Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κοσσυφοπέδιο : Πάνω από 38 χιλιάδες παραιτήθηκαν από την ιδιότητα του «πολίτη του Κοσόβου»

Διαγράφονται οι Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και εγγράφονται σε αυτό Τούρκοι πολίτες...

Μετά από σάλο της πρότασης του Αμερικανού γερουσιαστή Ντέινα Ρορομπάκερ, για διαμελισμό των Σκοπίων και την ενσωμάτωση των Αλβανών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Νότιων Σλάβων (Σκόπια), στο Κοσσυφοπέδιο, για τη δημιουργία μιας ικανής αλβανικής οντότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, τα ΜΜΕ των Σκοπίων σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του λεγόμενου «κράτους του Κοσσυφοπεδίου» αναφέρονται στη φυγή των Αλβανών σε άλλες χώρες, απεκδυόμενοι την ιδιότητα του πολίτη του Κοσσυφοπεδίου.

Έτσι, η σλαβική ιστοσελίδα των Σκοπίων , «Λοκάλνο» σημειώνει ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι λόγω των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και προσωπικών λόγων, τα τελευταία χρόνια 38.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου, ένα μόλις χρόνο μετά τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του από τη Σερβία.

Συγχρόνως, όμως, όπως επισημαίνεται κατά την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή από το 2009 έως τέλη του 2016, έλαβαν την υπηκοότητα του Κοσοβάρου, 1412 Τούρκοι και άλλοι πολίτες, στους οποίους επετράπη η διπλή υπηκοότητα.

Ο γνωστός αναλυτής, Ραμούς Ταχίρι, εκτιμά ότι η διαγραφή των Αλβανών από την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου συντρέχει με τις κοινωνικές συνθήκες:

«Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η έλλειψη προοπτικής και ευημερίας στο Κοσσυφοπέδιο ωθούν τους πολίτες να φύγουν από τον τόπο τους προς τις δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες απεκδυόμενοι την ιδιότητα του Κοσοβάρου».

Προσθέτει ακόμη ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στο Κοσσυφοπέδιο ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης το χαμηλότερο είναι στα επίπεδα των € 1.500.
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου