Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Απάτη πολλών εκατομμυρίων σε βάρος νοσοκομείων - εξαρθρώνεται η μαφία των προμηθειών

Νοσοκομείο Ληξουρίου

Τεράστια απάτη σε βάρος πάνω από 100 δημοσίων νοσοκομείων με υπερκοστολογήσεις, μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ιατρικών ειδών που ξεπερνούσαν το 241% φέρεται να είχε στήσει ένας 55χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης.
Βάσει του κατηγορητηρίου που έχει στηθεί σε βάρος του Σ.Τ., η ζημία που έχει προκληθεί στο ελληνικό Δημόσιο μόλις σε δύο χρόνια, ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική της τεράστιας σπατάλης είναι η αγορά αιμοστατικού, το οποίο κόστιζε μόλις 2,5 ευρώ και φέρεται να πωλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο έναντι 500 ευρώ.
Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, οι οποίοι εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο συλληφθείς είχε βοήθεια εκ των έσω, ως εκ τούτου ερευνώνται και οι περιπτώσεις τουλάχιστον 100 δημοσίων υπαλλήλων, διοικήσεων και αρμοδίων για την προμήθεια των νοσοκομείων.
Ο επιχειρηματίας συνελήφθη σε συγκρότημα μεζονετών στη Γλυφάδα, ενώ στο γκαράζ υπήρχε μια Ferrari αξίας μεγαλύτερης των 200 χιλ. ευρώ.
Ο Σ.Τ. και οι πιθανοί συνεργοί του έχουν διαπράξει, πάντοτε βάσει του κατηγορητηρίου τα κακουργήματα της κατάρτισης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, της απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της απάτης.
«Από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας ιατρικών ειδών παρέστησε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομείων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες, (π.χ Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Παίδων Πεντέλη, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο κλπ σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί από κυπριακή εταιρία στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του», αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων το κατηγορητήριο.
Στην πραγματικότητα τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με την μεσολάβηση της κυπριακής εταιρίας, η οποία συστάθηκε μόνο και μόνο για να έχει μοναδικό πελάτη την εταιρία του κατηγορούμενου, αλλά απευθείας από τις προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος αγόραζε τα ιατρικά είδη σε τιμές 241% χαμηλότερες από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική Αστυνομία έχει εντοπίσει σε υπολογιστή του Σ.Τ. σκληρό δίσκο όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή, ενώ έχουν βρεθεί και 380 τιμολόγια, πλαστά ή εικονικά, αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ.

 http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου