Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Μάρκο Ζάνι: “Η Γερμανία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης”



Συνέντευξη στο Μιχάλη Ψύλο *Επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Μπέπε Γκρίλο
 

Είναι μόλις 28 ετών ,αλλά θεωρείται ήδη διάδοχος του Μπέπε Γκρίλο στο ιταλικό κίνημα των Πέντε Αστέρων. Το όνομά του, Μάρκο Ζάννι και η υπογραφή του ήταν πρώτη πρώτη στο κείμενο των 76 ευρωβουλευτών που υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για το σκάνδαλο Luxleaks .
Μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ, ο Μάρκο Ζάννι μίλησε στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ,στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην Ευρώπη ,αλλά και στην Ελλάδα.
“Η χώρα σας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σκληρή κατάσταση” λέει στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ο νεαρός ιταλός ευρωβουλευτής.. 

 “Εδώ στην Ευρωπαική Ενωση ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα είναι το παράδειγμα ότι η προσέγγιση της τρόικας είναι σωστή και αποδίδει καρπούς. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μόνο οι αριθμοί το αποδεικνύουν . Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή . Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της αποτυχίας της ΕΕ και αυτό είναι απολύτως σαφές και στα 751 μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου”.

Ρωτήσαμε τον Μάρκο Ζάννι για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν ,Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.
“Με την πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ” μας λέει, “θελήσαμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στους Ελληνες ότι θέλουμε την αλλαγή στην Ευρωπαική Ενωση . Ο Γιούνκερ,σήμερα ο Μπαρόζο χθες, είναι το ίδιο πράγμα,αυτό είναι το πρόσωπο της ΕΕ.


-Πως βλέπετε να γίνεται η αλλαγή που λέτε στην Ευρώπη;
 

Η λύση είναι η ριζική αλλαγή ολόκληρου του ευρωπαικού οικοδομήματος, που εκπροσωπείται από τον κ. Γιούνκερ,τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους υπόλοιπους. Εμείς κάνουμε συνεχώς προτάσεις στην Ευρωπαικη Επιτροπή και σε όλες τις επιτροπές ,αλλά αυτοί δεν κάνουν τίποτα. Απευθύνουμε δραματική έκκληση σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τους λέμε: Στηρίξτε μας σε αυτή τη μάχη . Η κατάσταση είναι όμως δύσκολη και εμείς είμαστε μειοψηφία εδώ.Πιθανότατα ,οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο .Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ,να διαδώσουμε τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει το κοινοβούλιο για να καταστήσουμε τους πολίτες ενήμερους . Κοινό μέτωπο του ευρωπαικού νότου

- Βλέπετε να υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης ενός κοινού μετώπου ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη,που θέλουν δημοκρατικές αλλαγές στους θεσμούς της ΕΕ; Για παράδειγμα ,ανάμεσα στο δικό σας κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ,αλλά και με άλλα κόμματα και κινήσεις;
-. Ναι. Στο πρόγραμμά μας για τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαίου τονίζαμε ότι χρειάζεται ένας συνασπισμός, μια συμμαχία ανάμεσα στα έθνη της Νότιας Ευρώπης- Ιταλία,Ελλάδα,Ισπανία,Πορτογαλία ,αλλά και τη Γαλλία . Ολες αυτές οι χώρες είναι αντιμέτωπες με μια πολύ σκληρή κατάσταση και θα είμαστε ευτυχείς αν είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τους Ελληνες , τους Ισπανούς κλπ να εργαστούν από κοινού με εμάς για να αλλάξουμε τους ευρωπαικούς θεσμούς ,για να αντιμετωπίσουμε την Γερμανική υπερδύναμη.


- Πιστεύετε ότι η Γερμανία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην ΕΕ;
 

— Η Γερμανία είναι το πραγματικό πρόβλημα στην Ευρωπαική Ενωση. Σχεδόν σε όλους τους κρίσιμους θεσμούς κυριαρχούν οι Γερμανοί. Ο πρόεδρος του Ευρωπακού Κοινοβουλίου είναι Γερμανός , σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των μεγαλύτερων πολιτικών ευρω-ομάδων είναι Γερμανοί ,ο πρόεδρος του ESM.Κλάους Ρέγκλινγκ είναι Γερμανός, ο πρόεδρος της EIB είναι Γερμανός . Τώρα η Μπούτεσμπανκ προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας , Μάριο Ντράγκι γιατί το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την πολιτική του ,που θέλει μια χαλάρωση της λιτότητας. Ο κ.Ντράγκι δήλωσε σαφέστατα την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποδίδει και χρειάζεται αλλαγή. Η Μπούντεσμπανκ προσπαθεί να αλλάξει τον πρόεδρο της ΕΚΤ ,μέσω της προώθησης της υποψηφιότητας του κ. Ντράγκι για την προεδρία της Ιταλίας μετά την αποχώρηση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 

-Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό;
-Ο ελληνικός λαός ανέκαθεν μετείχε πολύ ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας .Ο λαός πρέπει να καταστεί όμως ο πραγματικός εκπρόσωπος της Ελλάδας και για αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένος .Πρέπει να πιέσει τους εκπροσώπους του στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο, στο εθνικό κοινοβούλιο για να εφαρμοστούν πολιτικές που θα είναι προς όφελος των πολιτών και όχι των τραπεζών. Διότι η κατάσταση είναι δραματική.
Μας κατηγορούν ότι είμαστε ευρωσκεπτικιστές,αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί είναι ενάντια στην Ευρώπη. Η δραματική κατάσταση στην Ευρωπαική Ενωση είναι αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και όχι της δικής μας.


WWW.OLYMPIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου