Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΣΟΥΗΔΙΑ: Νιάου, νιάου βρε φεμινιστριούλα…



Την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία επτά γυναικών της φεμινιστικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Σουηδίας, με επικεφαλής την Ann Linde (Αν Λιντε), υπουργό για θέματα ευρωπαϊκής ένωσης και εμπορίου, επισκέφθηκε την Τεχεράνη για την υπογραφή μιας σειράς εμπορικών συμφωνιών.

Η φωτογραφία όλης της ομάδας των φεμινιστριών να παρελαύνουν με το ισλαμικό τσαντόρ, χαρακτηρίστηκε «ντροπιαστική», γιατί αυτό το «βάδισμα του αίσχους», όπως ειπώθηκε, πρόδιδε τις «φεμινιστικές αρχές» της κυβέρνησης.

Η σουηδική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασή της Λίντε λέγοντας ότι, αν η ίδια και οι άλλες γυναίκες στην αντιπροσωπεία δεν φορούσαν μαντίλα, θα παραβίαζαν τον ιρανικό νόμο.

Πολλοί είδαν την φωτογράφηση προπαγανδιστική και ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται η υπηρεσία προπαγάνδας του Ιράν, η IIDO, (Islamic Ideology Dissemination Organization / Οργάνωση Διάδοσης της Ισλαμικής Ιδεολογίας), η οποία, όπως φανερώνει και το όνομά της, λειτουργεί για την εξάπλωση της ισλαμικής θρησκείας και κουλτούρας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.


Η φωτογραφία με τις επτά δυτικές γυναίκες, εκπροσώπους της σουηδικής φεμινιστικής κυβέρνησης, να βρίσκονται στην σειρά, φορώντας υπάκουα το ισλαμικό πέπλο, αποτελεί μια νίκη για την σιιτική οργάνωση που από το 1981 εργάζεται για την «μελέτη σε βάθος των πολιτιστικών επιθέσεων του εχθρού και την αντι-μουσουλμανική προπαγάνδα και για το σχεδιασμό πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνωμοσιών και την ενημέρωση του κοινού».

Το αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό “the American thinker”, απορεί πως η Σουηδέζα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Isabella Lövin την μία εβδομάδα χλεύαζε τον Donald Trump και έλεγε ότι «ο κόσμος χρειάζεται ισχυρούς ηγέτες για τα δικαιώματα των γυναικών», και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησή της την επόμενη εβδομάδα φόρεσαν το καταπιεστικό για τις γυναίκες πέπλο στο Ιράν.

Πράγματι, περιχαρής σύσσωμος ο λίμπεραλ Τύπος μετέδωσε την είδηση ότι η αντιπρόεδρος της σουηδικής κυβέρνησης Ιζαμπέλα Λέβιν «θέλησε να... τρολάρει τον Ντόναλντ Τραμπ», δίνοντας στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της στην οποία υπογράφει ένα νομοσχέδιο για το Κλίμα, περιστοιχιζόμενη αποκλειστικά από γυναίκες συνεργάτιδές της. Και ότι αυτή η σκηνή παρέπεμπε ειρωνικά σε μια αντίστοιχη φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις 23 Ιανουαρίου, όταν υπέγραψε το διάταγμα για τις αμβλώσεις υπό τα βλέμματα μόνο ανδρών συνεργατών του.

«Είμαστε μια φεμινιστική κυβέρνηση, αυτό δείχνει η φωτογραφία. Σε τελευταία ανάλυση, επαφίεται σε αυτόν που την κοιτάζει να την ερμηνεύσει», είχε σχολιάσει με φεμινιστική υπερηφάνεια η υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Η ουσία είναι ότι τα πράγματα για τις γυναίκες στο Ιράν είναι δύσκολα και θα περίμενε κάποιος από όλες αυτές τις μαχητικές φεμινίστριες που ξύπνησε το άγριο φεμινιστικό τους ένστικτο με τον Τραμπ και ειρωνεύονται τον πρόεδρο της Αμερικής για μία φωτογραφία, να είναι κάπως πιο... μαχητικές. Αλλά φαίνεται, ότι μόλις οι φεμινίστριές μας πάτησαν το πόδι τους στο κάτσε καλά αντι-φεμινιστικό Ιράν, μαζεύτηκαν, το βούλωσαν, σκεπάστηκαν και από τίγρεις έγιναν γατούλες.

Παρακάτω ας δούμε μερικά από τα πράγματα που οι Ιρανές γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής Telegraph.

Σε όλη τους τη ζωή τους, οι Ιρανές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δίκτυο περιορισμών που επιβάλλονται από το νόμο και τα έθιμα. Κάθε πτυχή της ύπαρξής τους - από το πώς πρέπει να ντύνονται δημόσια, τις σχολές στις οποίες μπορούν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο και τις θέσεις εργασίας που τους επιτρέπεται να έχουν – ρυθμίζεται στενά.

Πρόσφατα, ο σύζυγος μίας διάσημης παίκτριας του ποδοσφαίρου (Niloufar Ardalan - φώτο) της απαγόρευσε να ταξιδέψει σε διεθνές τουρνουά. Ο σύζυγος αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα για να ανανεωθεί το διαβατήριό της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να παίξει στο Κύπελλο Ασίας.

Ακόμα και στον θάνατο η γυναίκα υφίσταται διακρίσεις. Αν πεθάνει από κάποιο τραγικό ατύχημα, τότε η οικογένειά της θα λάβει μόνο τη μισή νόμιμη αποζημίωση που θα οφείλονταν για την απώλεια ενός άντρα.

Εκπαίδευση

Εδώ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, ειδικά αν αναλογιστούμε τι συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία. Οι Ιρανές επιτρέπεται να οδηγούν και να κινούνται με σχετική ελευθερία. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρωτοβάθμια ή την δευτεροβάθμια εκπαίδευση - και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, οι γυναίκες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των σπουδαστών.

Ωστόσο, ορισμένες σχολές, συνήθως εκείνες σχετικά με τη μηχανική και την τεχνολογία, δεν δέχονται φοιτήτριες,. Σε γενικές γραμμές, η τάση είναι προς την επιβολή περισσότερων περιορισμών, αν και η πρακτική ποικίλλει από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο.

Ενδυμασία

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να φορούν μαντίλα, που είναι γνωστή ως «rusari» και ένα μακρύ πανωφόρι, γνωστό ως “manteau” («μαντώ»).  Εναλλακτικά, μπορούν να φορούν ένα μαύρο μανδύα γνωστό ως «τσαντόρ». Αυτά είναι νομικές απαιτήσεις, και οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμα ή φυλάκιση.

Το πόσο αυστηρά τηρείται ο νόμος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο ένας είναι η περιοχή. Π.χ. στον εύπορο Βορρά, την Τεχεράνη, οι γυναίκες τείνουν να απωθούν τα "rusaris" τους αποκαλύπτοντας τα μαλλιά τους. Τα μαντώ τους είναι πολύχρωμα και κομψά. Στο συντηρητικό αγροτικό Ιράν, ωστόσο, το μονότονο μαύρο "τσαντόρ" είναι ο κανόνας.

Ο άλλος είναι το ποια πολιτική παράταξη συμβαίνει να είναι στην εξουσία. Αν είναι π.χ. σε άνοδο οι σκληροπυρηνικοί, θα ήταν ίσως συνετό να κρύβουν τα μαλλιά τους στους δρόμους της Τεχεράνης.  Οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν από μήνα σε μήνα.
                                   
Εργασία

Οι γυναίκες γενικά γίνονται αποδεκτές στο χώρο εργασίας στο Ιράν - παρόλο που, για άλλη μια φορά, υπάρχουν περιορισμοί. Σύμφωνα με το άρθρο 1117 του Αστικού Κώδικα, ο Ιρανός σύζυγος μπορεί να απαγορεύσει τη σύζυγό του από το να εργάζεται, αν πιστεύει ότι αυτό είναι «ασυμβίβαστο με τα συμφέροντα της οικογένειας ή με την αξιοπρέπειά του ή αυτή της γυναίκας». Πάντως κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι σπάνιο.

Κάποιες θέσεις εργασίας πάντως είναι κλειστές για τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ιρανική Κεντρική Τράπεζα διαφήμιζε διάφορες θέσεις που προορίζονταν για τους πτυχιούχους πανεπιστημίου. Από τις 47 κενές θέσεις, οι 36 ήταν «μόνο για άνδρες» και οι 11 ήταν διαθέσιμες και για τα δύο φύλα. Η λογική πίσω από τη διάκριση ήταν ασαφής. Π.χ. το τμήμα λογιστικής ήταν μόνο για άνδρες.

Πολιτική

Εδώ στις γυναίκες επιτρέπεται να κατέβουν υποψήφιες για το Κοινοβούλιο, το οποίο μεταξύ των 290 βουλευτών διαθέτει σήμερα εννέα γυναίκες (μόλις το τρία τοις εκατό του συνόλου). Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί έχει κάνει μια σημαντική χειρονομία διορίζοντας γυναίκες υπουργούς, η δε Masoumeh Ebtekar είναι μία από τους 12 αντιπροέδρους του Ιράν.

Αλλά κάθε φορά που μια γυναίκα προσπαθεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, πάντα απορρίπτεται από το Συμβούλιο των Φρουρών.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου