Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ομολογία... αποτυχίας στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

δντ

Ομολογία αποτυχίας για τις προβλέψεις της “ελληνικής διάσωσης” διαπιστώνει άλλη μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς παραδέχεται ότι εξέδωσε υπερβολικά αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις για την πορεία των επιχειρήσεων “σωτηρίας” τα τελευταία χρόνια.
Οι ορκωτοί ελεγκτές δήλωσαν ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ «έτειναν να είναι υπεραισιόδοξες σε υψηλού προφίλ περιπτώσεις», όπως το πρόσφατο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα – ρεκόρ για την ελληνική διάσωση, για παράδειγμα, οι προβλέψεις ανάπτυξης έδωσαν τη δυνατότητα στα στελέχη του ΔΝΤ να δηλώσουν ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο, τον πρώτο καιρό του προγράμματος. Όμως εντέλει οι ιδιώτες επενδυτές υποχρεώθηκαν να υποστούν ζημίες για τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν, ώστε να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Τα σχόλια του γραφείου ανεξάρτητων εκτιμήσεων (Independent Evaluation Office) του ΔΝΤ, δίνουν «τροφή» στις επικρίσεις ορισμένων οικονομολόγων που επικρίνουν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Η ομάδα ελεγκτών αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του χαμηλότερα, μέσα σε λίγους μήνες μετά την αρχική πρόβλεψη.
«Θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την δυνατότητα μάθησης του ταμείου, μεταξύ άλλων μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος», σχολίασε εγγράφως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου