάσω λοιπόν ότι και σήμερα αυτό θα σας ζητήσει. Τι σκοπεύετε να του πείτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα τον ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να πάμε σε εκλογές είναι ακριβώς για να αλλάξει αυτή η πολιτική. Μία πολιτική που έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό, μία πολιτική, που είναι παραδεκτό πλέον και από αυτούς που την επέβαλαν, από τους Ευρωπαίους που την επέβαλαν, που ένας - ένας παραιτούμενος από τη θέση του λέει ότι «δεν απέδωσε» και όχι απλώς δεν απέδωσε, οδήγησε σε βαριά ύφεση την Ελλάδα, σε οικονομική καταστροφή και σε αφανισμό τη μεσαία τάξη και οδηγεί σε δυο νέα μνημόνια που με το περιουσιολόγιο θα καταργήσουν την ιδιωτική περιουσία, θα δημευτούν οι περιουσίες των Ελλήνων, θα εξαθλιωθούν οι συνταξιούχοι καταργώντας τις επικουρικές συντάξεις, ο κατώτατος μισθός θα πέσει στα 150 ευρώ που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος πλέον δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Μία πολιτική, η οποία πρέπει να αλλάξει τώρα και αυτό θα γίνει μόνο με εκλογές. 

Θα ακούσω λοιπόν με προσοχή τις απόψεις του Προέδρου, θα του εκθέσω τις δικές μου και θα κουβεντιάσουμε όπως κάνουμε πάντα. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές είναι πολύ σημαντικό να ακούει κανείς έναν έμπειρο πολιτικό όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς θα αλλάξουμε τη στάση την οποία έχουμε. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης εάν δεν έπεφτε το 1993 από τον Αντώνη Σαμαρά, τα πράγματα στην οικονομία θα ήταν πολύ διαφορετικά, δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 και εν συνεχεία η ανάληψη, ιδίως από το 2000, της πρωθυπουργίας από τον κ. Σημίτη ήταν η αρχή του τέλους για την Ελλάδα. Η υπογραφή του περίφημου swap της Goldman Sachs και τα εγκλήματα τα οποία έγιναν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας ήταν εγκλήματα τα οποία έγιναν διότι ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποστασία.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάντως, έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό ότι ο άνθρωπος που έχασε την πρωθυπουργία από την κίνηση που έκανε τότε ο Αντώνης Σαμαράς, σήμερα καλεί εσάς, πιθανότατα, να σας ζητήσει να στηρίξετε τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί αυτό θεωρεί ότι είναι καλό για τον τόπο, όπως δημόσια το έχει πει. Έχει έναν συμβολισμό βαρύ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε να τον ακούσουμε πρώτα, να μιλήσω μαζί του και αυτά που θα μπορέσω να πω δημόσια θα τα πω. 

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ωραία. Έρχομαι στα χθεσινά και στην ψηφοφορία. Δεν σχολιάζω το αποτέλεσμα έχει σχολιαστεί, κάνατε και εσείς τις δηλώσεις σας. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι σημαντικό όμως το αποτέλεσμα για έναν λόγο κ. Ευαγγελάτο. Είναι σημαντικό, γιατί οι Έλληνες βουλευτές έδειξαν ότι δεν απειλούνται και δεν τρομοκρατούνται. Το κλίμα το οποίο είχε διαμορφώσει η συγκυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, τις τελευταίες ημέρες, ήταν ένα κλίμα τρομοκρατίας, ένα κλίμα το οποίο ενισχύεται από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από ορισμένους δημοσιογράφους, όχι από εσάς βεβαίως, και το οποίο προσπαθεί να περάσει στο λαό. Προσπαθούν πάλι να χρησιμοποιήσουν το φόβο για να πείσουν τους Έλληνες να ψηφίσουν διαφορετικά. Το ίδιο έκαναν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Να σας θυμίσω ότι τότε έλεγαν όταν αν δεν ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν θα πάρουμε τη δόση του Ιουλίου και δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις. Τους ψήφισαν, ιδίως οι συνταξιούχοι, η δόση δεν ήρθε και όμως πληρώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Για τα όσα θα γίνουν με τον κ,. Μητσοτάκη θα έχετε την ευκαιρία να τα συζητήσετε με τον Πάρη Καρβουνόπουλο με τον οποίο θα έχετε το μεσημέρι μια διαδικτυακή συνέντευξη στο site για την Άμυνα κα τη Διπλωματία. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το είχαμε κλείσει εδώ και πολύ καιρό.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πολύ καιρό, όντως και προκύπτει σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία. Έρχομαι τώρα στις κινήσεις για δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία. Από χθες το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος και το βράδυ, μετά την ψηφοφορία, αρκετά από τα στελέχη του με ανοιχτό τρόπο, μιλούν για μία εθνική συνεννόηση, για μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, νέα κυβέρνηση δηλαδή, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών. Αν προχωρούσε μια τέτοια πρόταση θα τη συζητούσατε κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κ. Ευαγγελάτο, διότι αυτό το οποίο προσπαθούν να κάνουν αυτή τη στιγμή οι δανειστές είναι να επιβάλλουν με εκβιασμό, με το δόγμα του φόβου στους Έλληνες να υπογράψουν δυο νέα μνημόνια. Ένα μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένα μνημόνιο με τον ΕSM τα οποία θα περιλαμβάνουν αυτά τα οποία λέμε, τις περικοπές των συντάξεων και των μισθών, τη βαριά φορολόγηση της ιδιωτικής περιουσίας- ιδιαίτερα της ακίνητης περιουσίας- και θα συνεχίσουν την πολιτική του να πάρουν collateral, δηλαδή να πάρουν εμπράγματες εγγυήσεις για τα δάνεια «αέρα» τα οποία δήθεν έχουν δώσει στη χώρα. 

Εδώ λοιπόν, πρέπει να δούμε ποιοι και για πιο λόγο θέλουν την παράταση. Πρώτα τη θέλουν οι δανειστές, δεύτερον τη θέλουν αυτοί που στήνουν χοντρές μπίζνες όσον αφορά το δημόσιο πλούτο. Η πρώτη χοντρή μπίζνα είναι το παραλιακό μέτωπο, η δεύτερη χοντρή μπίζνα - και βλέπετε πως πάνε να το περάσουν με μία τροπολογία αύριο - είναι η περίπτωση του ΟΛΠ, όπου εκεί τι κάνουν; Καταργούν τη σύμβαση με την Cosco που θα έπρεπε να πληρώνει για 25 χρόνια, όπως προέβλεπε η ενοικίαση της μιας προβλήτας με μίνιμουμ ποσό εγγύησης, ένα τεράστιο ποσό για την ελληνική οικονομία. Ακυρώνουν αυτή τη σύμβαση παρότι το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι αντίθετο. 

Έχουμε την υπόθεση των αεροδρομίων, είναι παράνομη και αυτή η σύμβαση. Πωλούν το αεροδρόμιο των Χανίων, μέσα στα 14 αεροδρόμια, στο οποίο αυτή τη στιγμή διεξάγονται εργασίες με χρήματα του ΕΣΠΑ και όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να αποκρατικοποιηθεί τίποτα εάν δεν περάσει μια πενταετία. Ενδιαφερόμενος δε αγοραστής του, μέσα στο κονσόρτσιουμ, είναι και ο κατασκευαστής. 

Έχουμε μπίζνες οι οποίες έχουν να κάνουν με τον «Ελληνικό Χρυσό», μπίζνες που έχουν να κάνουν με άλλα κομμάτια της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες θα βγαίνουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Έχουν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά δεν θα περάσουν. Σε μια κυβέρνηση η οποία πάει να κλείσει τέτοιου είδους μπίζνες δεν πρόκειται να δοθεί ούτε με κυβέρνηση εθνικής ενότητας παράταση για να τελειώσουν τις δουλειές αυτές. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, θα ψηφίσει, θα εκλέξει τις δυνάμεις που θέλει να τον εκπροσωπούν στη Βουλή και μετά από τις εκλογές να μιλήσουμε για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, βεβαίως με μια πολιτική διαφορετική από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πάω σε αυτό το κομμάτι των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ μια οριακή πρόβλεψη. Κάποιες δίνουν μια πρόβλεψη πάνω από το 3%, κάποιες ακριβώς στο 3% και κάποιες κάτω από το 3%. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και κάποιες στο 7%.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα δώσετε τη μάχη για να μπείτε στη Βουλή. Εφόσον λοιπόν θα είστε στη Βουλή που θα προκύψει από εκλογές..

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί μας δίνουν τόσο κ. Ευαγγελάτο; Δεν το έχει σκεφθεί κανείς; Το σκέφτονται οι ακροατές. Μας δίνουν τόσο και μας πιέζουν δημοκοπικά, όπως το έκαναν εξάλλου και τον Ιούνιο του 2012, για ένα λόγο. Διότι θέλουν να τρομοκρατήσουν τους βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ λέγοντάς τους ότι» κοιτάξτε να δείτε εδώ θα μπείτε - δεν θα μπείτε στη Βουλή, μπορεί και να μην μπείτε στη Βουλή, άρα κάντε το χατίρι της κυβέρνησης και της τρόικας και ψηφίστε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε λέω να μην μπούμε σε αυτή την κουβέντα γιατί από την μια μεριά όντως οι δημοσκοπήσεις το 2012 έπεσαν τελείως έξω προς το κόμμα σας, αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις του 2014 στις ευρωεκλογές, που και τότε τις είχατε καταγγείλει, δεν έπεσαν έξω.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: 1,25% μας έδειχνε ο Ελεύθερος Τύπος. Ο Ελεύθερος Τύπος και αυτές οι εταιρείες που συνεργάζεται μας έδειχναν 1,25% και 1,70% με αναγωγή και πήραμε 4%.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το σύνολο των δημοσκοπήσεων, όταν το δει κάποιος ως μακρινή εικόνα, σας έδινε ένα ποσοστό πέριξ του 3,5% με 4.5% και περίπου εκεί τοποθετηθήκατε. Αλλά όλα αυτά θα κριθούν στην κάλπη. Είπατε ότι με κάθε τρόπο ότι θα πάμε σε εκλογές και παίρνω ως υπόθεση εργασίας ότι θα είστε στη Βουλή.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε όμως και το λέω για να το ακούσουν και οι ακροατές σας, θα δείτε ότι μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν θα εκλεγεί, θα αλλάξουν οι δημοσκοπήσεις. Τώρα οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πιέσεως στους βουλευτές. Τους λέμε ότι δεν φοβούμαστε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν το ξέρω, μένει να το δούμε. Παίρνω όμως ως υπόθεση εργασίας ότι όπως είπατε δεν συμφωνείτε σε καμία πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή ό,τι άλλο, πάμε σε εκλογές και είστε στη νέα Βουλή, έχει ξεπεράσει το 3% το κόμμα σας και έχετε βουλευτές. Θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, το έχετε διακηρύξει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μην το λέτε έτσι. Εμείς δεν έχουμε διακηρύξει ότι θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε διακηρύξει ότι θα είμαστε μέσα σε μια κυβέρνηση η οποία θα αλλάξει την πολιτική αυτή και θα διαγράψει το χρέος, θα γίνει επιτροπή λογιστικού ελέγχου, με «κόκκινες γραμμές» οι οποίες για εμάς είναι απαραβίαστες. 

Μπορεί μετά τις εκλογές να έχουν προκύψει και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι βέβαιο ότι πλέον Σαμαράς και Βενιζέλος ανήκουν στο παρελθόν, στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» που έλεγε κάποτε ο Ανδρέας. Μπορεί να προκύψουν λοιπόν, δυνάμεις τέτοιες, που μπορεί να διαμορφώσουν μια εθνική στρατηγική και ένα εθνικό σχέδιο, όπου οι Έλληνες θα πούμε ότι αναγνωρίζουμε τη σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πράγματι έδωσε χρήματα, αμφισβητούμε το χρέος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάμε επιτροπή λογιστικού ελέγχου, εφαρμόζοντας μια πολιτική χαμηλής φορολόγησης. 

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Διακηρυγμένες και γνωστές θέσεις και μαζί τις έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Έχω ένα ερώτημα συγκεκριμένο όμως, εάν εκλεγεί κυβέρνηση, εκλογές θα γίνουν 25 Ιανουαρίου, 1η Φεβρουαρίου, κάπου εκεί τέλος πάντων, αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει, ας πούμε 15, 20 Φεβρουαρίου στους δανειστές, γιατί θα τρέχει μια προθεσμία διμήνου που θα τελειώνει 1η Μαρτίου και να τους πει κάτι. Ή να ζητήσει μια νέα παράταση για το ισχύον καθεστώς στο μνημόνιο ή να κλείσει τη συμφωνία και να περάσουμε στην επόμενη φάση ή να πει ευχαριστούμε πολύ τελειώσαμε, δεν θέλουμε άλλα λεφτά και θα βρούμε μια άλλη συμφωνία μαζί σας. Εσείς ποια λύση προτείνετε; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει κ. Ευαγγελάτο αυτό που έχουμε διακηρύξει από την πρώτη στιγμή και στο οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να γίνει,επιτροπή λογιστικού ελέγχου άμεσα με διεθνή παράγοντα που θα κάνει τον λογιστικό έλεγχο, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν λέει, από τη διαχείριση του χρέους τα 7,8 δις που πληρώνει φέτος ο ελληνικός λαός σε τοκοχρεολύσια, για ποιες δανειακές συμβάσεις αναφέρονται.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ακόμη και αν γίνει αυτό πάντως κ. Πρόεδρε θα πάρει χρόνο, πάρα πολύ χρόνο. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χρόνο μια κυρίαρχη κυβέρνηση έχει.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λεφτά δεν έχει. 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει λεφτά, ξέρετε πόσα έχουν πληρωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Έχουν πληρωθεί στους δανειστές 208 δις ευρώ. Ξέρετε πόσα έχουν εισπραχθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους τα τελευταία τέσσερα χρόνια; 258 δις ευρώ. Εδώ βλέπουμε λοιπόν, ότι το θέμα έλλειψης ρευστότητας δεν υφίσταται.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αρχές Ιουλίου υπάρχει ένα μεγάλο ομόλογο, θαρρώ πως είναι κάπου στα 12 δις ευρώ .

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: 10,8 δις ευρώ. 

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είναι το μεγάλο ομόλογο. Η πολιτική σας θέση είναι ότι η Ελλάδα εκείνο το ομόλογο θα πρέπει να το πληρώσει ή αν ακόμα συνεχίζονται οι όποιες διαπραγματεύσεις ή ότι άλλο θα πρέπει να μην το πληρώσει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Ελλάδα μέχρι να γίνει επιτροπή λογιστικού ελέγχου και να βγάλει αποτέλεσμα, ώστε να ξέρουμε πράγματι τι χρωστάμε και πότε θα αποφασίσουμε να το πληρώσουμε δεν έχει λόγο να πληρώσει κανένα ομόλογο. 

Μέχρι τον Ιούλιο είναι επτά μήνες. Σε αυτούς τους επτά μήνες η επιτροπή λογιστικού ελέγχου θα πρέπει να έχει τελειώσει την εργασία της και πολύ πιο νωρίς θα έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ πάντως, αν τους μετρήσω τους μήνες τέσσερις μου βγαίνουν, αλλά προσπαθώ να δώσω την πολιτική διάσταση του πράγματος.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν στις 25 Ιανουαρίου γίνουν εκλογές, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, πέντε - έξι μήνες, είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αν όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διστάζατε να πείτε «όχι, δεν πληρώνω» ή θα ήταν κάτι το οποίο θα βάζατε στο τραπέζι κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βεβαίως θα πούμε «δεν πληρώνω» αν δεν έχει τελειώσει η επιτροπή λογιστικού ελέγχου και δεν έχουμε αποφασίσει ποια είναι εκείνα που πρέπει να πληρώσουμε.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν θα είναι πιστωτικό γεγονός αυτό, με όλα τα συνεπακόλουθα που θα έχει; 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί το PSI δεν ήταν πιστωτικό γεγονός; 

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, χρεοκοπία.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ρωτώ, το PSI δεν ήταν πιστωτικό γεγονός;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, βεβαίως ήταν.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού έχουμε πιστωτικό γεγονός με το PSI, τι φοβόμαστε; Δηλαδή φοβίζουν τον κόσμο για πράγματα που δεν υπάρχουν. Πιστωτικό γεγονός έγινε και έγινε με το PSI, με τη διαφορά ότι αντί να «κουρέψουν» τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατείχαν τα ομόλογα, «κούρεψαν» τους Έλληνες ομολογιούχους, «κούρεψαν» τα νοσοκομεία και δεν έχουν αυτή τη στιγμή σύριγγες, «κούρεψαν» τα πανεπιστήμια και δεν έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, «κούρεψαν» τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό, απλώς η διαφορά οικονομικά και το ξέρετε καλά, είναι εκείνο το περιβόητο «selective default», μια συμφωνημένη δηλαδή «χρεοκοπία» και «κούρεμα», ενώ εδώ μιλάμε για μια χρεοκοπία που δεν θα είναι συμφωνημένη με τους δανειστές, θα είναι μονόπλευρη, είναι μονομερής κίνηση από την Ελλάδα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πώς είναι; Τότε στο PSI συμφώνησαν οι δανειστές μας για αυτό. Τώρα δεν θα προκύψει κάτι τέτοιο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας το επέβαλαν, δεν συμφώνησαν, κατά παράβαση του ελληνικού Συντάγματος και της ευρωπαϊκής συνθήκης. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει για να πάρει μπρος η αγορά είναι ότι πρέπει να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις και να προσλάβουν ξανά κόσμο. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια σεισάχθεια, απαιτείται δηλαδή, για να αρχίσει να εισπράττει ξανά το κράτος, η μικρομεσαία επιχείρηση η οποία χρωστάει αυτή τη στιγμή και δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να πάρει μια μεγάλη και μακρόχρονη ρύθμιση των χρεών της, με χαμηλή φορολόγηση, για να ξεκινήσει. Αν εμείς κατεβάσουμε το ΦΠΑ στον τουρισμό στο 5%, σε όλα ταπροϊόντα, μεταφορές κλπ και τη φορολογία μας στο 8%, θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις μας και θα ξεκινήσει η οικονομία. Η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι νεκρή.

Το πρόγραμμα το οποίο επιβάλλουν, τη βαριά φορολόγηση, έχει οδηγήσει στη νέκρωση της οικονομίας και στη διάλυση της μεσαίας τάξεως. Αν δεν κάνουμε ένα «jump start» στην οικονομία, εάν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στη φορολογία σε σχέση με τα γειτονικά μας κράτη, δεν μπορεί η Αλβανία να έχει φορολογία 9%, η Βουλγαρία, η Τουρκία, τα Σκόπια και εμείς να πάμε με 29% στις επιχειρήσεις, 45% στα φυσικά πρόσωπα και να θέλουμε ανάπτυξη.

Αυτά δεν γίνονται. Εμείς λοιπόν, θα παρουσιάσουμε στους δανειστές μια πολιτική και θα αποδείξουμε ότι αυτά τα χρέη που θα αναγνωρίσουμε τελικά, γιατί δεν θα τα αναγνωρίσουμε όλα, θα μπορούμε να τα πληρώσουμε με μια πολιτική που θα χαράξουμε ως έθνος και ως ανεξάρτητο κράτος και όχι με μια πολιτική που επιβάλλει αυτή την στιγμή η τρόικα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, ακόμα και αυτά της λαθρομετανάστευσης. Εάν δεν κάνουμε αναστολή της Συνθήκης του Δουβλίνου δεν λύνεται το μεταναστευτικό 

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όλα αυτά είναι μονομερείς ενέργειες που εάν θέλουμε να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής κοινότητας θα πρέπει είτε να τις επιβάλλουμε και να αποφασίσουμε εμείς για εμάς, χωρίς τους άλλους ή να κάνουμε μακρές συζητήσεις οι οποίες θα πάρουν πολύ χρόνο και στο μεσοδιάστημα χρειάζονται λεφτά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να μην τρομάζουμε τον κόσμο, η Γαλλία τι έκανε; Η Γαλλία είπε «εγώ δεν δίνω τον προϋπολογισμό μου να τον εγκρίνει η Μέρκελ». Η Ιταλία; Ο Ιταλός πρόεδρος είπε ότι «είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και δεν θέλω τον προϋπολογισμό μου να τον εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Δεν κατάλαβα, νομίζουμε ότι εδώ έχουμε μια καγκελάριο την οποία έχουμε ορίσει ως διοικήτρια της Ευρώπης; Όχι, είμαστε σε μια Ευρώπη των εθνών-κρατών με μια συμφωνία και βέβαια έχουμε τον λόγο εμείς ωςκυρίαρχο κράτος να ασκήσουμε πολιτική.

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τα λεφτά δεν τα έχουμε κ. Καμμένο. Όταν πας στον δανειστή και επιχείρηση να έχεις όταν πας στην τράπεζα και δανείζεσαι ξέρεις ότι κάνεις και την τράπεζα συμμέτοχο και συνεταίρο στην επιχείρηση, αλλιώς κάτσε μόνος σου, βάλε τα λεφτά και κάνε την δουλειά. Δεν γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να παίρνεις τα λεφτά από τη μια και από την άλλη να λες «κάνω ό,τι γουστάρω», δεν γίνεται έτσι. Δεν είναι λογικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Ευαγγελάτο, όχι στα «τέσσερα» όπως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος,

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα. Απόλυτα σωστό. Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Κάπου πρέπει να βρεις μια μέση λύση.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έτσι λοιπόν, πρέπει να δούμε ποια λεφτά πήραμε, εάν πήραμε λεφτά. Γιατί παραδείγματος χάριν, για τα 28 εκατομμύρια που γράφει  η έκθεση Προβόπουλου που μπήκαν μετρητά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εγγραφή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε στον προϋπολογισμό, παρά μόνο για 5,8 δις. Τα άλλα που έλεγε η κ. Σπυράκη που έρχονταν με τα αεροπλάνα με τα μετρητά και το αποκάλυψε πριν τις ευρωεκλογές πού είναι; Δεν πρέπει να γίνει λογιστικός έλεγχος;

Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Βάζουμε μια άνω τελεία, θα το συνεχίσετε το μεσημέρι μετά το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη. Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου