του Δημήτρη Λιάτσου
Κάνε παιδιά να δεις καλό, λέει μια παροιμία. Αυτό πρέπει να σκέφτεται τώρα η φράου Μέρκελ. Το πολιτικό της «παιδί», η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κρατώντας το σκήπτρο του… Ιερατείου των Βρυξελλών, επιχειρεί συντριπτικό πλήγμα κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου… ´Η μήπως μας δουλεύουν άγρια;
Τώρα αρχίζουν μια-μια να φαίνονται οι πληγές που ανέδειξε η λαίλαπα του κορονοϊού… Και όχι μόνο οι ιατρικές αλλά και οι οικονομικές-κοινωνικές. Οι περισσότερο χτυπημένες από την πανδημία χώρες της Νότιας Ευρώπης, ευελπιστούν στην αλληλεγγύη των πλουσίων βόρειων «συντρόφων», πριν απ´ όλα των Γερμανών!
Η Ελλάδα αν και ξεπερνά την πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ωστόσο, λόγω της διάλυσης της οικονομίας της τη δεκαετία της κρίσης και της αναγκαστικής στήριξης στον τουρισμό, βγαίνει πολύ πιο ευάλωτη και αποδυναμωμένη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Παρά την ευρεία προσφορά, η ζήτηση στον τουρισμό φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει στο εγγύς μέλλον. Άρα το αν θα επιβιώσει εξαρτάται εν πολλοίς από την… απλοχεριά ή όχι των πλουσίων ευρωπαίων!
Προς στιγμήν φάνηκε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με απόφαση των Βρυξελλών θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα και να αγοράζει τα χρέη κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων χωρών-μελών «στα πλαίσια της πολιτικής κινήτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης»!Εδώ έρχεται το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και βγάζει «κόκκινη» κάρτα στην ΕΚΤ! Με τη λογική ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ βοηθούν μεν τις χώρες του Νότου, πολλές εκ των οποίων-κατά τους Γερμανούς- δεν φημίζονται για την δημοσιονομική τους πειθαρχία, μια τέτοια πολιτική όμως απειλεί με υπερπληθωρισμό ολόκληρη της ευρωζώνη. Άρα πλήττει τους «πειθαρχημένους» πολίτες της Γερμανίας! Το γερμανικό δικαστήριο απαιτεί από την ΕΚΤ, μέσα σε χρονικό όριο τριών μηνών, να φέρει στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική αγοράς χρεών των χωρών του Νότου… Αν πάρει κανείς υπ´ όψιν ότι το εν λόγω Δικαστήριο έχει τόσο κύρος στους Γερμανούς, όσο ο Πάπας ανάμεσα στους καθολικούς, όπως εξηγεί ο Γερμανός αναλυτής, Αλεξάντερ Ραρ, τότε γίνεται κατανοητό ότι με την άτεγκτη απόφαση του «επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην ενότητα της Ε.Ε.»…
Το αμερικανικό πρακτορείο, Bloomberg, παρομοίαζε την κατάσταση ως «συνταγματική κρίση» με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον της ενιαίας Ευρώπης…
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι παίρνει «πολύ σοβαρά» το θέμα:
– Στη βάση των στοιχείων θα μελετήσουμε τα επόμενα βήματα ακόμα και τη διαδικασία καταπάτησης των συμφωνιών της Ε.Ε.(από το γερμανικό δικαστήριο). Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ξεκαθάρισε.
Όταν καταπατώνται οι αποφάσεις των συμφωνιών, τι ακολουθεί; Προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων… Αν αυτή δεν πιάσει, έπονται οι κυρώσεις! Το μαστίγιο που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ΗΠΑ, το βρήκαν και το… τιμούν καταλλήλως και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών! Ας θυμηθούμε την κόντρα πριν δυο χρόνια με την Πολωνία για το ποιος μπορεί να ελέγχει τα ΜΜΕ στη χώρα αυτή και τις κυρώσεις που ανέσυραν από το συρτάρι οι Βρυξέλλες… Όσον αφορά τις κυρώσεις και αποκλεισμούς κατά της Ρωσίας, της Συρίας, κλπ εδώ συναγωνίζονται επαξίως τους υπερατλαντικούς πρώτους διδάξαντες…
Και να, τώρα, η πρώην Υπ. Άμυνας της Γερμανίας και πολιτικό «παιδί» της Μέρκελ, αρπάζει την ευκαιρία και επιφέρει -λεκτικό προς το παρόν- πλήγμα κατά της καγκελαρίου και του Δικαστηρίου της χώρας της!
Η Ευρώπη, από το αρχικό στάδιο ενοποίησης της, βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Θα καταφέρει άραγε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποχρεώσει το αντίστοιχο γερμανικό να κάνει πίσω στην απόφαση του; Αν όχι, μετά τις απειλές της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ακολουθήσουν κυρώσεις; Και ενάντια σε ποιους; Προσωπικά στους Γερμανούς δικαστές; Μήπως στη γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, συνολικά;
Γνώστες των δικαστικών ηθών στη Γερμανία εκτιμούν πως οι ανώτατοι συνταγματικοί λειτουργοί εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν, αυτό βρίσκεται στο DNA των Γερμανών! Όπως στον πόλεμο, ο Χίτλερ ακόμα και όταν έχασε τα δυο «απόρθητα» φρούρια πριν από το Βερολίνο, τη Βιέννη και το Κενιξμπεργκ (σημερινό Καλίνινγκραντ), από την πλευρά της Βαλτικής, εν τούτοις δεν εισάκουσε τη σωρεία των εισηγήσεων των στρατηγών του να παραδοθεί. Συνέχισε να αντιστέκεται στους μαχητές του κόκκινου στρατού και μέσα στο Βερολίνο. Μόνο όταν και εκείνο… έπεσε, τους «έγραψε» όλους και αυτοκτόνησε!
Η Μέρκελ, θέλοντας να δείξει ότι έχει ακόμα το δακτυλάκι της νυχτερίδας (!), επιχειρεί να πείσει ότι υπάρχει λύση. Αρκεί η ΕΚΤ να δώσει τις εξηγήσεις που απαιτεί το Γερμανικό Δικαστήριο και όλα… μέλι γάλα!
Αλλά, και οι Βρυξέλλες δε μπορούν να υποχωρήσουν, αυτό θα εκλαμβάνονταν ως ήττα για το ιερατείο!
Έχουμε να κάνουμε με την αντιπαράθεση δυο γιγάντων, ενός υπερτραφούς γραφειοκρατικού μηχανισμού με το βασικό του οικονομικό… αιμοδότη! Εκείνον που επέβαλε πολιτική καταλήστευσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δημιουργώντας την κοινωνική σταθερότητα και ευμάρεια των Γερμανών πολιτών της.
Ήδη ακούμε και θα ακούσουμε στο εξής τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί ενότητας και ικανότητας ξεπεράσματος της κρίσης… στους κόλπους της «αλληλέγγυας» Ε.Ε!
Οι εξελίξεις δε μπορεί παρά να αποτελέσουν προϊόν μελέτης γύρω από το χειρισμό της κρίσης στην Ελλάδα το 2010, την παράδοση της χώρας στους εγκάθετους χαρτογιακάδες τύπου Τόμσεν, Ντάισεμπλουμ κ.α. την εκχώρηση της εθνικής πολιτικής στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες! Το γερμανικό δικαστήριο, άναψε πολλές φωτιές… Και δεν είναι θέμα νομικό. Είναι καθαρά πολιτικό.
από το «https://sputniknews.gr/»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου