Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Στη μέγγενη του τρίτου μνημονίου: Τι θα χάσουμε μέσα το 2013


http://www.iefimerida.gr/
Την ώρα που οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την κρίσιμη μάχη της Ελλάδας στο Eurogroup για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης , ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για το τρίτο μνημόνιο είναι δυσβάστακτος ενώ οι αλλαγές που θα επιφέρει στην αγορά εργασίας είναι δραματικές. Από την αρχή του χρόνου αλλάζουν τα πάντα στους μισθούς και στις συντάξεις ενώ καταργείται ακόμα και τ επίδομα γάμου σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Οι δέκα μεγάλες αλλαγές σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής είναι:

* Τέλος το επίδομα γάμου 10% επί του μισθού για όλους όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό(586 ευρώ μεικτά)
* «Παγώνουν» οι τριετίες
 * Στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός για όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά.
* Καμία αύξηση για εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
 * Καταργείται η επεκτασιμότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
* Εφαρμόζεται ελαστικό ωράριο με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις
 * Μειώνεται ο χρόνος ανάπαυσης
* Εξαήμερη εργασία με 40ωρο σε κλάδους που σήμερα εξαιρούνται
* Καταργείται η υπερχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλλουν αίτημα προέγκρισης υπερωριών και καταστάσεων απασχολουμένου προσωπικού σε οικοδομές και τεχνικά έργα.
 * Από την 1/4/2013 τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού. Όμως δραματικές θα είναι οι αλλαγές και στην τσέπη μας. Σύμφωνα με υπολογισμούς μια μέση Ελληνική οικογένεια με δύο μισθωτούς-έναν στο δημόσιο και έναν στον ιδιωτικό τομέα- και ένα παιδί , θα δει το εισόδημά της να μειώνεται 7350 ευρώ το χρόνο δηλαδή σχεδόν 612 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News , ο υπολογισμός αυτός αφορά μια οικογένεια που μένει σε μια αστική περιοχή της Αθήνας και έχει οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ. Η νέα περικοπή των μισθών και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιφέρουν μεση μείωση στο εισ'οδημά τους κατά 3850 ευρώ.
Η οικογένεια ζει σε ένα τριάρι το οποίο έχει αποκτήσει με δάνειο για το οποίο πληρώνει 850 ευρώ το μήνα . Με τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τη νέα φορολογική κλίμακα θα επιβαρυνθούν 2750 ευρώ ενώ θα πληρώσουν 250 ευρώ επιπλέον στην ΕΥΔΑΠ και από 300-500 ευρώ στην ΔΕΗ.
 Φυσικά επιβάρυνση θα υπάρχει και στη θέρμανση καθώς η αύξηση σεσχέση με πέρυσι θα ανέλθει σχεδόν 350 ευρώ για κάθε χίλια λίτρα πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου