Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΓΑΛΛΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ:”H YΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ”



Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Αν και δεδηλωμένος άθεος ο διακεκριμένος και πολυγραφότατος φιλόσοφος André Comte-Sponville  τονίζει ότι το «θέμα των διωγμών των χριστιανών στον κόσμο μας αφορά όλους».
Πρόκειται για 100 με 150 εκατομύρια όπως αναφέρει το Μαύρο Βιβλίο της κατάστασης των χριστιανών στον κόσμο όπου 70 πνευματικοί άνθρωποι ανάμεσά τους και ο André Comte-Sponville αναλύουν την σύγχρονη μάστιγα των διωγμών. Σε συνέντευξή του στο lejdd.fr τονίζει ότι δεν πρέπει ν΄αφήσουμε την υπεράσπιση των διωκόμενων χριστιανών στον κόσμο μόνο στους πιστούς.
Δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαίοι χωρίς να έχουμε ένα είδος ιδιαίτερης ανησυχίας για τις χριστιανικές κοινότητες που
βρίσκονται υπό διωγμόν.Γιατί αυτές μοιράζονται με τον πολιτισμό μας έναν κάποιον αριθμό αξιών και αρχών. Η υπεράσπσιη του χριστιανισμού είναι κατά κάποιον τρόπο υπεράσπιση του πολιτισμού μας.
«Ξεχνάμε ότι οι χριστιανοί καταπιέζονται σε πολλά μέρη του κόσμου κυρίως σε Αφρική και Ασία. Είναι επείγον να συνειδητοποιήσουμε αυτό το φαινόμενο.»
Στην ερώτηση που του τίθεται πως εξηγεί αυτήν την ημιαδιαφορία που καταγγέλει το Μαύρο Βιβλίο ο φιλόσοφος απαντά ότι έχουμε την τάση να ευααισθητοποιούμεστε περισσότερο με ζητήματα μειονοτήτων.Αντίθετα ο χριστιανισμός αποτελεί την πιο πολυάριθμη ομολογία στον πλανήτη. Είναι επείγον να συνειδητοποιήσουμε λέει τους υφιστάμενους διωγμούς των χριστιανών στον κόσμο και να κινητοποιηθούμε όλοι για να σταματήσουν αυτές οι φρίκες.
Πιστότητα και πίστη ετυμολογικά έχουν κοινή ρίζα.Λέω συχνά ότι η πιστότητα είναι αυτό που απομένει από την πίστη όταν αυτή χάνεται. Είναι ανάγκη να πιστέψουμε στο Θεό για να εκτιμήσουμε το ευαγγελικό μήνυμα ;Για να πιστέψουμε ότι η ειλικρίνεια είναι προτιμότερη από το ψέμα ;Ότι η γενναιοδωρία είναι καλύτερη από τον εγωισμό ;ότι η αγάπη είναι καλύτερη από τη βία και την εγκληματικότητα ;ότι το θάρρος είναι ανώτερο της δειλίας ;ότι η αγάπη είναι καλύτερη από το μίσος ; 2000 χρόνια τώρα οι ακρότητες συνεχίζονται….η ανθρωπότητα δεν προοδεύει αλλά οι κοινωνίες.Η κοινωνία μας ειδικά στην Ευρώπη είναι πολύ ανώτερη αλλά από όλες τις απόψεις βρίσκεται στο επίπεδο της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας και του Μεσαίωνα.Αλλά το ανθρώπινο είδος δεν εξελίχθηκε τα 2000 αυτά χρόνια. Επομένως το χειρότερο είναι δυνατό. Διαβεβαίωσαν ότι ο «Θεός είναι νεκρός «.Ανακαλύψαμε ότι όχι μόνο δεν είναι νεκρός ή όχι για όλους αλλά ακόμη περισσότερο ότι υπάρχει αυτή η φημισμένη επιστροφή του θρησκευτικού στοιχείου που δύναται να πάρει τις μορφές τις πιο τρομακτικές και τις πιο αρχαικές : αυτές των διωγμών ,των φανατισμών ,των θρησκευτικών πολέμων.
….ο αγώνας του Διαφωτισμού συνεχίζεται αλλά οι αντίπαλοι δεν είναι πια οι ίδιοι. Ο αντίπαλος σήμερα δεν είναι η εκκλησία ,αλλά ο φανατισμός,ο σκοταδισμός, η τρομοκρατία που διακηρύσεται είτε από μια θρησκεία είτε από από έναν άθεο.,΄αυτό θέλω να πω ότι μια νέα συμμαχία είναι εφικτή ανάμεσα σ΄όλους αυτούς που αρνούνται τους εξτρεμισμούς εναντίον αυτών που θέλουν να επιβάλουν την κοσμοαντίληψή τους δια της βίας.

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου