Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Γ. Γ. Υπουργείου Παιδείας: Το 90% των θρησκευτικών επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι εναντίον της Ορθόδοξης ΕκκλησίαςΑπό τα 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας το 2017, τα 537 είχαν στόχο τον Χριστιανισμό – Δυσανάλογα περιστατικά με αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα έναντι του πληθυσμού των Ελλήνων Εβραίων

Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει τα πρωτεία στις επιθέσεις έναντι των χώρων θρησκευτικής σημασίας για το 2017, όπως καταγράφει έκθεση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά, το 2017 κατεγράφησαν πεντακόσια πενήντα έξι (556) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας.

Τα περιστατικά αυτά κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: Πεντακόσια τριάντα επτά (537) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια είκοσι πέντε (525) περιστατικά, αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας

δύο (2) περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία,

ένα (1) στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία,

τέσσερα (4) στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία,

ένα (1) στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ. - «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα (4) στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Ιουδαϊσμός: Έντεκα (11) περιστατικά, αρκετά από τα οποία φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα.

Μουσουλμανισμός: Οκτώ (8) περιστατικά.Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Γαβρόγλου: Κάθε επίθεση σε χώρο λατρείας είναι επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία» 

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου σημειώνει στο προλογικό του κείμενο ότι «η Έκθεση αποδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό με τον οποίο η παρούσα Κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα αυτά και προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία. Θρησκευτική ελευθερία χωρίς Εκκλησίες, Συναγωγές, Τζαμιά ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι χώροι λατρείας δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και κάθε επίθεση σ’ έναν χώρο λατρείας είναι μια επίθεση στην θρησκευτική ελευθερία».

Καλαντζής: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το πρώτο θύμα

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζής αναφέρει: «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οφείλουμε, Πολιτεία και Εκκλησία, να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, ώστε αυτή η βέβηλη πραγματικότητα που προσβάλλει την Ιστορία και την ταυτότητά μας να εξαλειφθεί. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι, ενώ οι Έλληνες Εβραίοι είναι το 0,05% του συνολικού πληθυσμού, σημειώνεται σταθερά δυσανάλογος αριθμός περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ιουδαϊσμού (2% για το 2017). Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της κουλτούρας που τον συνοδεύει, η οποία στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, την ίδια τη δημοκρατία μας».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου