Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Σεξ, παιδική κακοποίηση και διαφθορά στις ΜΚΟ

Ανθρωποι που ζουν σε καταυλισμούς για χρόνια έπειτα από μια φυσική καταστροφή. Γυναικόπαιδα που παλεύουν να βρουν διέξοδο σε εμπόλεμες ζώνες.
Κατατρεγμένοι σε αναπτυσσόμενες χώρες που περιμένουν μια βοήθεια από τη Δύση. Το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια τη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam σοκάρει, καθώς μετά τις αποκαλύψεις καταγγέλλεται πως οι υποθέσεις πορνείας, σεξουαλικής κακοποίησης (ακόμη και εναντίον παιδιών), βιασμών, κατάχρησης εξουσίας και χρηματικών πόρων, διαφθοράς και συγκάλυψης στη συγκεκριμένη ΜΚΟ αποτελούν την… κορυφή του παγόβουνου.
Η εφημερίδα «Times» αποκάλυψε προ ημερών πως εργαζόμενοι της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης προσέλαβαν ιερόδουλες, με χρήματα της Oxfam, κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή το 2010, υπόθεση για την οποία
διενεργήθηκε εσωτερική έρευνα -με αμφίβολα αποτελέσματα- ένα χρόνο αργότερα. Το δημοσίευμα οδήγησε σε παραίτηση ιθύνοντες και εξόργισε κυβερνητικούς εκπροσώπους που ζητούν άμεση διαλεύκανση, απειλώντας με περικοπή κονδυλίων την Oxfam και τυχόν άλλες οργανώσεις που αποκρύπτουν τέτοια περιστατικά.
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στη Βρετανία, η «Επιτροπή Φιλανθρωπίας», υποστηρίζει ότι οι οργανώσεις αναφέρουν περισσότερα από 1.000 περιστατικά κακοποίησης παιδιών και ευάλωτων ομάδων κάθε χρόνο. Πρόκειται για υποθέσεις που «πιάστηκαν στα δίχτυα ασφαλείας» που έχουν θεσπιστεί για τις ΜΚΟ ώστε να εντοπίζονται τέτοιες συμπεριφορές.
Οι καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, δείχνουν ξεκάθαρα «τακτικές» εκμετάλλευσης και κακοποίησης που λειτουργούν κάτω από την… ομπρέλα των ΜΚΟ. Στοιχεία (της Επιτροπής) για σεξουαλική κακοποίηση σε φιλανθρωπικές οργανώσεις το 2017 έδειξαν πως η Oxfam κατέγραψε και ανέφερε 87 περιστατικά, η Save the Children 31, η Christian Aid δύο υποθέσεις και o Ερυθρός Σταυρός της Βρετανίας «μικρό αριθμό περιστατικών». Ο εκτελεστικός διευθυντής της «Save the Children», Κέβιν Γουάτκιςμ επισημαίνει πως «το πρόβλημα με τους άνδρες-θηρευτές, που καταχρώνται τη θέση εξουσίας που κατέχουν, υπάρχει σε κάθε οργάνωση». Η διεθνής ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε πως μόνο το 2017 έγιναν 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της.
Πρώην και νυν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ αναφέρουν -με επιστολές τους στον Τύπο- πως υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών που καταγράφεται. Πρόκειται για σεξουαλικές σχέσεις με περιστασιακές γυναίκες, επαφές με ιερόδουλες, εκμετάλλευση γυναικών που αναζητούν προσφυγικό καταφύγιο και εργαζόμενους που επιζητούν ρόλους στο χώρο της φιλανθρωπίας ως ευκαιρία για να κακοποιήσουν, ανταλλάσσοντας την αρωγή που προσφέρουν με την ικανοποίηση των σεξουαλικών τους ορέξεων.
Πέρα όμως από την εγκληματική ασυδοσία των εργαζομένων, είναι απίστευτος ο ρόλος της συγκάλυψης και της απουσίας εισαγγελικών ερευνών. Πρώην υψηλόβαθμη εργαζόμενη της Oxfam και άλλων οργανώσεων, που διατηρεί την ανωνυμία της, αναφέρει: «Το πρόβλημα με τις ΜΚΟ και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι πιστεύουν πως είναι καλύτερα να μείνουν οι υποθέσεις κάτω από το δικό τους ραντάρ ώστε να μην πληγούν οι χορηγίες. Ετσι, στέλνουν ανθρώπους που είναι ένοχοι σε κάποιον άλλο σταθμό εργασίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Ρόναλντ φαν Χάουβερμαϊρεν, επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Αϊτή την επίμαχη περίοδο, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του αμέσως μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Αυτό που εξοργίζει βέβαια είναι πως ο ίδιος το 2006 ήταν επικεφαλής της αποστολής αρωγής στο Τσαντ της Αφρικής όταν και πάλι έγιναν καταγγελίες σεξουαλικής εκμετάλλευσης από εργαζόμενους της Oxfam.

«Δούρειος ίππος» για… παιδόφιλους

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ. Ο Αντριου ΜακΛέοντ, πρώην επικεφαλής αποστολών στο Κέντρο Συντονισμού Εκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει πως οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν τις οργανώσεις για να έχουν πρόσβαση σε παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο!
Πρώην εργαζόμενοι ΜΚΟ τονίζουν με επιστολές τους πως τα χειρότερα εγκλήματα -παιδικής κακοποίησης και βιασμών παιδιών- αποτελούν το βασικό στοιχείο λεπτομερών και μακροχρόνιων κατηγοριών σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον των εργαζομένων παροχής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, των ΜΚΟ και των στρατιωτών ειρηνευτικών αποστολών.
Ενδεικτικό είναι ότι η βρετανική πρώην Εθνική Υπηρεσία Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, που παρακολουθούσε και κατέγραφε τις δραστηριότητες των παιδόφιλων, είχε προειδοποιήσει από το 1999 πως το μέγεθος του προβλήματος, με την παρουσία παιδόφιλων στον κόσμο των ΜΚΟ, είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό του σεξοτουρισμού!

Το προφίλ της Oxfam

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam ιδρύθηκε το 1942 και είναι μία από τις γνωστότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Βρετανίας. Διαθέτει 650 καταστήματα, όπου πουλάει μεταχειρισμένα ρούχα και βιβλία για να συγκεντρώσει κονδύλια.
Την τελευταία οικονομική χρονιά, έλαβε 35,7 εκατομμύρια ευρώ από τη βρετανική κυβέρνηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού εισοδήματός της. Ακόμη κι αν δεν επηρεαστεί η κρατική χρηματοδότηση, αναμφισβήτητα οι ιδιωτικές δωρεές θα επηρεαστούν άμεσα και ίσως αυστηρά.
Η ηθοποιός Μίνι Ντράιβερ (φωτό) ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί των καθηκόντων της ως πρέσβειρα της Oxfam μετά τις αποκαλύψεις. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.200 δωρητές ακύρωσαν το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα τις απευθείας χορηγίες τους.
Η Βρετανία είναι μία από τις μόλις έξι χώρες που καταφέρνουν να επιτύχουν το στόχο των Ηνωμένων Εθνών, ξοδεύοντας το 0,7% του ΑΕΠ στη φιλανθρωπία και την αρωγή σε ξένες χώρες, που μεταφράζεται σε 14,6 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό που «καθιερώθηκε» από τον Συντηρητικό Ντέιβιντ Κάμερον έχει προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις και πλέον οι πιέσεις που δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να περικόψει τις δαπάνες αρωγής προς άλλα κράτη και φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι ασφυκτικές.
Η γραμματέας Ανάπτυξης της βρετανικής κυβέρνησης, Πένι Μορντόντ, ξεκαθάρισε πως αν οι αξιωματούχοι της Oxfam δεν παραδώσουν όλα όσα γνωρίζουν, «τότε δεν θα συνεργαστεί μαζί τους, παρέχοντας βοήθεια».
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
 asoutzou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου