Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βόγλη

Σε στενό οικογενειακό κύκλο αποχαιρετούν σήμερα συγγενείς και λιγοστοί φίλοι το μοναδικό Γιάννη Βόγλη που έφυγε από τη ζωή στα 79 του χρόνια.
Ο διακεκριμένος ηθοποιός του Θεάτρου και του Κινηματογράφου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και μετά από νοσηλεία αρκετών εβδομάδων άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί την Τετάρτη.

Η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη έχοντας υποβληθεί σε διάστημα 2,5 μηνών σε 3 χειρουργεία για ειλεό.

Η κηδεία του Γιάννη Βόγλη γίνεται το σε στενό κύκλο, σε εκκλησία του Παγκρατίου ενώ στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στη...
Βουλγαρία και θα αποτεφρωθεί, αφού αυτή ήταν η επιθυμία του ιδίου και της οικογένειάς του.
Ο Ιωάννης Γκόγκλης που έγινε…Γιάννης Βόγλης
Ο Ιωάννης Γκόγκλης όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννιέται στην Αθήνα το 1937. Σπουδάζει στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και πολύ γρήγορα ακολουθεί για εκείνον μία ζηλευτή καριέρα. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961 κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτατη του Καρόλου Κουν. Στο σινεμά θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» ενώ γίνεται γνωστός από την ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» για την εξέγερση του Κιλελέρ το 1966. Η μεγάλη επιτυχία και η καταξίωση όμως θα έρθει με την ερμηνεία του στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» και τη θρυλική ατάκα «Στάσου μύγδαλα» να τον κυνηγά για πάντα. «Τότε ο σκηνοθέτης της ταινίας ο Βασίλης Γεωργιάδης μου είχε πει “Βόγλη να θυμάσαι ότι αυτή η φράση θα σε κυνηγάει για όλη σου τη ζωή”. Πόσο δίκιο είχε…Ακόμη μου φωνάζουν στο δρόμο “στάσου μύγδαλα”», είχε πει σε συνέντευξή του ο γνωστός ηθοποιός.
Μάλιστα πριν 4 χρόνια ο Γιάννης Βόγλης θα συναντήσει μετά από 42 χρόνια, την τότε συμπρωταγωνίστρια του Anne Lonnberg, στην εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου Πάμε Πακέτο στον Alpha. Μία συγκινητική στιγμή με εκείνον να της χαρίζει ένα καλαθάκι μύγδαλα και κατόπιν μοιράστηκαν με το κοινό τις αναμνήσεις τους και μνημόνευσαν φυσικά την θρυλική ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου.
Υπηρέτησε κυρίως το θέατρο, με αξιολογες συνεργασίες και πρωταγωνιστές πρώτης γραμμής μεταξύ των οποίων η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης και συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού. Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ.
Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Ανατολή» κατά την πενταετία του ’80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία» (Πολυθέαμα), «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού», «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.
Συνεργάστηκε με το Θέατρο Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε «Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα», «Η Κυρία από τη Θάλασσα» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, «Μια Πιθανή Συνάντηση», «Η Επιστροφή» του Χ. Πίντερ.
Είχε τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.
Το 2000 – 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου Σκάλα της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων παραγωγές όπως «Βασίλης Τσιτσάνης», «Φονιάς», «Αδελφοί Καραμαζόφ» και άλλες πολλές.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου