Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Πούτιν για Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ: “Ο Στάλιν δε συναντήθηκε απευθείας με το Χίτλερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες το έκαναν αυτό”

Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΣΣΔ να υπογράψει το σύμφωνο, στηλιτεύοντας την υποκρισία της Δύσης και το αισχρό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, παράλληλα ωστόσο επιχείρησε να παρουσιάσει στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ως “θύματα” του “σταλινικού καθεστώτος”.
Το 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως κάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αξιοποιεί πτυχές του σοβιετικού παρελθόντος για να ενισχύσει τη δημοφιλία του, δεδομένης και της μεγάλης απήχησης που εξακολουθεί να έχει η ΕΣΣΔ και προσωπικά ο Ιωσήφ Στάλιν στην κοινή γνώμη της χώρας τους, όπως πιστοποιούν αλλεπάλληλες έρευνες.
Παράλληλα το ιστορικό παρελθόν χρησιμεύει και ως ένα εργαλείο στη σημερινή αντιπαράθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας προς τις δυτικές δυνάμεις.
Μιλώντας λοιπόν στο Ανώτατο Ευρασιατικό Οικονομικό Συμβούλιο στο Λένινγκραντ πριν λίγες μέρες, ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στο σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, είπε πως πριν από αυτό μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών είχαν ήδη υπογράψει συμφωνίες με τη χιτλερική Γερμανία, σε αντίθεση όμως με την ΕΣΣΔ, καμία άλλη χώρα δεν έχει μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα:
“Η Σοβιετική Ένωση έχει κάνει την εκτίμησή της για το σύμφωνο Μολότοφ –Ρίμπεντροπ, και το έκανε αυτό με ειλικρίνεια, ευθέως και ανοιχτά. Κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν το έκανε”, επισήμανε ο Πούτιν. Αντιπαρέβαλε τη στάση του Στάλιν με εκείνη των Ευρωπαίων, που ήρθαν σε προσωπική επαφή με το Γερμανό δικτάτορα, συνάπτοντας συμφωνίες: «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηγέτες αυτοί των χωρών συναντήθηκαν προσωπικά με τον Χίτλερ και έβαλαν τις υπογραφές τους σε αντίστοιχες συμφωνίες. Ο Στάλιν, όπως και να τον αντιμετωπίζει κανείς, δεν στιγματίστηκε ερχόμενος σε απευθείας επικοινωνία με τον Χίτλερ, δεν συναντήθηκε μαζί του, ενώ τα πρώτα πρόσωπα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών το έκαναν αυτό».
Υπογράμμισε πως  “η Η ΕΣΣΔ ήταν η τελευταία χώρα της Ευρώπης η οποία υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με την Γερμανία. Όλες οι άλλες σημαντικές χώρες της Ευρώπης το υπέγραψαν πριν υπογράψει η Σοβιετική Ένωση”. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναπαραγάγει τη γνωστή αστική θεωρία για “μοίρασμα σφαιρών επιρροής”, το οποίο απέδωσε στις προηγούμενες συμφωνίες των δυτικών, με σημαντικότερη τη Συμφωνία του Μονάχου:
«Βεβαίως το σύμφωνο είχε υπογραφεί και περιελάμβανε μυστική συμφωνία για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Αλλά τι έκαναν οι ευρωπαϊκές χωρίς πριν από αυτό; Ακριβώς το ίδιο, αρχίζοντας από το 1938 όταν ο Χίτλερ άρχισε να διεκδικεί τμήμα της Τσεχοσλοβακίας, η Βρετανία και η Γαλλία παρέδωσαν τον σύμμαχό τους, αν και είχαν συνάψει με την Γαλλία συμφωνία περί αμοιβαίας βοήθειας και έδωσαν την δυνατότητα στον Χίτλερ να καταλάβει τμήμα της Τσεχοσλοβακίας.
Εκτενή αναφορά έκανε στις επαφές της προπολεμικής Πολωνίας με τη Γερμανία, επικαλούμενος αρχειακά έγγραφα. Χρησιμοποίησε μάλιστα βαριές εκφράσεις κατά του τότε Πολωνού πρέσβη στη Γερμανία, Γιόζεφ Λίπσκι χαρακτηρίζοντάς τον  «κάθαρμα και αντισημιτικό γουρούνι». Χαρακτηρισμοί όχι μακριά από την πραγματικότητα, αφού με βάση τα έγγραφα ο Χϊτλερ είχε παρουσιάσει στο Λίπσκι την ιδέα του να εξοριστούν οι Εβραίοι στην Αφρική «για να πεθάνουν και να εξολοθρευθούν». Παρουσιάζοντας τη στιχομυθία αυτή σε έκθεσή του προς τον Πολωνό Υπουργό Εξωτερικών Μπέκου, ο Λίπσκι εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με το σχέδιο: «Όταν το άκουσα αυτό…του απάντησα και του είπα ότι «αν αυτό το κάνει τότε θα του στήσουμε ένα θαυμάσιο ανδριάντα στην Βαρσοβία».
Ο Πούτιν άσκησε επίσης έντονη κριτική στο πρόσφατο κατάπτυστο ψήφισμα εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού στο ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενέταξε το ψήφισμα στις προσπάθειες της Δύσης να υποβιβάσει τον αποφασιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στην ήττα τον ναζί: “Θέλουν να μετατοπίσουν την ευθύνη για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους ναζί στους κομμουνιστές”.
Ειδική μνεία έκανε και στις απομάκρυνσης μνημείων προς τιμήν του Κόκκινου Στρατού σε μια σειρά πρώην σοσιαλιστικές χώρες της κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης, σημείο στο οποίο άφησε και αιχμές ενάντια στο “καθεστώς Στάλιν”, επιχειρώντας να αποσυνδέσει την αυταπάρνηση και των ηρωισμό των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού από την αφοσίωσή τους στο ιδανικό της σοσιαλιστικής πατρίδας, που εκ των πραγμάτων ενσαρκωνόταν συμβολικά στην ηγεσία της ΕΣΣΔ: “Αυτοί οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού ήταν απλοί άνθρωποι – εργάτες και αγρότες – και πολλοί από αυτούς υπέφεραν από το καθεστώς του Στάλιν”: “Αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τους ναζί και τώρα γκρεμίζουν τα μνημεία για εκείνους. Το κάνουν για να συγκαλύψουν αυτό που πρακτικά ήταν μια σύγκλιση Ευρωπαίων ηγετών με το Χίτλερ”.
Με πληροφορίες από hellasjournal και usnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου