Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ηχηρό "χαστούκι" στον Κ. Μητσοτάκη από το ΣτΕ και την επιστημονική υπηρεσίας της Βουλής



Ηχηρό "χαστούκι" δέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης με έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή, παραδέχθηκε τις νομικές προχειρότητες του μέτρου της διαθεσιμότητας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπακούσει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα επαναπροσλάβει 482 υπαλλήλους, που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. 
Την ίδια ώρα, έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Βουλής τον προειδοποιεί για τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί με το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου. Οι συντάκτες του κειμένου επικαλούμενοι το Σύνταγμα και πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι, οι διοικητικές μεταβολές, αναφορικά με την κατάργηση - συγχώνευση οργανισμών  είναι ορθολογικές μόνο όταν βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες ενώ όταν τις επιβάλλουν δημοσιονομικοί λόγοι τότε παραβιάζεται το άρθρο 103 του Συντάγματος. 
Παράλληλα προβάλλουν ενστάσεις για τη θέσπιση ποσόστωσης στις αξιολογήσεις, αφού σύμφωνα με το νομοσχέδιο μόνο το 25% των υπαλλήλων μπορεί να λάβει άριστα, το 60% πάνω από τη βάση ενώ 15% των υπαλλήλων θα κριθούν μετεξεταστέοι, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για το γεγονός ότι τη διαδικασία αξιολόγησης θα την αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες
Τέλος, θέτουν και μια σειρά επιμέρους ενστάσεων για το άρθρο 43 που προβλέπει απολύσεις για όσους οι εργασιακές σχέσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με Προεδρικά Διατάγματα.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έχει ήδη ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι: Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.ά.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83). Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση. Η διάταξη που προβλέπει τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης και η διάταξη που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας».

 http://www.koutipandoras.gr/article/108800/ihiro-hastoyki-ston-k-mitsotaki-apo-ste-kai-tin-epistimoniki-ypiresias-tis-voylis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου