Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες υπουργοί σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ



 


Aπό τον Θανάση Μαυρίδη 
Οι οπαδοί της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης πιστεύουν ότι θα πετάξουν την χειροβομβίδα στον Αλέξη κι ότι ο Αλέξης θα την πάρει και θα περιμένει αυτή να ανατιναχτεί στα χέρια του! Πιστεύουν, δηλαδή, ότι έχουν στήσει μία παγίδα στον Αλέξη κι ότι ο Αλέξης θα πέσει μέσα σαν να είναι μικρό παιδί. Να μας συγχωρούν, αλλά κάνουν το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος που αναφέρει το εγχειρίδιο του κακού παίκτη: Υποτιμούν σοβαρά τον αντίπαλο!

Είναι τόσο φανερή η παγίδα που "ετοιμάζουν" στον κ. Τσίπρα που μοιάζει με ένα κακόγουστο αστείο. Αν ο κ. Τσίπρας πέσει μέσα, θα είναι μία απογοήτευση για όσους θεωρούσαμε τους ..

αριστερούς άξιους αντιπάλους και πολλές φορές και ακόμη καλύτερους. Θα έχει διαλυθεί ένας μύθος που κτίστηκε με επιμέλεια τα τελευταία χρόνια και με αφορμή ισχυρούς επιχειρηματίες που ξεκίνησαν από το μηδέν και μεγαλούργησαν, έχοντας ως σημαντικότερο εφόδιό τους τις σπουδές στο κόμμα.

Τι μας λένε; Ότι θα έρθει ο κ. Τσίπρας και ότι θα πάει την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη να πει στους Ευρωπαίους να πάνε να μαζέψουν ραδίκια. Κι ότι οι Ευρωπαίοι θα πουν τότε Σαμαράς ή θάνατος! Ας αφήσουμε το ότι και η Ευρώπη θα έχει πάρει τότε τις αποστάσεις της από έναν πρωθυπουργό που θα έχει χάσει τις εκλογές.

Να μείνουμε μόνο στο ότι ο Αλέξης εμφανίζεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως αφελής που δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα του παρουσιαστούν. Μπορεί το σχέδιο να αποτύχει. Μπορεί να αποδειχτεί κακόγουστη φάρσα. Αλλά σίγουρα υπάρχει ένα σχέδιο. Ας μην κρίνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξ ιδίων, όταν την μία ημέρα λένε αυτό και την άλλη κάτι άλλο!

Αλλά να μην λένε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν σχέδια. ΄Ότι τους θεωρούν χαζούς. Τι μπορεί να κάνει ο Αλέξης; Ας πούμε να δημιουργήσει μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων, επικαλούμενος την κρισιμότητα των στιγμών! Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πολιτική; Αν αποτύχουν η ευθύνη θα είναι ολότελα δική τους. Αν κερδίσουν, τα εύσημα θα τα πάρει ο κ. Τσίπρας.

Οι οπαδοί της αριστερής παρένθεσης δεν ποντάρουν στην ιδεολογική απογύμνωση της αριστεράς μέσα από την υιοθέτηση των απόψεων της αγοράς. Αν μιλούσαμε γι αυτό θα συμφωνούσαμε. Μόνο που αυτό δεν σημαίνει κυβέρνηση 2, 3 ή έξι μηνών. Σημαίνει κυβέρνηση τετραετίας! Μπορεί οι αριστεροί του σήμερα να γίνουν πιο... φιλελεύθεροι από εκείνους που στηρίζουν τα μνημόνια. Αυτή θα είναι η πραγματική ιδεολογική ήττα της αριστεράς και όχι η καταστροφή της χώρας. Να μην τρελαθούμε κιόλας. Αν είναι να καούν τα πάντα, ελάχιστα θα μας ενδιαφέρει αν στην κυβέρνηση θα είναι ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης ή ο Σαμαράς. Θα ψάχνουμε να βρούμε μέσο μεταφοράς, γεμάτο καύσιμα και ικανό να μας βοηθήσει να διαφύγουμε από την κόλαση.

Το κακό, όμως, είναι ότι με τον όρο "αριστερή παρένθεση" οι εμπνευστές του εννοούν ότι θα επανέλθουν ως σωτήρες σε δύο ή τρεις μήνες για να "σώσουν την χώρα". Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο κακό σενάριο δεν θα υπάρχει χώρα για να σώσουν. Τα πράγματα είναι απλά: Ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί τα πάντα σε όλους. Ή θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να αρχίσει να κόβει νομίσματα ή να εφαρμόσει σκληρότερα μνημόνια από όσα έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Κι επειδή δεν μπορεί να εκτυπώσει νέα ευρώ, θα πρέπει είτε να πάει στην δραχμή είτε να ακολουθήσει τον δρόμο των μνημονίων. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να γεμίσει η δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας με νέους ψήφους πρώην αριστερών που θα ψάχνουν κάτι πιο γνήσιο, κάτι πιο κοντά στην φιλελεύθερη εκδοχή του. Στην περίπτωση της δραχμής, είναι άγνωστο τι θα ακολουθήσει και ποιες θα είναι οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Σίγουρα αυτές δεν θα είναι καλές.

Κάποιοι στην Νέα Δημοκρατία στηρίζουν τις ελπίδες τους ακόμη και στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, της ομάδας Τσίπρα και της ομάδας Λαφαζάνη. Μπορεί να μισούνται θανάσιμα μεταξύ τους, αλλά η γλύκα της εξουσίας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θα έπρεπε να το γνωρίζουν εκ πείρας...

Αυτός που κινδυνεύει περισσότερο από τις επόμενες εκλογές είναι η Ν.Δ. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι η ήττα, εφόσον τελικά ηττηθεί. Η διάψευση του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις για το σημερινό κυβερνών κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που πραγματικά κινδυνεύει να διασπαστεί σε περίπτωση ήττας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές! Κι αυτό διότι η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει πρόσθετες ψήφους προς τα δεξιά της. Το έχει κάνει και στο παρελθόν επί ημερών Αβέρωφ και Έβερτ. Σε κάθε περίπτωση πίστευε ότι ήταν αρκετό να προσθέσει τις... πιο δεξιές ψήφους στο προηγούμενο αποτέλεσμά της για να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία. Μόνο που έτσι έχανε και θα χάσει και πάλι τους κεντρώους ψηφοφόρους. Η περαιτέρω συρρίκνωση θα την φέρει σε μία νέα μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας. Όπως ακριβώς συνέβη αμέσως μετά από την ήττα του 1981!

Θανάσης Μαυρίδης

WWW.CAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου