Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Βόμβα» από το Δικαστήριο της ΕΕ: Λέει «ναι» στην απόλυση εγκύων εργαζομένων


«Βόμβα» από το Δικαστήριο της ΕΕ: Λέει «ναι» στην απόλυση εγκύων εργαζομένων (Φωτογραφία: Unsplash)

«Ναι» στην απόλυση εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, λέει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως αναφέρει το BBC, η απόφαση, που προκαλεί ερωτήματα, προβλέπει πως ο εργοδότης οφείλει να ανακοινώσει στην έγκυο εργαζόμενη τους λόγους που δικαιολογούν την απόφαση απόλυσης, αλλά αι τα αντικειμενικά κριτήρια που καθορίστηκαν για την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπερασπίστηκε την ισπανική τράπεζα Banskia, που αν και τελικά χρεοκόπησε, είχε νωρίτερα απολύσει την έγκυο Τζέσικα Πόρας, πριν πέντε χρόνια. Το Δικαστήριο υποστήριξε πως η απόλυση δεν σχετιζόταν με την εγκυμοσύνης οπότε δεν υπήρχε ζήτημα με τον σχετικό νόμο.
«Κατά συνέπεια, οι λόγοι που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων και των οποίων
μπορεί να γίνει επίκληση στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της οδηγίας 98/59 εμπίπτουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών κατά την έννοια της οδηγίας 92/85», αναφέρει η απόφαση.
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει πως δεδομένου ότι η οδηγία περιέχει κατώτατα όρια προστασίας, τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να διασφαλίσουν υψηλότερη προστασία στις εγκύους, λεχώνες ή γαλουχούσες εργαζόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου