Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Φοροφυγάς η σύζυγος Μιχαλολιάκου;



Κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε ακίνητα-φιλέτα, τα οποία είχαν στην κατοχή τους πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοβιομήχανοι και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες – μέτοχοι σε εταιρείες με δραστηριότητες στους κλάδους των επενδύσεων, των εκδόσεων, της υγείας, της εκπαίδευσης και των κατασκευών, επέβαλαν πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους εκατοντάδων χιλιάδων έως και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δεν τα έχουν ρυθμίσει, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν σε βάρος τους οι διαδικασίες επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα της κ. Ελένης Ζαρούλια, βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» και συζύγου του προέδρου του κόμματος κ. Νικ. Μιχαλολιάκου, καθώς κατασχέθηκε τo 50% που κατείχε σε ξενοδοχείο στην πλατεία Αττικής και για το συγκεκριμένο ακίνητο ξεκίνησε διαδικασία πλειστηριασμού.
Τα ακίνητα που κατασχέθηκαν και βγήκαν ήδη σε πλειστηριασμό είναι βίλλες, διαμερίσματα, πολυώροφα κτίρια γραφείων στα οποία στεγάζονται οι δραστηριότητες πολύ γνωστών εταιρειών, καθώς επίσης και οικόπεδα μεγάλης έκτασης σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίων πόλεων.
Σε πολλές περιπτώσεις η αξία με την οποία βγήκαν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα είναι πολύ μεγαλύτερη των ποσών που οφείλουν οι φορολογούμενοι! Το γεγονός αυτό θεωρείται σύννομο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες με αυτή μέθοδο στοχεύουν στο να διασφαλίσουν την είσπραξη των συνολικών οφειλόμενων ποσών από τα τιμήματα που θα
εισπραχθούν με τους πλειστηριασμούς.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταρτίσει αναλυτική λίστα με τα στοιχεία για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών και επωνύμων μεγαλοεπιχειρηματιών που είναι ταυτόχρονα και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Σύμφωνα επίσης με ορισμένα από τα στοιχεία της λίστας αυτής, τα οποία έχει στη διάθεσή του ο «Τ.τ.Κ.»:
- Από γνωστό πολιτικό, πρώην βουλευτή κατασχέθηκαν και βγήκαν σε πλειστηριασμό ακίνητα αξίας 480.000 ευρώ, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 62.000 ευρώ.
-Από μεγαλοβιομήχανο με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 2,2 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν διαμερίσματα στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, συνολικής αξίας άνω του 1,3 εκατ. ευρώ.
- Από τον ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων το Δημόσιο κατέσχεσε και έβγαλε σε πλειστηριασμούς μία οικοδομή με οριζόντιες ιδιοκτησίες στη Γλυφάδα αξίας 4,9 εκατ. ευρώ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
-Από γνωστή εκδοτική εταιρεία κατασχέθηκε το κεντρικό πολυώροφο κτίριο μαζί με το οικόπεδο, τα οποία βρίσκονται σε πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας. Ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες πλειστηριασμού των ακινήτων αυτών, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 17,5 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση έγινε για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που όφειλε η εταιρεία στο Δημόσιο.
-Από μέτοχο ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, η οποία όφειλε στο Δημόσιο 1 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε το 50% πολυώροφου κτίσματος στο κέντρο της Αθήνας. Η αξία του κατασχεθέντος ακινήτου προσδιορίστηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ.
- Από γνωστό μεγαλέμπορο αυτοκινήτων, το Δημόσιο κατέσχεσε και έβγαλε σε πλειστηριασμό αγρόκτημα με κτίσματα συνολικής αξίας 4,8 εκατ. ευρώ σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 150.000 ευρώ!
- Από μεγάλη εταιρεία με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα κατασχέθηκε και έχει βγει σε πλειστηριασμό οικόπεδο αξίας 4,8 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 370.000 ευρώ!
- Από μεγαλοεργολάβο, ιδιοκτήτη τεχνικής εταιρείας, κατασχέθηκε και βγήκε σε πλειστηριασμό ένα οικόπεδο με μονοκατοικία στο Ψυχικό, με τιμή πρώτης προσφοράς 4,8 εκατ. ευρώ, για ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους μόλις 207.000 ευρώ!
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων 12.878 οφειλετών του Δημοσίου. Από τους φορολογούμενους αυτούς, οι 4.307 ήταν οφειλέτες μεγάλων ποσών, της τάξεως των 100.000 ευρώ και άνω.
Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν από οφειλέτες του Δημοσίου μέσα στο 2012, ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά διαδικασίες δεσμεύσεων και καταθέσεων που κινήθηκαν από τις Εφορίες, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενέργειες στις οποίες προχώρησαν το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.
Συνολικά, από τα 1,4 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν με ενέργειες των αρμοδίων Εφοριών, τα 1,16  δισ. ευρώ, αφορούν σε μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.
Αναφερόμενος στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα: «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».

(Δημοσιεύεται στον “Τύπο της Κυριακής”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου