ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για ποια πτώχευση μιλάμε; Πόσων ειδών πτωχεύσεις υπάρχουν;
Η τρομοκρατία της πτώχευσης καλά κρατεί εδώ και αρκετό διάστημα.
Το Σαββατοκύριακο, μάλιστα, εν' όψη της ψήφισης του νέου Μνημονίου στη Βουλή, προσέλαβε παραληρηματικές διαστάσεις!
Έχει κάποια βάση αυτή η τρομοκρατία της «πτώχευσης» (ή χρεοκοπίας, που είναι το ίδιο πράγμα);
Τι είναι αλήθεια και τι ψέματα;
Τι συνέπειες θα έχει κάθε μια απ' αυτές;
Ποια είναι η λύση που προτείνει η Iskra;
Η «ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ» ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ!
Ο Λ. Παπαδήμος έλεγε πως αν η Ελλάδα δεν συνομολογήσει το 2o Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, θα οδηγηθεί σε «άτακτη χρεοκοπία».
Τι εννοούσε με αυτό;
Εννοούσε ότι χωρίς την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, η τρόικα, κατά πάσαν βεβαιότητα, θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση της στη χώρα μας, πράγμα που θα είχε ως συνέπεια να μην μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει το χρέος της, δηλαδή τους τόκους και τα χρεολύσια.
Αυτήν την αναγκαστική αδυναμία της χώρας μας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, με δυο λόγια την εξώθηση της χώρας σε γενική και καθολική στάση πληρωμών επί του χρέους, την ονομάζει ο Λ. Παπαδήμος «άτακτη χρεοκοπία».
Η «ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ» ΄Η «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ» ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Η έννοια της «άτακτης χρεοκοπίας» που επέλεξε ο Λ. Παπαδήμος (και φυσικά όχι μόνο αυτός) για να κινδυνολογήσει, δεν είναι καθόλου τυχαία.
Ο Λ. Παπαδήμος ουσιαστικά αντιδιέστειλε την "καταστροφική" χρεοκοπία που είναι η «άτακτη χρεοκοπία» ή «ασύντακτη χρεοκοπία», με την «καλή» ή «υποφερτή» χρεοκοπία, που τάχα είναι η «συντεταγμένη» ή «ελεγχόμενη» χρεοκοπία.
Την αντιδιαστολή αυτή ο Λ. Παπαδήμος την έκανε, χωρίς να το ομολογήσει ανοικτά, για τον εξής απλό λόγο.
Γιατί σε λίγο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί με εγκεκριμένο το πακέτο «PSI – 2ο Μνημόνιο – 2η Δανειακή Σύμβαση», σε καθεστώς «ελεγχόμενης» ή «συντεταγμένης» χρεοκοπίας.
Πώς θα γίνει αυτό;
Θα γίνει, διότι το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων 200δις, που κατέχουν οι ιδιώτες, ώστε αυτά να ανταλλαγούν με νέα ομόλογα, μειωμένης κατά το ήμισυ ονομαστικής αξίας και άλλους όρους αποπληρωμής (PSI), δεν θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, εθελοντικά.
Αντίθετα, εθελοντικά θα συμμετάσχει, μάλλον, μόνο ένα τμήμα γύρω στο 50% - 60% των κατόχων ομολόγων.
Οι υπόλοιποι ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή (ρήτρα συλλογικής ευθύνης).
Αυτός ο εξαναγκασμός ομολογιούχων να συμμετάσχουν στο κούρεμα θα προκαλέσει, μάλλον, «πιστωτικό γεγονός» (πτώχευση), το οποίο θα διαπιστώσουν οι οίκοι αξιολόγησης και θα ενεργοποιήσει πιθανότατα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Αυτού του είδους η πτώχευση που θα αποκληθεί «επιλεκτική» ή «συντεταγμένη» ή «ελεγχόμενη», είναι η πτώχευση που, μάλλον, θα υποστεί η χώρα μας το επόμενο διάστημα με τις επιλογές Λ. Παπαδήμου!
Με την "ελεγχόμενη" πτώχευση που θα προκύψει εξαιτίας του υποχρεωτικού "κουρέματος" (κατά 50%) του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες (PSI) και όχι προς τους θεσμικούς, η χώρα θα συνεχίσει να αποπληρώνει κανονικά το χρέος που θα απομείνει και το οποίο είναι το πολύ μεγαλύτερο μέρος του.
Αντίθετα, στην "άτακτη" "πτώχευση" η χώρα θα σταματήσει να αποπληρώνει το σύνολο του χρέους.
Ο Λ. Παπαδήμος αποσιώπησε ότι οδηγεί τη χώρα σε «ελεγχόμενη» πτώχευση με τη βούλα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε αυτό. Και τούτο διότι θεωρεί «υποφερτή» εξέλιξη αυτήν και σε κάθε περίπτωση το «μικρότερο κακό», έναντι της «κατάρας» που αντιπροσωπεύει η «ασύντακτη πτώχευση»!
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ» ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ!
Ο Λ. Παπαδήμος θεωρεί ότι η «ελεγχόμενη» πτώχευση, περίπου δεν θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα, ενώ η άτακτη χρεοκοπία θα είναι το «απόλυτο κακό»!
Αυτή η διάκριση είναι λαθεμένη.
Ο Λ. Παπαδήμος σκόπιμα παραλείπει ότι για να μη γίνει, υποτίθεται, η «άτακτη» πτώχευση και να περιοριστεί η χώρα σε «ελεγχόμενη» πτώχευση, πρέπει να πάρει χρηματοδότηση από την τρόικα, η οποία δεν δίδεται άνευ όρων, αλλά με αντίτιμο ένα νέο τρισάθλιο μνημόνιο λεηλασίας και κατεδάφισης του τόπου!
Με δυο λόγια το αντίτιμο της "ελεγχόμενης" πτώχευσης, πέραν των πολλών άλλων, είναι ακόμα καταστροφικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ» ΣΤΗΝ «ΑΤΑΚΤΗ» ΠΤΩΧΕΥΣΗ
Ο Λ. Παπαδήμος δεν παρέλειψε μόνο αυτές τις διαπιστώσεις.
Αποσιώπησε το κυριότερο!
Ότι εξαιτίας του νέου μνημονίου και των καταστροφικών υφεσιακών και κοινωνικών του συνεπειών, την «ελεγχόμενη» πτώχευση, γρήγορα μπορεί να τη διαδεχθεί και «άτακτη» πτώχευση.
Πράγματι το πακέτο «PSI- 2ο Μνημόνιο – 2η Δανειακή Σύμβαση» δεν πρόκειται να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, ενώ θα βαθύνει την ύφεση, πράγμα που θα φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της «άτακτης» χρεοκοπίας.
Και τότε αυτή η «άτακτη» χρεοκοπία ή θα γίνει με την Γερμανική αιγίδα, εντός ευρώ και τη μετατροπή της χώρας σε ένα απόλυτο πολιτικό και οικονομικό προτεκτοράτο της Γερμανίας, ή θα ξεσπάσει, χωρίς Γερμανική και Ευρωπαϊκή παρέμβαση, θέτοντας τη χώρα εκτός ευρωζώνης!
Ποιες θα είναι οι συνέπειες και των δύο αυτών εκδοχών της ''άτακτης'' χρεοκοπίας;
Οι συνέπειες προφανώς θα είναι η συνέχιση και κλιμάκωση των καταστροφικών εξελίξεων.
Για τη μετατροπή της Ελλάδας σε πτωχευμένο, προς εκποίηση, Γερμανικό προτεκτοράτο εντός της ευρωζώνης, δεν το συζητάμε καθόλου, διότι η συμφορά θα είναι ανεπανάληπτη.
Πολύ δύσκολα θα είναι, επίσης, τα πράγματα, αν η Ελλάδα πάει σε ανεξέλεγκτη πτώχευση και έξοδο από το ευρώ, με τη διαχείριση των πραγμάτων να έχουν αστικές δυνάμεις νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού προσανατολισμού.
Όσο κι αν, σε αυτήν την περίπτωση η έξοδος από την ευρωζώνη και η μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, θα προσφέρει μια ανακούφιση, αυτή θα χαθεί εξαιτίας της αδυναμίας των αστικών διαχειριστικών επιλογών να ασκήσουν μια σύγχρονη, ριζοσπαστική, προοδευτική πολιτική!
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!
Απ' όλα όσα εκτέθησαν γίνεται προφανές ότι οι επιλογές που προτείνει η Iskra είναι πολύ πιο διαφορετικές από τις παραπάνω.
Η πρόταση της iskra δεν έχει καμία σχέση με μια ανεξέλεγκτη πτώχευση που μπορεί να προκύψει αναγκαστικά κάποια στιγμή λόγω αδυναμίας της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της, εξαιτίας του αδιεξόδου των μνημονιακών πολιτικών.
Η πρόταση της iskra είναι πρόταση για σχεδιασμένη στάση πληρωμών επί του χρέους (που θα οδηγήσει στην «πτώχευση») με πρωτοβουλία της χώρας μας (του δανειζόμενου), η οποία θα συνοδευτεί με έξοδο από την ευρωζώνη, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την Ε.Ε και ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται για υλοποίηση στις κατεστημένες δυνάμεις του μεγαλοαστικού πολιτικού τόξου.
Αντίθετα, η πρόταση αυτή για να υλοποιηθεί προϋποθέτει μια μεγάλη προοδευτική πολιτική και κοινωνική ανατροπή, που θα καταστήσει την Αριστερά πρωταγωνιστή μιας νέας πορείας της χώρας, αφού συνδέεται αναπόσπαστα με την εφαρμογή ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος με σοσιαλιστική προοπτική.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ISKRA
Η πρόταση της iskra για στάση πληρωμών επί του χρέους, έξοδο από το ευρώ και σύγκρουση με την ΕΕ θα προκύψει σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ως αφετηριακό μέρος ενός συνολικού προοδευτικού προγράμματος που εντελώς συνοπτικά και ενδεικτικά θα συμπεριλάμβανε:
- την εθνικοποίηση –κοινωνικοποίηση των τραπεζών, για μια νέα δημόσια χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια
- τη ρύθμιση έως διαγραφή των ιδιωτικών χρεών για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
- τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής εθνικής νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη μιας ευνοϊκής επενδυτικής χρηματοδότησης του δημοσίου και της οικονομίας
- τον ουσιαστικό έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων από και προς τη χώρα μας, για την πάταξη της κάθε μορφής κερδοσκοπίας και την προστασία μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής.
-μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου
- τη ριζική αλλαγή του δημοσίου για ένα νέο σύγχρονο, αποδοτικό και αποτελεσματικό ρόλο του στην αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αυτές οι επιλογές που εντελώς συνοπτικά εκθέσαμε μπορούν να συναποτελέσουν τη θεμελιώδη βάση για ένα νέο ξεκίνημα της χώρας, που θα ξαναφέρει στο βάθος την ελπίδα στη χώρα!
Ο δρόμος που προτείνει η iskra δεν είναι ανθόσπαρτος! Δεν έχει, όμως, καμία σχέση με τη βρώμικη καταστροφολογία των κυρίαρχων κύκλων, που εμφανίζουν γενικώς και αδιακρίτως την «πτώχευση» ως επίγεια «κόλαση»!
Η iskra έχει απαντήσει πολλές φορές σε αυτήν την βρώμικη καταστροφολογία και για περισσότερα βλ. εδώ!
Αντίθετα, ο δρόμος της Iskra, παρά τις δυσκολίες του, είναι ο μόνος ρεαλιστικός που μπορεί να προσφέρει διέξοδο από την κρίση και σταδιακή ανάκαμψη, ανοίγοντας μια ελπιδοφόρα και αναζωογονητική προοπτική για τη χώρα.
Αυτό που χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ η Αριστερά είναι τόλμη, τόλμη και πάλι τόλμη!
Τόλμη, γνώση και ριζοσπαστισμός!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου