Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται στο παιχνίδι της ενέργειας


Οι Αμερικανοί ξανάρχονται στο παιχνίδι της ενέργειας


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη ενεργειακή διπλωματία, Amos J Hochstein φθάνει αύριο στη Λευκωσία για επαφές στα πλαίσια περιοδείας του στην περιοχή.
Η άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου, συνδέεται εκ των πραγμάτων και με τις εξελίξεις στην περιοχή, τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και με το θέμα της αξιοποίησης ενεργειακών αποθεμάτων, κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται. Η μέχρι τώρα
προσέγγιση του Amos J Hochstein στο πεδίο αυτό σε ότι αφορά την περιοχή, ήταν η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για πιθανή συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας, τοποθετώντας στο παζλ και το Ισραήλ.
Κυπριακή πηγή ανέφερε στο «Φ», πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να συζητήσει αυτή τη στρατηγική συνεργασία των χωρών της περιοχής, είναι άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση που εργάζεται η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως «προχωρούμε ούτως ή άλλως». Η ίδια πηγή σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγγυηθούν αυτή τη συνεργασία, παρέπεμψε και στις εξελίξεις με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στάση που έχει τηρήσει η Ουάσινγκτον.
Σίγουρα ο Αμερικανός αξιωματούχος θα ενημερωθεί για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και η Λευκωσία είναι έτοιμη να του παρουσιάσει όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται με τις ενέργειες της Τουρκίας και την αποστολή στην περιοχή για έρευνες του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός». Ο κ. Hochstein, που περιοδεύει κατά καιρούς στην περιοχή, αναμένεται να μεταφέρει και τις αμερικανές θέσεις στα ζητήματα αυτά ενώ η κυβέρνηση αναμένει να ακούσει με προσοχή τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη ενεργειακή διπλωματία, θα συναντηθεί μεθαύριο Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη καθώς και με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Σημειώνεται πάντως, ότι με το συγκεκριμένο αξιωματούχο, υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία και διαπιστώνεται «διάθεση για συνεργασία».
Η κάθοδος του Αμερικανού αξιωματούχου στο νησί, συμπίπτει με έντονες διεργασίες, επισκέψεις και σημαντικές συναντήσεις ενώ ο ίδιος έχει στο πρόγραμμα του και επαφές με χώρες της περιοχής. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, τον Δεκέμβριο στο Τελ Αβίβ, αλλά και να συζητήσει θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή και τα ζητήματα της ενέργειας.
Την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για θέματα συντονισμού και αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Ως πολύ σημαντική κρίνεται η τριμερής συνάντηση κορυφής, Αιγύπτου, Ελλάδος και Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο. Η συνάντηση αυτή θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της συνεργασίας των τριών κρατών μαζί αλλά και σε διμερές επίπεδο.

ΠΗΓΗ: http://WWW.PHILENEWS.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου