Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Να τί δεν πρέπει να μοιράζεστε στα social media

H προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι κάτι σπάνιο στις μέρες μας και για αυτό ευθύνονται κατά πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξανασκεφτείτε το πριν πατήσετε share.Σιγουρευτείτε ότι δεν μοιράζεστε στους λογαριασμούς σας στα social media κάτι από τα παρακάτω:
1. Τη διεύθυνση του σπιτιου και της εργασίας σας
Θα σκεφτείτε: «Μα τι λένε; Εννοείται!». Αλλά δεν μιλάμε φυσικά για την πληκτρολόγηση ολόκληρης της διεύθυνσής σας στο προφίλ σας στο Facebook. Κάνοντας check in και ανεβάζοντας φωτογραφίες μπορείτε να προδώσετε τη διεύθυνσή σας, ακόμα και αν δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε.
Για παράδειγμα, όταν ανεβάζετε μια φωτογραφία στο...
Instagram σημειώνει αυτόματα που την τραβήξατε. Αν λοιπόν ανεβάζετε πολλές από την ίδια θέση αν κάποιος επιτήδειος θέλει μπορεί να καταλάβει που μένετε ή εργάζεστε.
Επίσης, να έχετε υπόψη σας και τους άλλους ανθρώπους που μπορεί να επισημαίνουν τη διεύθυνσή σας. Μια φορά ένας φίλος μου έκανε check in στο διαμέρισμά μου στο Facebook – με διεύθυνση και απ’ όλα – χωρίς να ζητήσει άδεια. Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.

2. Συγκεκριμένες φωτογραφίες παιδιών

Αν πρέπει να είστε με κάτι έξτρα προσεκτικός είναι όταν πρόκειται για τα παιδιά σε σχέση με τα social media. Όταν δεν είναι τα δικά σας παιδιά θα πρέπει να παίρνετε πάντα άδεια από τους γονείς για να αναρτήσετε οτιδήποτε σχετικό με εκείνα. Αλλά ακόμα και αν είναι τα δικά σας παιδιά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο τι ανεβάζετε όπως για παράδειγμα σε ποιό σχολείο πηγαίνουν.

3. Λεπτομέρειες για τις διακοπές σας

Η ενημέρωση ότι θα λείπετε από το σπίτι για ένα μεγάλο διάστημα είναι πρόσκληση στους κλέφτες να μπουν στο σπίτι σας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες από το ταξίδι σας ενώ είστε διακοπές. Απλώς περιορίστε το εύρος των ανθρώπων που μπορούν να τις δουν στους πολύ κοντινούς και έμπιστους σας. Επίσης ποτέ μην ανεβάζετε το ακριβές πρόγραμμά του ταξιδιού σας.

4. Ενδείξεις κωδικών πρόσβασης

Oι διαδικτυακές ερωτήσεις ασφαλείας δεν είναι οι πιο ασφαλής ειδικά όταν απαιτούν πληροφορίες που θα μπορούσες εύκολα να μοιραστείς στα κοινωνικά δίκτυα. Η πόλη που μεγάλωσες, το όνομα του σκύλου που είχες όταν ήσουν μικρός, το μέρος που παντρεύτηκες, το όνομα του πρώτου σου αγοριού – αυτές είναι πληροφορίες που ο ευρύτερος κύκλος σας στα κοινωνικά δίκτυα δε χρειάζεται να γνωρίζει ούτως ή άλλως.

5. Προσωπικές φωτογραφίες

Δεν υποθέτουμε ότι θα δημοσιεύσετε ποτέ γυμνές φωτογραφίες στο Instagram, το Facebook, ή το Twitter. Αλλά μπορεί να στείλετε σε ένα direct μήνυμα ή στο Snapchat. Αυτό είναι κακή ιδέα αν κάτσετε και αναλογιστείτε ότι τέτοιου είδους φωτογραφίες είναι ασφαλής μόνο μαζί σας.

6. Πληροφορίες για πιστωτικές κάρτες ή για τα οικονομικά σας

Όσο και να μη το πιστεύετε υπάρχουν άνθρωποι που ανεβάζουν φωτογραφίες των πιστωτικών τους καρτών στα social media (ελπίζουμε να μην είστε από αυτούς).
Αλλά ακόμα και λιγότερο εμφανής λεπτομέρειες που μπορεί να μοιραστείτε σε συζητήσεις στο Facebook ή το Twitter, όπως ποιά τράπεζα χρησιμοποιείτε ή ποιό είναι το ετήσιο εισόδημά σας, μπορούν να σας κάνουν κακό.
Ακόμα και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής σας μπορεί να είναι αρκετά ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά σας κάποιοι χάκερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου