Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας κέρδισαν το 2012 κατά μέσον όρο ανά ώρα 32% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία, αν και οι μισθοί τους εξακολουθούσαν να είναι μικρότεροι απ’ ό,τι αυτοί στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και τη Γαλλία.
Έπειτα από χρόνια μισθολογικών περιορισμών, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες βοήθησαν ώστε η Γερμανία, η οποία χαρακτηριζόταν κάποτε “ο ασθενής της Ευρώπης”, να θεωρείται σήμερα οικονομικά επιτυχημένη, οι μισθοί των Γερμανών έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα δύο τελευταία χρόνια.
Τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν πως οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές γερμανικές εταιρείες κέρδισαν κατά μέσο όρο 31 ευρώ την ώρα πέρυσι, σε σύγκριση με τα 23,50 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό καθιστά τη Γερμανία την όγδοη πιο ακριβή χώρα στην 27μελή ΕΕ σε όρους κόστους εργασίας.
Η Σουηδία είχε το υψηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ με 41,90 ευρώ την ώρα και η Βουλγαρία το χαμηλότερο με 3,70 ευρώ. Η Ελλάδα είδε το ωριαίο κόστος εργασίας της να μειώνεται κατά σχεδόν 7% από την προηγούμενη χρονιά, κατεβαίνοντας στα 15,50 ευρώ την ώρα.
Το μέσο ωρομίσθιο στη Γαλλία ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι στη Γερμανία, στα 34,90 ευρώ, αλλά στη Βρετανία ήταν πολύ χαμηλότερο, στα 21,90 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα.
Ωστόσο οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το υψηλότερο κόστος της εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Γερμανία επειδή οι εξαγωγές της εκτός Ευρώπης είναι πολύ καλές.
“Το τελικό μέτρο της ανταγωνιστικότητα είναι οι εξαγωγές… Το εργασιακό κόστος της Γερμανίας είναι 32% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και η χώρα εξακολουθεί να εξάγει 50% του ΑΕΠ της όταν οι περισσότερες άλλες χώρες αυτού του μεγέθους εξάγουν πιθανόν μόνο το 30% του ΑΕΠ τους, έτσι είναι σαφές πως η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική”, δήλωσε ο Κρίστιαν Σουλτς, από τους κορυφαίους οικονομολόγους της τράπεζας Μπέρενμπεργκ.
“Ενώ η Γερμανία μπορεί να χάνει ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν χάνει ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι δεν ανησυχώ”, πρόσθεσε ο Σουλτς.
Η αύξηση του κόστους της εργασίας στη Γερμανία ήταν κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ όλες τις χρονιές από το 2001 ως το 2010, αλλά από τότε υπερβαίνει το μέσο όρο.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου