Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Υποδούλωση, επανάσταση, προδοσία, καρναβάλι!



Στις 19 Φεβρουαρίου είναι η επέτειος της αποτυχημένης εξεγέρσεως του Λιτοχωρίου, που έγινε το 1878. Η επανάσταση αυτή χρησιμοποιείται από πολλούς, που ισχυρίζονται λανθασμένα πως έπαιξε ρόλο στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και στον περιορισμό της Βουλγαρίας.

Όμως, αυτοί που προβάλλουν αυτό το επιχείρημα διαψεύδονται από τα γεγονότα: Η εξέγερση του Λιτοχωρίου έγινε στις 19 Φεβρουαρίου του 1878, την ίδια μέρα ακριβώς που υπεγράφη η Συνθήκη. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να αποτελούσε την αιτία της εξεγέρσεως; Η εξέγερση είχε σχεδιασθεί αρκετό καιρό πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία, Αυτό, άλλωστε, εκμεταλλεύτηκε ο προδότης τσιφλικάς από την Ήπειρο, Γιάννης Μπίτσιος, προκειμένου να προδώσει τα σχέδια των συμπατριωτών(;) του στους Τούρκους και στον Asaf Mahmud Celaleddin Pasha.

Μέχρι σήμερα δεν έχει προβληματίσει κανέναν αυτό το τραγικό γεγονός, που στοίχισε την ζωή σε όλους τους τότε κατοίκους του Λιτοχώρου. Το ίδιο αψήφιστα και επιπόλαια φαίνεται πως παίρνουμε όλη την Ιστορία του τόπου μας.

Οι σοφοί Πατέρες μας μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως -που ήταν η τιμωρία της απιστίας του Γένους μας αλλά και το αποτέλεσμα της ερωτοτροπίας με την Δύση- εργάστηκαν άοκνα για την μετάνοια του λαού και την επιστροφή του στις ένδοξες ημέρες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο σκοπός τους δεν ήταν απλώς η απελευθέρωση της Ελλάδος, αλλά η αναβίωση του Βυζαντίου!

Δυστυχώς, οι Έλληνες των χρόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απεδείχθησαν απόγονοι αυτών που έχασαν την Πόλη και την Αυτοκρατορία και όχι παιδιά αυτών που την έκαμαν μεγάλη και τρανή. Έτσι αποφάσισαν να αψηφήσουν τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις των πραγματικών Πατέρων του Γένους και οδήγησαν τα πράγματα στην βιαστική και αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα του χρόνου, επανάσταση του 1821.

Στην Πατρίδα μας τότε υπερίσχυσε ο υπερβολικός και άσκεφτος πατριωτισμός κάποιων ολιγογράμματων ή αγράμματων αλλά, κυρίως, ανυπόταχτων ανθρώπων, σε βάρος της λογικής και των προσεκτικών μεθοδεύσεων, που ακολούθησαν οι πιστοί συνεχιστές της Αγίας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Έτσι, οι πατριώτες μετατράπηκαν σε εθνικιστές γιατί απολυτοποίησαν και περιόρισαν τον όρο της πατρίδος στα αυστηρά γεωγραφικά και εθνικιστικά όρια. Όμως οι Πατέρες μας, μάς δίδαξαν και μας παρέδωσαν το εντελώς αντίθετο: Ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν (και είναι) η Πατρίδα μας γιατί σε όλη την επικράτειά της μπορούσαμε να βιώσουμε ανενόχλητοι την Ορθόδοξη Πίστη μας.

Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα είναι ό,τι παύσαμε να είμαστε Πατριώτες, δηλαδή πρωτίστως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και καταντήσαμε εθνικιστές του χειρίστου είδους. Η Ελλάδα χωρίς την Ορθοδοξία είναι αυτό που θεωρούν οι Φράγκοι, δηλαδή ήλιος, θάλασσα και όμορφα τοπία. Έτσι, όμως, είναι και η Νότιος Ιταλία, η Νότιος Γαλλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία. Τι ξεχωριστό έχει η Ελλάδα;

Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν λαός πολιτισμένος και με αναζητήσεις πέρα από το τι θα φάνε και τι θα πιουν. Συνειδητοποίησαν από τους αρχαίους χρόνους πως ο άνθρωπος είναι ένας άρρηκτος δεσμός ψυχής και σώματος. Αυτό τους έκανε ικανούς να γνωρίσουν την Αλήθεια, που έχασαν οι Ιουδαίοι, και να γίνουν οδηγοί και ηγέτες στην παγκόσμια φιλοσοφία και στην επιστήμη.

Σήμερα έχουμε χάσει την ουσία και μας έμεινε διαστρεβλωμένη και παραχαραγμένη μια ένδοξη Ιστορία, που ούτε αυτή μας αφορά αφού φροντίσαμε και αποκοπήκαμε πλήρως από τους προγόνους μας αλλά και τα έργα τους.

Αν κάποιοι βρίσκετε όλα αυτά γραφικά και υπερβολές, φαντάζομαι πως θα συμφωνείτε με τους σημερινούς υπευθύνους του Λιτοχώρου, που αποφάσισαν να γιορτάσουν σήμερα (12 Φεβρουαρίου 2017) την τοπική επέτειο και όχι την ερχόμενη Κυριακή, που συμπίπτει και η ημερομηνία, για να μην χαλάσουν ... το αποκριάτικο γλέντι! Καλές οι εθνικές επέτειοι αλλά καλύτερος ... ο φράγκικος καρνάβαλος!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου