Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Πού θα οδηγήσει την Τουρκία το σφιχταγγάλιασμα Ερντογάν-Γκρίζων Λύκων και πώς θα επηρεάσει Κύπρο και Ελλάδα;


Σάββας Καλεντερίδης

Οι εκλογές τελείωσαν και ήδη ο Ερντογάν είναι απασχολημένος με την κατανομή της εξουσίας, δηλαδή με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης χωρίς πρωθυπουργό, της οποίας απόλυτος άρχων θα είναι ο ίδιος. Και όταν λέμε κατανομή της εξουσίας, εννοούμε το μοίρασμά της με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν στην κυριολεξία το σωσίβιο του Ερντογάν, αφού χωρίς το 11% που πήρε το MHP, τα ποσοστά του Ερντογάν στην κάλπη για την εκλογή προέδρου θα ήταν όσα και του κόμματός του, δηλαδή 42%. Και με τέτοιο ποσοστό, ο μόνος δρόμος που έμενε για τον
Ερντογάν ήταν η φυλακή – αν προλάβαινε να μπει. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι την επόμενη των εκλογών θα ήταν χωρίς βουλευτική ασυλία, άρα εύκολος στόχος για όλους εκείνους που έστειλε στις φυλακές.


Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τα αναφέρουμε αυτά, αφού η πορεία των εξελίξεων ήταν άλλη.
Μα τα αναφέρουμε γιατί αυτά επικαλούνται τα στελέχη του MHP, οι Γκρίζοι Λύκοι και οι Αρπερενλέρ* του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, τους οποίους ευχαρίστησε από το μπαλκόνι ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακήρυξή του σε νικητή των εκλογών.
Και τα επικαλούνται αυτά για να αποσπάσουν μερίδιο εξουσίας και μάλιστα σε τομείς της… ειδικότητάς τους, όπως εσωτερική ασφάλεια, εθνική ασφάλεια και άμυνα, όπου οι μηχανισμοί ελέγχουν το λαθρεμπόριο ηρωίνης και όπλων.
Και για να μη θεωρηθεί ότι τα γραφόμενά μας έχουν δόση υπερβολής, ας δούμε τι είπε ο μέχρι προχθές αντιπρόεδρος του MHP, Σεφέρ Αϊτζάν, αμέσως μετά τις εκλογές:
«Από τούδε και στο εξής, το MHP θα είναι αυτό που θα καθορίζει την πολιτική στη βουλή. Ό,τι λέμε εμείς, αυτό θα γίνεται. Σήμερα το MHP έχει ρόλο κλειδί στη Βουλή και το MHP είναι αυτό που έσωσε τον Ερντογάν, αλλά και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως επίσης την ίδια τη Βουλή και την πατρίδα. Αυτό να το ξέρουν καλά».
Μπορεί λίγο μετά τη δήλωση αυτή να καθαιρέθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, όμως τα όσα είπε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούν θέση και διαπραγματευτικό χαρτί του MHP, απλώς αυτά δεν έπρεπε να ειπωθούν δημόσια.
Εδώ λοιπόν ήλθε η σειρά να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.
Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ευχαρίστησε δημοσίως τους Γκρίζους Λύκους του MHP και τους ...
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου