Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντική και επηρεάζει…


Η Ελλάδα είναι ακόμα σημαντική και επηρεάζει…


Η Ελλάδα προσελκύει εκ νέου το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναφέρει η Antonia Oprita σε άρθρο της στον ενημερωτικό ιστότοπο THE STREET με τίτλο «Greece Is (Still) Globally Important», κάνοντας μνεία στην απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του να λάβει τη στήριξη του Κοινοβουλίου ενόψει της τελευταίου ελέγχου της Τρόικα.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι εάν αποδειχθούν λανθασμένοι οι υπολογισμοί του Πρωθυπουργού, σημειώνει η αρθρογράφος, τότε..
υπάρχει ο κίνδυνος ανάδυσης μιας νέας κρίσης ανάλογης με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Όλα ξεκίνησαν, όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, στην Ελλάδα με μια πολιτική απόφαση που αναθεωρούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009. Το γεγονός αυτό προσέλκυσε την προσοχή των επενδυτών στο όλο ζήτημα του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος, οδηγώντας στο ξεπούλημα αρχικά των ελληνικών ομολόγων και στη συνέχεια των άλλων ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατόρθωσε να ανακόψει την μετάδοση της κρίσης το 2012, όταν δεσμεύτηκε να πράξει «ό,τι είναι δυνατό» για να υπερασπισθεί το ευρώ. Αλλά τι θα συμβεί εάν δεν είναι πλέον αρκετό αυτό; Διερωτάται η αρθρογράφος, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά δεν αναμένεται η εκλογή ΠτΔ κατά τις πρώτες δύο ψηφοφορίες, οι οποίες ωστόσο έχουν σημασία για να δείξουν το εύρος της στήριξης για την εκλογή του. Η τρίτη ψηφοφορία θα είναι και η κρίσιμη καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Εάν αυτές προκηρυχθούν τότε υπάρχει ο κίνδυνος κατάληψης της εξουσίας από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μετά από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, το γεγονός αυτό επαναφέρει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μολονότι η πιθανότητα είναι πολύ περιορισμένη. Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «Φτύσαμε αίμα για να φύγει η λέξη ‘Grexit’ από το στόμα των ξένων και τώρα την επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ» για να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Π/Θ ότι προτρέπει τους κερδοσκόπους να βάλλουν κατά των ελληνικών ομολόγων.
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές θα αποτελούσε «αρνητικό πρωτοσέλιδο και θα δημιουργούσε πολιτική αβεβαιότητα, καθώς δεν είναι γνωστό πως θα λειτουργούσε το κόμμα όντας στην κυβέρνηση» αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής, Alberto Gallo, ενώ η Jennifer McKeown, αναλύτρια στην Capital Economics, προειδοποιούσε σε πρόσφατο σημείωμά της ότι μια επιστροφή της ελληνικής κρίσης θα έδινε ένα ακόμη χτύπημα στην Ευρωζώνη, μέσω των επιπτώσεών της στις επιχειρήσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Εάν υπάρξει μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη και αρχίσουν να αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων τότε θα περιορίζονταν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών των κυβερνήσεων της περιφέρειας.
Όπως επισημαίνει ωστόσο η αρθρογράφος, εάν προσέξουμε καλύτερα τις λεπτομέρειες η κατάσταση δεν φαίνεται τόσο κακή. Οι Έλληνες τάσσονται πράγματι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αλλά το ίδιο συνέβαινε και πριν από δύο χρόνια, αλλά τελικά προέκυψε μια νέα κυβέρνηση από τις εκλογές στην οποία δεν περιλαμβάνονταν οι αριστεροί εξτρεμιστές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, οπότε η όποια συζήτηση περί Grexit είναι απλά λόγια, σημειώνει η αρθρογράφος, συμπληρώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο κακή όσο ήταν, καθώς η χώρα βγαίνει από την εξαετή ύφεση, επιτυγχάνοντας μάλιστα, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους μικρή ανάπτυξη 1,7%, καθιστώντας την μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωζώνης. Η χρηματοδότησή της είναι επίσης διασφαλισμένη έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η λαϊκιστική ρητορική ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει υποστηρικτές στη χώρα, καθώς η οικονομία της είναι σήμερα μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τις απαρχές της κρίσης, το ένα τέταρτο των πολιτών ζει στη φτώχεια, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 26%.
Όπως επισημαίνει η αναλύτρια της Societe Generale, Michala Marcussen, η εκλογή ΠτΔ αποτελεί «τον πιο αξιοσημείωτο κίνδυνο για την Ευρωζώνη στα τέλη του έτους» και ευρύτερα υπενθυμίζει στους επενδυτές τους πολιτικούς κινδύνους του επόμενου έτους. «Πολύ πιο κρίσιμες θα είναι οι ισπανικές βουλευτικές εκλογές, τον Δεκέμβριο του 2015. Η παράδοξη ταχεία άνοδος του Podemos, που τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους δημιουργεί ανησυχίες» σημείωσε.

http://realmoney.thestreet.com/articles/12/15/2014/greece-still-globally-important

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου