Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Φίλης σε ρόλο “στρατάρχη” δεν θέλει F-35 και “εξοπλισμούς”



Ο Νίκος Φίλης πρώην υπουργός Παιδείας,δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι στρατάρχης, αλλά αμέσως μετά μιλά ως τέτοιος και λέει απίθανα πράγματα για τους εξοπλισμούς! Το Militaire.gr από χθες έχει γράψει δύο άρθρα για την απίστευτη “αντιμιλιταριστική” υποκρισία πολιτικών ,αλλά είναι γεγονός ότι …δεν τους προλαβαίνουμε! Μιλάμε για υποκρισία, γιατί ο κ.Φίλης ως ευφυής άνθρωπος και πολιτικός προφανώς έχει καταλάβει πολύ καλά τι συμβαίνει με τους εξοπλισμούς. Το πρόβλημα όπως γράψαμε από χθες είναι πολιτικό και κομματικό. Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν υπήρξε ποτέ υπέρμαχος της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η πολιτική του θέση,αλλά το “φάουλ”, είναι ότι προσπαθεί να την προωθήσει μέσω των ΕΔ.
Τι είπε και γιατί του “βγάζουμε κόκκινη κάρτα”.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ.Φίλης υποστήριξε:

•«Εγώ δεν είμαι στρατάρχης, ρωτάω, θέλω στοιχεία, αν ήμουν στρατάρχης θα έλεγα μάλιστα, αλλά για να δώσεις 3,5 δις πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος. Έχουμε επιτροπή εξοπλισμών στη Βουλή, να έρθουν οι εμπειρογνώμονες, οι αρχηγοί και να κάνουμε μια κουβέντα».
Τα 3,5 δις δεν γνωρίζουμε από ποια πρόσθεση προέκυψαν στον κ.Φίλη. Οι δικές μας προσθέσεις βγάζουν 1,2 δις δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των  F-16 και αν προσθέσουμε και τα 500 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των P-3  φθάνουμε στο 1,7 δις.
Είναι λίγα λεφτά ειδικά αυτή τη περίοδο; Όχι βέβαια!
Αλλά όπως κουραστικά επαναλαμβάνουμε κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει ποιοι και γιατί άφησαν από το 2005 στην τύχη τους τις ΕΔ και τον εξοπλισμό τους.
• «Αυτοί που ξέρουν λένε ότι το stealth F-35 δεν είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να παίρνει λεφτά η Ελλάδα από την Γερμανία για να αγοράζει όπλα από την Αμερική, δεν γίνεται να παίρνει το πακέτο των χρημάτων από τους Γερμανούς για να τα δίνει πίσω στους Αμερικάνους”.
Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε; Η επιλογή του τύπου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς είναι μας αρέσει ή όχι, μονόδρομος.
Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών ,ούτε με το αν ο κ.Φίλης προτιμά το F-35, το γαλλικό Rafale ή οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος. Έχει να κάνει με την πραγματικότητα που λέει ότι για να αγοράσει η Ελλάδα νέο μαχητικό μία πηγή χρηματοδότησης έχει να περιμένει: την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια! Αυτό απαντά και στο άλλο ερώτημα του κ.Φίλη που λέει πως είναι δυνατόν να παίρνουμε τα λεφτά των Γερμανών και να τα δίνουμε στους Αμερικανούς! Υποθέτουμε ότι θα συμφωνεί πως είναι μάλλον αδύνατον να πάρουμε λεφτά αμερικανών και να αγοράσουμε Rafale ή άλλο μαχητικό αεροσκάφος. Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένοι από τη στροφή της Ελλάδας στην “αμερικανική αγορά εξοπλισμών”, αλλά θα πρέπει να δεχτούν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από τους Γερμανούς όχι ως ένας από τους καλύτερους -και καλοπληρωτές- πελάτες. Πληρώσαμε πάρα πολλά για γερμανικά όπλα και τη γερμανική ποιότητα δεν την …απολαύσαμε.
  • “Η ιστορία των F-16 συζητείται εδώ και 10 χρόνια και όλο το αναβάλλουν λόγω της δυσπραγίας της οικονομικής, άρα λοιπόν, είναι η στιγμή τώρα; Έρχεται χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και λέει πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις τώρα, όχι το 2020, τώρα, και εμείς θα πάρουμε 2 δις όπλα;».
Από το 2008 όντως οι αεροπόροι φωνάζουν ότι έπρεπε να εκσυγχρονιστούν τα  F-16. Οκτώ υπουργοί Εθνικής Άμυνας άλλαξαν αλλά κανένας δεν τόλμησε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Εξαίρεση ο Αβραμόπουλος για να είμαστε δίκαιοι.
Όλοι οι υπόλοιποι ήθελαν να ΄ναι αρεστοί στην “κοινωνία” και επίσης ήξεραν ότι αν επέμεναν στα αυτονόητα κάποιοι θα ΄ρχιζαν να λένε πίσω από τη πλάτη τους ότι “τα παίρνουν”. Κι έτσι τα χρόνια περνούσαν και φθάσαμε στη σημερινή δραματική κατάσταση την οποία τρέχουμε και δεν φθάνουμε να μαζέψουμε.
  • Στο τέλος ο κ. Φίλης επιβεβαίωσε αυτό που στην αρχή αναφέραμε. Το πρόβλημα είναι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο. Γι΄ αυτό κι όταν κάποιοι δημοσιογράφοι του είπαν ότι ο ΥΕΘΑ έχει τρέλα με το στρατό απάντησε:
    «Αν έχει τρέλα ας καθίσει τότε να βρει τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών. Είναι 300 εκατ. που δεν μπορείς να δώσεις και δεν τα έχεις βρει».
Καμμένος και Βίτσας έχουν πει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι τα ισοδύναμα έχουν βρεθεί. Η ΝΔ και από σήμερα και ο κ.Φίλης το αμφισβητούν.
Είναι βέβαιο ότι αυτό το πολιτικό γαϊτανάκι θα συνεχιστεί για καιρό. Ελπίζουμε και ο κ.Φίλης και όσοι θα τον ακολουθήσουν να αφήσουν τις ΕΔ εκτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου