Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κεφαλογιάννης εξηγεί τι είναι η CETA, πως προστατεύεται η φέτα και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ψήφισε

Στη δήλωσή του ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ψήφιση της συμφωνίας CETA μεταξύ ΕΕ – Καναδά, εξηγεί ότι ενώ οι Έλληνες παραγωγοί θα μπορούν να εξάγουν φέτα (σημειώστε πως ότι ισχύει για τη φέτα ισχύει και...
για όλα τα άλλα τυριά ΠΟΠ της ΕΕ πχ. Gorgonzola, Fontina,  Asiago, Munster) στον Καναδά, οι Καναδοί δεν θα μπορούν. Επιπλέον καταργούνται οι δασμοί που μέχρι τώρα πλήρωναν οι Έλληνες παραγωγοί ενώ με τη CETA εξασφαλίζεται η ονομασία σειράς προϊόντων ΠΟΠ της χώρας μας.

«Στο παγκόσμιο σκηνικό που στήνεται μετά την εκλογή Τραμπ, ένα νέο σκηνικό απομονωτισμού, η συμφωνία ΕΕ-Καναδά είναι η απάντηση. Μία εμπορική  συμφωνία συνεργασίας.

Η συμφωνία CETA με τον Καναδά και TTIP με τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες που ισοδυναμούν με το 49% του παγκόσμιου εμπορίου. Δημιουργία 100 δις ευρώ νέου προϊόντος στην Ευρώπη (5-8 δις ευρώ για Ελλάδα) και 15 εκ. νέες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, της ΕΕ με τον Καναδά-CETA, έγινε πραγματικότητα μετά από 7 χρόνια διαπραγματεύσεων.
Η εμπορική συμφωνία ξεκίνησε στη σύνοδο ΕΕ-Καναδά στην Πράγα το 2009 ως μια προσπάθεια να εμβαθύνουν οι εμπορικές σχέσεις με μια από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.
Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 98% τους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

1). ΣΥΡΙΖΑ : Η κυβέρνηση  για μία ακόμη φορά εμφανίζεται ως διχασμένη προσωπικότητα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και επικύρωσε  τη συμφωνία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της Ε.Ε, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών (απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «Θωρακισμένη η φέτα στο πλαίσιο της CETA».

Επίσης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες οι υπουργοί  της κυβέρνησης επιχειρηματολογούσαν  υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνία ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών.

Όμως, καταψήφισε την συμφωνία, μέσω των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

2). Ελλάδα : Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εκλείπουν οι δασμοί 8-12% για μία σειρά ελληνικών αγροτικών και όχι μόνο  προϊόντων. 

Παράδειγμα, τα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, τα τυριά, τα τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα κ.λπ.

Άρα γίνονται τα προϊόντα μας ανταγωνιστικότερα σε μία προηγμένη αγορά 30 εκ. κατοίκων.

3). Φέτα και CETA :  Στο επίμαχο θέμα της φέτας.

Η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας. Η εσωτερική μας ζήτηση είναι 80.000 τόνοι.

Οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους και η παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζει τους 1.000.000 τόνους ετησίως.

Άρα η ζήτηση είναι υπέρ-πενταπλάσια της σημερινής μας παραγωγής.

Υπάρχουν εταιρείες του Καναδά, από μετανάστες Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς και Γάλλους,  που παράγουν τυριά και τα ονομάζουν, φέτα, Gorgonzola, Fontina,  Asiago, Munster. Με την ονομασία, δηλαδή, ΠΟΠ της ΕΕ. Όσες από αυτές τις εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή τους πριν το 2013 θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν μόνο για την αγορά του Καναδά και δεν θα μπορούν να εξάγουν το προϊόν τους στην Ευρώπη. Θέμα που θα συζητηθεί ξανά σε 5 χρόνια.

Οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Και κυρίως, χωρίς δασμούς εισαγωγής.

Τέλος απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες να παραπέμπουν στην Ελλάδα.

4). Με τη CETA εξασφαλίζεται η πλήρης προστασία για σειρά προϊόντων ΠΟΠ της χώρας μας.

• Ελληνικά Τυριά : φέτα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, μανούρι και κασέρι.
• Ελληνικά Λάδια : λάδι Καλαμάτας, λάδι Κολυμπαρίου Χανίων, λάδι Σητείας Λασιθίου, λάδι Λακωνίας.
• Ελληνικές ελιές : ελιά Καλαμάτας και Άμφισσας.
• Ελληνικά μπαχαρικά :  Κρόκος Κοζάνης.
• Ελληνικά φρέσκα και επεξεργασμένος λαχανικά :
φασόλια γίγαντες Πρεσπών Φλώρινας, φασόλια γίγαντες Καστοριάς.
• Μαστίχα Χίου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου