Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Πολιορκία


Πολιορκία
Η Τουρκία ακολουθεί τη λογική της πολιορκίας και ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει το blog του στο pagenews.gr για την στρατηγική αυτή τονίζοντας πως τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχουμε έναν νέο «Έβρο».
Ένας από τους πιο εμβριθείς γνώστες της Τουρκίας, ειδικά της ιστορίας και του ψυχισμού των γειτόνων, οθωμανολόγος, μου έλεγε ότι στην βαθιά χαραγμένη κουλτούρα των Τούρκων σε ό,τι αφορά στις συγκρούσεις είναι η λογική της πολιορκίας. Είναι επίμονοι και όταν δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι γρήγορα, δεν πτοούνται, επιμένουν για όσο χρειαστεί.

Πολιορκία δεν είναι μόνο να βρίσκεται κάποιος έξω από τείχη ή από μία οχυρή τοποθεσία ή πόλη και να προσπαθείς να την καταλάβεις κρατώντας τον στόχο αποκομμένο και πιέζοντας.

Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι εδώ και πέντε δεκαετίες στο Αιγαίο με τις διεκδικήσεις τους, καταφέρνοντας σταδιακά να επιβάλλουν καταστάσεις, να δημιουργούν τετελεσμένα, να γκριζάρουν περιοχές, να υποβάλλουν την ατζέντα τους σε διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους οι οποίοι συν τω χρόνω την υιοθετούν ολόκληρη ή εν μέρει, πολιορκία είναι, με όλα τα στοιχεία που αυτή συμπεριλαμβάνει.
Έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν – σε ένα ούτως ή άλλως φθίνον και παρακμάζον ελληνικό πολιτικό σύστημα – ακόμα και την κόπωση που δημιουργείται στους πολιορκούμενους, με τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας να προτείνει ανοιχτά «να τα βρούμε με την Τουρκία, για να ησυχάσουμε». Παροτρύνουν δηλαδή ευθέως σε υποχώρηση στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, συνθηκολόγηση και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Η μακρόχρονη πολιορκητική στρατηγική της Τουρκίας έχει φέρει αποτελέσματα για την ίδια. Έχει καταφέρει, μεταξύ άλλων: Να αδρανοποιήσει κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, να ροκανίσει την εθνική κυριαρχία σε περιοχές όπου παλαιότερα ασκείτο απρόσκοπτα, να πραγματοποιεί καθημερινά παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα ακόμα και υπερπτήσεις στην ηπειρωτική χώρα χωρίς καμία συνέπεια, να προσεταιρίζεται τρίτους οι οποίοι ενώ θεωρητικά είναι σύμμαχοί μας τελικά πιέζουν εμάς για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, να υποκαθιστά την άσκηση ελληνικών κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων με δικά της (βλέπε Μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης), να πλημμυρίσει τη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες αλλοιώνοντας τη δημογραφία των νησιών και όχι μόνο, να αλωνίζει στη Θράκη δίνοντας την εντύπωση… συγκυριαρχίας και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την φοβία των ελληνικών ηγεσιών παρασύροντάς πότε σε δήθεν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία βέβαια ουδέποτε τηρεί, πότε σε μονομερείς κινήσεις «καλής θέλησης» της Ελλάδας (βλέπε αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020») οι οποίες στην ουσία είτε διευκολύνουν την Άγκυρα είτε οδηγούν σε… αυτοϋπονόμευση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στον Έβρο, όπου η Τουρκία σε πρώτη φάση εξεπλάγη από την αποτυχία τής απόπειρας μαζικής εισβολής λαθρομεταναστών που είχε οργανώσει, αμέσως πέρασε σε τακτική πολιορκίας.

evros11Το γεγονός ότι και αυτή απέτυχε λόγω της σθεναρής αντιμετώπισης από τις ελληνικές δυνάμεις και του κορωνοϊού που ενέσκηψε πλήττοντας άγρια την τουρκική πλευρά, δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει. Το έχει προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει εκ νέου. Όπως και στα νησιά. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε, σε τηλεοπτική συνέντευξη του, ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της χώρας για να φύγει όποιος μετανάστης θέλει, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, η Άγκυρα ετοιμάζεται για «Έβρο 2». «Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όποιον πρόσφυγα και μετανάστη θέλει να φύγει από την Τουρκία, δεν έχει αλλάξει. Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει» δήλωσε ο Τσαβούσογλου και ο νοών νοείτω.
Σε μία ακόμα επίδειξη πολιορκητικής τακτικής και μάλιστα μέσω proxies συνέβη το εξής εξοργιστικό: Εκατό Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν με επιστολή τους να διερευνήσει τα όσα «συνέβησαν»(!!!) στον Έβρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung το οποίο αναφέρεται στην προπαγάνδα της Τουρκίας περί νεκρών μεταναστών στα σύνορα από πυρά της ελληνικής πλευράς : «Εάν ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η Κομισιόν δεν αντιδρούσαν στις κατηγορίες θα ήταν μια περίπτωση ατιμωρησίας την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί»… 



tsavousoglou11

Αντί να ζητούν την καταδίκη της Τουρκίας η οποία οργάνωσε απόπειρα εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος εργαλειοποιώντας τους μετανάστες, ζητούν τα ρέστα από την Ελλάδα η οποία απέκρουσε την εισβολή.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η πολιορκία θα κλιμακωθεί, αφενός με νέο «Έβρο» και επανάληψη των μεταναστευτικών ροών προ τα νησιά, αφετέρου με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και δεν φυσάει τώρα για να πούμε ότι το παρέσυρε ο άνεμος. Εκτός και αν αρχίσουν τα μελτέμια Μάη μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου