Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Περί Εορταστικού φωτισμού της Αθήνας


του Όθωνα Κουμαρέλλα

Κάποια παγκοσμίως… «γνωστή» κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση και, φαντάζομαι, του Δήμου της Αθήνας, δια την προσπάθεια επιβολής της «politically correct» υποκουλτούρας και του λειτουργικού αναλφαβητισμού των ελίτ που εκπροσωπεί, ακόμη και μέσω του εορταστικού φωτισμού της Αθήνας για τα Χριστούγεννα.
Πράγματι, φιλότιμη η προσπάθεια όλων αυτών των γνήσιων απόγονων των κοτζαμπάσηδων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει εργολαβικά και με το αζημίωτο να μας «εκπολιτίσουν», ισοπεδώνοντας το σύμπαν σε έναν άοσμο, άγευστο και άκομψο χυλό ομοιομορφίας, καταργώντας αρχές, αξίες, παραδόσεις, αναβαθμίζοντας την ίδια την κακογουστιά σε «αισθητική».

Δεν θα κρίνουμε εδώ το ταλέντο των «καλλιτεχνών» που ανέλαβαν το θεάρεστο έργο του «εκπολιτισμού» μας, ούτε τη φήμη τους στα σαλόνια και τ’ «αλώνια» του κοσμοπολίτικου αχταρμά και του βλαχομπαρόκ μιμητισμού του «μεταμοντέρνου». Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους κρίνουμε και την ετσιθελική προσπάθεια επιβολής της άποψής τους για την τέχνη και την αισθητική. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε, αφού όλοι εμείς, οι «πληβείοι», υφιστάμεθα την επιρροή τους τόσο συνειδητά, όσο και υποσυνείδητα. Δεν απευθύνονται σε κλειστές λέσχες, ούτε παρουσιάζουν την «τέχνη» τους σε «μυημένους» οπαδούς της. Απευθύνονται στον δημόσιο χώρο, δηλαδή σε όλους μας και θα κριθούν από όλους μας, είτε τους αρέσει, είτε όχι.
Ισχυρίστηκε η κυρία αυτή, ότι λαμβάνουν θετικά μηνύματα αποδοχής για τον «μοντέρνο στολισμό», ιδίως από τη νεολαία. Αν και δεν κατανοώ τι είδους ρατσισμός υποκρύπτεται, όταν με τέτοιους διαχωρισμούς κατά ηλικία, γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Διότι υπάρχουν πολύ καταξιωμένοι, μεγαλύτεροι στην ηλικία, με εξαιρετικές σπουδές, γνώσεις και αισθητική αντίληψη, που η κυρία αυτή δεν μπορεί να τους φτάσει ούτε στο μικρό τους δακτυλάκι. Καιρός, όμως, είναι να μάθει ότι, στο απολύτως προκείμενο, υπάρχουν πολλά περισσότερα μηνύματα άρνησης και καταδίκης και από τη νεολαία και από μεγαλύτερους.

Χαιρόμαστε, όμως, που η αναιδεστάτη κυρία Παναγιωτάκου ανακαλύπτει, μάλλον καθυστερημένα, ότι οι χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί πλέον δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια. Ωστόσο, οφείλω να της υπενθυμίσω, ότι η έλλειψη αρχών, η ημιμάθεια και ο άκριτος και άκρατος μιμητισμός σε τραγικά αποτελέσματα οδηγεί. Ναι, πολύ θα ήθελα να δω έναν σύγχρονο εορταστικό φωτισμό και γενικά στολισμό του κέντρου των πόλεών μας, που θα σέβονταν όμως την παράδοση μεταφέροντας την στη σύγχρονη εποχή, ενισχύοντας τα μηνύματά της για την προσμονή μιας κοινωνίας συνεκτικής κι ευημερούσας, κι όχι κατακρεουργώντας τα. 
Δεν γιορτάζουμε το… Halloween, ούτε συμμετέχουμε στα τελικά του… x-factor, που ειρήσθω εν παρόδω, η εναλλαγή των σκηνικών του είναι πολύ πιο άρτια αισθητικά, εντός θέματος, και ανταποκρινόμενα στο περιεχόμενο της εκάστοτε παρουσίασης. Χριστούγεννα γιορτάζουμε με ό,τι αυτή η γιορτή σήμαινε και σημαίνει για τους ανθρώπους στην πάροδο των αιώνων. Την οικογένεια, την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα γύρω από το γιορτινό «τραπέζι». Άγνωστες λέξεις, άγνωστες έννοιες, άγνωστα συναισθήματα, για τις κυρίες και τους κυρίους καλαμοκαβαλημένους του ετσιθελικού κοτζαμπασίδικου, ισοπεδωτικού «εκπολιτισμού» μας!
Αρέσει, δεν αρέσει στο Δήμο της Αθήνας, στο Ίδρυμα Ωνάση, στην κυρία Παναγιωτάκου, και στους παγκοσμίου φήμης «φωτιστές» της, το αποτέλεσμα που αντικρίζουμε είναι οικτρό και εντελώς εκτός θέματος. Δεν γνωρίζω τι είδους σενάρια επεξεργάζονται για να κάνουν το θέαμα πιο «πιασάρικο». Απέτυχαν εξ αρχής και καλό θα είναι να μας απαλλάξουν το συντομότερο από αυτό το «θέαμα». Δεν δικαιούνται, οι ιλουστρασιόν άτεχνοι και οι αγράμματοι ξερόλες, να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα έναντι αγνώστου ύψους αμοιβής, πληρωμένης -έτσι κι αλλιώς- από τη δική μας τσέπη!
Όθωνας Κουμαρέλλας -Αρχιτέκτων

Υ.Γ. Αναδημοσιεύω εδώ απαντητική επιστολή στην κ. Παναγιωτάκου του καλού φίλου Περικλή Δανόπουλου που με εκφράζει πλήρως -και ασυζητητί συνυπογράφω:
«Κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου,
Κυρία μου, μένω πράγματι κατάπληκτος με την αλαζονεία της απάντησης σας, στην σωρεία αρνητικών σχολίων σχετικά με την επιλογή του άθλιου φωτισμού της Βασ. Σοφίας. Μάλλον δεν θα πρέπει να είστε χρήστης του διαδικτύου και γι αυτό δικαιολογείστε. Αλλά λόγω θέσης σας, το να μην διαβάζετε ή να μην πληροφορείστε τι λέγεται, και όταν μάλιστα σας αφορά άμεσα ως ίδρυμα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον επαγγελματισμό σας. Είπατε πολλά κυρία Παναγιωτάκου, για τους φημισμένους… «φωτιστές», την… εθνική μας φωτίστρια(!) Ελευθερία Ντεκώ και τον Γιώργο Τέλλο… διάσημους ανθρώπους που θα έπρεπε να ξέρει κάθε Αθηναϊκή οικογένεια, φαντάζομαι. Λυπάμαι κυρία Παναγιωτάκου αλλά μάλλον ζούμε σε άλλους γαλαξίες, ακόμα και σε παράλληλα σύμπαντα. Στον δικό σας κόσμο, όμορφο είναι μια σειρά από στήλες φωτισμένες, στον δικό μας, όμορφο είναι αυτό που μας θυμίζει τον λόγο του φωτισμού, τα Χριστούγεννα κυρία μου. Μας λέτε ότι δεν υπάρχουν μόνο αγγελάκια και αστεράκια, αλλά υπάρχει και καλλιτεχνική άποψη. Επειδή εσείς και οι όμοιοί σας, βαφτίζετε όλο αυτό τον αδιάφορο διάκοσμο, τέχνη. Μας μιλάτε για μανία για το παλιό, τότε που όλες οι παραστάσεις εξωράϊζαν την πραγματικότητα, ενώ πολύς κόσμος δεν είχε να φάει. Σας πληροφορώ κυρία μου, ότι τώρα είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που δεν έχει να φάει, μόνο που εσείς αδυνατείτε να τον δείτε, μέσα στον σνομπίστικο κόσμο της αφθονίας και της μπλαζέ καλλιτεχνίας στον οποίο ζείτε. Και τελικά, το να μας κάνετε μαθήματα καλλιτεχνίας και να προκαλείτε την νοημοσύνη μας, πατρονάροντας μας και υποδεικνύοντας πως είναι το όμορφο. Το δικό σας αποκλειστικά όμορφο, είναι επιεικώς απαράδεκτο.
Τέλος, αναφέρατε πως…»Ο δημόσιος χώρος δεν είναι ιδιοκτήτη κρατική περιουσία, είναι δημόσιος χώρος, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές….. Μόνο που εσείς, αποφασίζοντας και διατάσσοντας, επιλέξατε αυτόν τον, οτιδήποτε άλλο, εκτός από Χριστουγεννιάτικο στολισμό, ερήμην μας, για εμάς. Και αυτό λέει πολλά σε όλους εμάς.
Περικλής Δανόπουλος -Οικονομολόγος
Υγ. Φυσικά δεν περιμένω απάντηση σε έναν αδαή σαν κι εμένα, που δεν γνωρίζει τους…. φωτιστές που μας αναφέρατε. Λυπάμαι αλλά δεν τα πάω καλά με τους νεολογισμούς».



 https://www.hereticalideas.gr/2019/12/peri-eortastikou-fotismou-tis-athinas.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου