ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Ελλάδας ήδη από το 2008, όπως μταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το 2008 εξετάσαμε το συνταξιοδοτικό σύστημα των κρατών-μελών μας και η Ελλάδα είχε το πιο γενναιόδωρο από όλα», δηλώνει ο κ. Gurria σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» και επισημαίνει ότι ήδη τότε το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, όπως και συνολικά τα δημοσιονομικά της χώρας.
Η Ελλάδα είχε το πλέον γενναιόδωρο σύστημα, αλλά μεταξύ των πρωτοπόρων ήταν επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΟΟΣΑ και εξηγεί ότι δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, καθώς, όπως λέει, κοντόφθαλμες και κακές αποφάσεις διαπέρασαν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης στις χώρες αυτές.
Ερωτώμενος εάν αυτές οι χώρες με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησαν τελευταία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ιστορίες επιτυχίας για την Ευρωζώνη, όπως η Γερμανία, ο κ. Γκουρία δηλώνει ότι η καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Γερμανία είναι το αποτέλεσμα 15 ετών επίπονης εργασίας. «Οι χώρες υπό κρίση απέχουν πολύ από αυτό. Πρέπει ακόμη να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους. Στα δημοσιονομικά το έχουν επιτύχει, τώρα πρέπει να βάλουν σε τάξη την οικονομία και αυτό σημαίνει κυρίως μείωση της ανεργίας, κυρίως της νεανικής, η οποία αποτελεί τεράστιο βάρος για τις κοινωνίες. Ας είμαστε ρεαλιστές: αυτές οι χώρες έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους».
"Αναπόφευκτο το ΄κούρεμα΄ του ελληνικού χρέους"
«Μια χρεοκοπία της Ελλάδας, τον Μάιο του 2010, θα ήταν η καλύτερη επιλογή» υποστηρίζει ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «αποτυχημένο κράτος» («failed state») και θεωρεί ότι ένα νέο «κούρεμα» χρέους είναι αναπόφευκτο.
«Εκ των υστέρων είναι κανείς σοφότερος. Κοιτάζοντας πίσω, μία χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάιο του 2010 θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Η Ελλάδα είναι μία "αμαρτωλή" περίπτωση. Τα προβλήματα της χώρας δεν θα έχουν λυθεί ούτε σε δέκα χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί ένα αποτυχημένο κράτος με μία αδύναμη δημοκρατία και χωρίς λειτουργούντες θεσμούς» δηλώνει ο κ. Φράτσερ και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η διάσωση αποτελούσε ορθή επιλογή.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «δεν θα το αποφύγουμε» και προσθέτει: «Θα πρέπει να δούμε πώς το υψηλό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με βιώσιμο τρόπο. Ένα "κούρεμα" είναι αναπόφευκτο».
http://kourdistoportocali.com/post/35414/oosa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου