του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Την ώρα που το κλίμα στη γερμανική βιομηχανία επιδεινώνεται επικίνδυνα, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να υποχωρεί σε χαμηλό άνω των 9 ετών διαχέοντας μία οσμή κρίσης πάνω από την Ευρώπη, οι ανακοινώσεις των επόμενων ημερών για την οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.
Σήμερα θα δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γαλλίας και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία, ενώ αύριο έρχονται τα… κακά μαντάτα. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου και τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για άμεση δράση από την κεντρική τράπεζα σε μία συγκυρία που η αμερικανική Fed έχει πατήσει φρένο και είναι έτοιμη να… βάλει όπισθεν και να ανακοινώσει τη μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης.
Ταυτόχρονα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες τιμών παραγωγού Ιουλίου εξανεμίζουν και τις τελευταίες ελπίδες ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, με τον μεταποιητικό PMI στη Γερμανία να υποχωρεί σε χαμηλό 7 ετών. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει σε τριμηνιαία βάση στο 0,2% και ο πληθωρισμός να παραμείνει πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, ενώ πολλοί αναλυτές βλέπουν να συμπιέζεται η εσωτερική ζήτηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η δέσμη μέτρων που ετοιμάζει για το προσεχές φθινόπωρο η ΕΚΤ, λίγο πριν ο Μάριο Ντράγκι δώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ, περιλαμβάνει τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 0,1 ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το εύρος του πακέτου που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ αλλά και για το κατά πόσο θα ανακοινωθούν όλα μαζί ή σε δύο φάσεις, τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αύριο αναμένεται να αποτελέσουν την τέλεια «αφορμή» για να ανοίξει ξανά ο Ντράγκι τις κάνουλες της ρευστότητας.
Τον τελευταία καιρό παρατηρείται στις διεθνείς αγορές ένα παράδοξο το οποίο αποτελεί ενδεικτικό σημάδι των καιρών που βιώνουμε: οι επενδυτές χαίρονται με τις αρνητικές οικονομικές ειδήσεις γιατί αυτές φέρνουν πιο κοντά τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. Έτσι λοιπόν αύριο οι απανταχού επενδυτές που είναι λάτρεις των αρνητικών ειδήσεων αναμένεται να έχουν νέες αφορμές για… πανηγυρισμούς καθώς η ανάπτυξη θα εμφανιστεί «παγωμένη» και ο πληθωρισμός κολλημένος σε επίπεδα πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και η ανάπτυξη επιβραδύνει ακόμη περισσότερο στο 0,2%, με τον πληθωρισμό να μην εμφανίζει σημάδια τόνωσης, τότε ο Ντράγκι θα έχει κάθε λόγο να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο στα μέτρα χαλάρωσης που απέφυγε να προαναγγείλει την περασμένη Πέμπτη. Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος ο Ιταλός: «ένας σημαντικός βαθμός μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητος για να παραμείνουν ευνοϊκές οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες και να στηρίξουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Μπορεί όμως η ΕΚΤ να… σώσει την παρτίδα όταν ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo δείχνει ότι η γερμανική οικονομία έχει επιστρέψει στο 2013, σε μία περίοδο που η κρίση χρέους έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης; Οι αναλυτές δεν βλέπουν άμεση βελτίωση του βασικού δείκτη για το κλίμα που επικρατεί στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης ενώ οι επιχειρήσεις βλέπουν με απαισιοδοξία το επόμενο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Capital Economics, Νιλ Σίαρινγκ, όλα αυτά υποδεικνύουν ότι το επιχείρημα για μία πιο ριζική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι ισχυρότερο στην περίπτωση της Ευρώπης παρά στις ΗΠΑ. «Εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει το QE έως το τέλος του έτους και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για «ιαπωνοποίηση» της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του 2019 προχώρησαν σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την ανεργία ενώ διατήρησαν σε γενικές γραμμές σταθερές τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης.
από το «https://www.liberal.gr/»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου