Τελικά,
το επίδομα δεν το πήρε μόνο η Ράνια. Όπως αποκαλύπτεται είναι και άλλοι
που έκαναν χρήση του δικαιώματος. Στο Μαξίμου θέλουν να γυρίσουν
σελίδα, αλλά δεν είναι σίγουροι ότι ο κατάλογος έχει κλείσει…
Γράφει η Νεφέλη Λυγερού –
Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να αποκλείσει ανακύκλωση της σχετικού θορύβου, ο οποίος αναμφισβήτητα προκάλεσε φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και τραυμάτισε το προβαλλόμενο ηθικό πλεονέκτημά της. Και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε σημάδια μικρής αλλά υπαρκτής πολιτικής-εκλογικής ανάκαμψης. Τουλάχιστον αυτό κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις. Το διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ είχε μετατραπεί σε μονοψήφιο και μάλιστα με καθοδική τάση.Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι όλοι στην κυβερνητική παράταξη που θεώρησαν μη πολιτικά ηθική τη χρήση της διάταξης για την παροχή επιδόματος διαμονής, την οποία, άλλωστε, η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε το 2015 από κοινού, βεβαίως, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μετά τον θόρυβο, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ερευνά την τυχόν ύπαρξη και άλλου υπουργού που έχει λάβει σχετικό επίδομα και δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το όνομά του.
Η περίπτωση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, που διεκδίκησε και έλαβε συνολικά 29.000 ευρώ, φαίνεται να μην είναι η εξαίρεση. Κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε καυστικά ότι «στο τέλος θα μετράμε και με τα δύο χέρια αυτούς που έλαβαν το επίδομα». Πράγματι δεν σταματάνε να ξεφυτρώνουν νέα ονόματα.
Τρεις ακόμα υπουργοί (νυν και πρώην) έκαναν χρήση του δικαιώματος και υπέβαλλαν αίτηση για να το διεκδικήσουν. Ενδεικτικό της αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι αφότου αποκαλύφθηκαν οι περιπτώσεις των Παναγιώτη Σγουρίδη, Δημήτρη Μάρδα και Κώστα Φωτάκη, δεν δόθηκε καμία ανακοίνωση και κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν βγήκε μπροστά να σχολιάσει το γεγονός.
Για τον Κώστα Φωτάκη αποκαλύφθηκε ότι είχε βγει έγκριση 5.000 ευρώ. Όπως δήλωσε, όμως, οι υπηρεσίες του υπουργείου του εκκίνησαν τις διαδικασίες, αλλά εκείνος ουδέποτε χρησιμοποίησε το επίδομα ενοικίου. «Βρήκα κατοικία δική μου, δηλαδή του γιου μου και δεν έχω κάνει χρήση του επιδόματος… Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω… Οι δαπάνες αυτές έχουν μείνει σε έναν λογαριασμό και στο τέλος επιστρέφουν στον κρατικό κορβανά».
Αυτό, όμως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας είχε ζητήσει επίδομα ενοικίου μέσω των συνεργατών του, την ώρα που στο Πόθεν Έσχες του αναφέρεται ότι διαθέτει μονοκατοικία 260 τ.μ. στο Ψυχικό. Έχει σημασία, ωστόσο, ότι τελικώς δεν εισέπραξε χρήματα.
Ο εμπνευστής εκ Θεσσαλονίκης
Στον Παναγιώτη Σγουρίδη εγκρίθηκε δαπάνη επιδότησης ενοικίου 7.000 ευρώ, αλλά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι από αυτά έλαβε μόνο 350 ευρώ. Όσον αφορά τον πρώην υφυπουργό Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της σχετικής διάταξης που ενσωματώθηκε στο τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι είχε λάβει 4.000 ευρώ για την περίοδο που υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.Στη συνέχεια μετατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Μετά από ώρες σιωπής και εν μέσω αντιδράσεων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».
Πιθανολογείται ότι θα βρεθούμε μπροστά και σε νέες αποκαλύψεις, καθώς υπάρχει το ορφανό ποσό των 11.200 ευρώ, το οποίο είχε δεσμευτεί στο υπουργείο Μεταφορών, χωρίς όμως να αναφέρεται το όνομα του δικαιούχου υφυπουργού. Το έγγραφο φέρει την ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2016 και αναφέρει ότι το ποσό αφορά την ανάγκη κάλυψης διαμονής του υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων.
Επίδομα, κατά δήλωσή του, εισέπραττε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι το έπραξε κυρίως γιατί είχε επιβαρυνθεί λόγω της απόκτησης της μόνιμης κατοικίας του στη Θεσσαλονίκη με δανεισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έκανε χρήση της ίδιας διάταξης με τη Ράνια Αντωνοπούλου καθότι είναι εκλεγμένος βουλευτής.
Και τα ξενοδοχεία…
Ερωτηματικά, όμως, προκαλεί και μία νέα αποκάλυψη που είδε το φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία το 2016 έχει αποφασίσει έτσι ώστε οι συνοδοί των υπουργών σε ταξίδια να μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτούς, βαρύνοντας τον προϋπολογισμό, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. «Το επίδομα ενοικίου σε ζάμπλουτους υπουργούς δεν είναι το μόνο ‘πατριωτικό’ μέτρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στις 27/7/2016 νομοθέτησε ώστε η συνοδεία των υπουργών να μένει στα πεντάστερα ξενοδοχεία στα ταξίδια και όχι σε φτηνότερα όπως ίσχυε», αποκάλυψε στέλεχος του Ποταμιού.Από ό,τι φαίνεται ο σάλος που ξέσπασε με την υπόθεση Αντωνοπούλου ανοίγει την συζήτηση για συνολική αναδιαμόρφωση του καθεστώτος του επιδόματος ενοικίου, αλλά και άλλων βουλευτικών προνομίων. Για τους βουλευτές, άλλωστε, δεν έχουν προβλεφθεί εισοδηματικά κριτήρια.
https://slpress.gr/politiki/telika-i-rania-den-itan-i-moni/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου