Ο Καθηγητής ξεκινάει από το Κυπριακό και τον ρόλο της Βρετανίας στην επερχόμενη πενταμερή. Εξηγεί ότι η Βρετανία πάντα έπαιζε ρόλο στο Κυπριακό και είχε τα δικά της συμφέροντα να εξηπηρετήσει, συμφέροντα που δεν ταυτίζονται συνήθως με την Ελληνική θέση. Επίσης τονίζει ότι παρά τις Τουρκικές θέσεις για δύο κράτη στην μεγαλόνησο η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να παρευρεθούν στην πενταμερή μιας και ο διεθνής παράγοντας θα ρίξει την ευθύνη στην Ελληνοκυπριακή πλευρά αν δεν γίνει η πενταμερής.
Στην συνέχεια ο καθηγητής αναφέρεται στα Ελληνοτουρκικά και στον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή τονίζοντας ότι η Τουρκία πλέον δεν κρατιέται. Η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Αυτό συνεπάγεται χτίσιμο συμμαχιών αλλά και αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων. Τονίζει ότι λόγο της δεκαετούς κρίσης η χώρα μας έμεινε πίσω στα εξοπλιστικά και τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου να καλυφθεί η απόσταση.
Για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο καθηγητής τονίζει ότι είναι “παράξενος”. Ουσιαστικά αναφέρει ότι δεν περιμένουμε καμία αλλαγή στάσης από την Ευρώπη τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβρη και της Γερμανικές εκλογές μιας και η Γερμανία είναι το βασικό εμπόδιο στην σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης.
Τέλος ο καθηγητής αναφέρει, χρησιμοποιώντας μια επιστολή του Υψηλάντη σαν παράδειγμα, – λίγο πριν την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της αν συμβεί το απευκταίο γεγονός μιας σύγκρουσης. Και με βάση αυτό το δεδομένο προετοιμάζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου