Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Ο ζωγράφος που ζωγράφισε το «επίσημο πορτρέτο» του Ομπάμα ζωγράφιζε μαύρες να αποκεφαλίζουν λευκές

Εάν δεν το ξέρετε, ο Ομπάμα απέκτησε «επίσημο πορτρέτο», το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη Smithsonian.
Τα mainstream media με συγκίνηση αναφέρουν ότι ο Ομπάμα όχι μόνο έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος του οποίου το πορτρέτο κοσμεί την Εθνική Πινακοθήκη, αλλά ο ζωγράφος που το έφτιαξε, ο Kehinde Wiley έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός καλλιτέχνης που ζωγράφισε ένα επίσημο προεδρικό πορτρέτο.

Αυτό που σίγουρα δεν ξέρετε είναι ότι ο εν λόγω καλλιτέχνης έχει κάποια.. περίεργα καλλιτεχνικά γούστα. Το 2012 παρουσίασε δύο πίνακες που απεικόνιζαν δύο μαύρες γυναίκες να κρατάνε τα κεφάλια δύο λευκών γυναικών που μόλις είχαν αποκεφαλίσει. Όχι ότι έγινε κανένας θόρυβος ή ξεσηκώθηκε καμία "θύελλα αντιδράσεων" (φανταστείτε λέω εγώ, να ζωγράφιζε κάποιος λευκός ζωγράφος ή ακόμα περισσότερο ο ζωγράφος του πορτρέτου του Τραμπ, λευκές γυναίκες να αποκεφαλίζουν μαύρες…) αλλά ο «καλλιτέχνης» θέλοντας να δικαιολογήσει το θέμα των έργων του είπε ότι σε αυτά απεικονίζεται η Ιουδίθ που αποκεφάλισε τον Ασσύριο στρατηγό Ολοφέρνη!!! Η ιστορία της Ιουδίθ περιγράφεται στο Δευτεροκανονικό βιβλίο της Αγίας Γραφής, το βιβλίο της Ιουδίθ. 

Το ότι η Ιουδαία χήρα Ιουδίθ μετατράπηκε σε μαύρη ή μάλλον δύο μαύρες και ο Ασσύριος στρατηγός Ολοφέρνης σε δύο λευκές γυναίκες, προφανώς συγχωρείται στον «καλλιτέχνη», ο οποίος ένα θέμα με τους λευκούς πρέπει να το έχει (αλλά προς Θεού, δεν τον λες «ρατσιστή»). Έτσι σε άλλον πίνακά του μετέτρεψε τον Ναπολέοντα σε μαύρο (μάλλον) ράπερ (όχι τίποτα άλλο αλλά έχει γίνει χαμός στις ΗΠΑ με το λεγόμενο “cultural appropriation” και δεν μπορείς ούτε στο καρναβάλι να ντυθείς μαύρος ή μεξικάνος)…


Επίσης, όπως διαβάσαμε, ο Kehinde Wiley είναι "gay".  

ΚΟ / πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου