Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και πόσα παιδιά δεν έσωσε η ActionAid

Πόσο κοστίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας;, Αλέξανδρος Ασωνίτης
Σύμφωνα με την γνωστή ΜΚΟ ΑctionAid, στην διαφημιστική εκστρατεία της με την οποία έχει κατακλύσει την Αθήνα (μετρό, λεωφορεία αλλά και το διαδίκτυο), «Tο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου μάλλον κοστίζει περισσότερο από την ζωή μου». Αυτό μας λένε/κατηγορούν, μέσω μιας μικρής κόλλας χαρτιού που κρατάνε στα χέρια τους, μικρά αθώα Αφρικανόπουλα καθαρά και καλοντυμένα, που μας κοιτάνε κατάματα όλο πίκρα και παράπονο. Δηλαδή μας μέμφεται η διαφήμιση, δηλαδή η ΜΚΟ, όχι τα παιδάκια.
Σκοπός της εν λόγω ΜΚΟ είναι να γνωστοποιήσει μια δραστηριότητά της: «Υιοθετείστε ένα παιδί σε μία πολύ φτωχή περιοχή της Αφρικής, της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής με 0,82 ευρώ την ημέρα».
Καλός σκοπός θα πείτε, και έτσι φαίνεται να είναι. Όμως για να δημοσιοποιήσουν την δράση τους πρέπει να προσβάλλουν έναν ολόκληρο λαό κατηγορώντας τον εμμέσως αλλά σαφώς για αδιαφορία και αναλγησία και να τον κάνουν να αισθανθεί ένοχος για κάτι που δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη και πολύ περισσότερο ενοχή;
Και που βρίσκεται ακόμα πιασμένος στις δίνες ενός τρομακτικού χρέους 340 δισ. ευρώ που θα τον αφαιμάζει για τουλάχιστον δύο γενιές, με άγνωστη την χρονολογία λήξεως, αν βέβαια αυτή επιτευχθεί ποτέ;
Πρέπει να του δηλητηριάσουν την χαρά για τις γιορτές, απ’ τις πιο σημαντικές του λαού, όπως κι αν τοποθετείται κανείς στον χριστιανισμό, απευθυνόμενοι στον καθένα από μας σε δεύτερο πρόσωπο, με την απωθητική έμμεση υπόδειξη: εσύ, που μας γυρίζει σε μαύρες εποχές;
«Όλα τα δώρα που θα αγοράσεις αυτά τα Χριστούγεννα μάλλον κοστίζουν περισσότερο από την ζωή μου», μας λέει ένα άλλο παιδάκι, απηχώντας την άποψη της Action aid Hellas που έχει κοστολογήσει, φαίνεται, την ζωή του Αφρικανόπουλου, αλλά δεν μας λέει πόσο, και την βάζει στο ίδιο ζύγι με τα δώρα που θα κάνει ο καθένας από μας, αν κάνει.

Πόσα παίρνει το Αττικό Μετρό από την ActionAid

Άρα λοιπόν, να μην στολίσουμε δέντρο και να μην κάνουμε δώρα, αυτό συνάγεται από την μομφή, αλλά να υιοθετήσουμε ένα παιδί με την διαδικασία που μας προτείνει η ΜΚΟ. Γιατί το σύνθημα δεν λέει, π.χ: κάνε ένα δώρο λιγότερο για να υιοθετήσεις ένα παιδί ή κάτι ανάλογο. Ενοχοποιεί ευθέως: Το δέντρο σου, τα δώρα σου. Δεν μας φτάνουν δηλαδή όλα τα άλλα, χρέος, τουρκική επιθετικότητα με απειλή πολέμου, ανεξέλεγκτες κι ασφυκτικές μεταναστευτικές ροές, πρέπει να αισθανθούμε ένοχοι επειδή κάνουμε δώρα ή στολίζουμε δέντρο!
Ευλόγως αναρωτιέται κάποιος: Πόσο κοστίζει η εκστρατεία αυτή σε μετρό, λεωφορεία, δίκτυο; Απ’ όσο ξέρω, για διαφήμιση μέσα στα βαγόνια του μετρό απαιτούνται 22.000 ευρώ, για διάστημα 1 ή 2 εβδομάδων. Συνυπολογίστε και το κόστος στα άλλα Μέσα, κι έχουμε ένα ποσό τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Αν το διαιρέσουμε με το 0,82 ανά ημέρα για την υιοθεσία ενός παιδιού, όπως διαφημίζει η ΜΚΟ, πόσα παιδιά υιοθετούνται; Γιατί λοιπόν σκορπάει τα λεφτά της αντί να κάνει υιοθεσίες;
Για να μας ενοχοποιήσει και δηλητηριάσει; Και δεν αρκούσε μια απλή προτροπή αλλά υιοθέτησε στις γιορτές ένα παιδάκι ή κάτι αντίστοιχο; Γιατί επέλεξαν να μας προσβάλλουν; Στο λήμμα του google που παραπέμπει στην σελίδα τους δεν μας κατηγορούν, πάλι καλά: «Υπάρχει καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο από το να σώσεις τη ζωή ενός παιδιού;».

Άλλο Ελλάδα και άλλο Βέλγιο

Η Action aid ιδρύθηκε το 1972 στην Μεγάλη Βρετανία. Ξέρουνε λοιπόν πολύ καλά οι ιδρυτές αλλά και οι θυγατρικές της, όπως η εγχώρια ΜΚΟ, ότι εκείνοι που ευθύνονται για την κατάσταση στην Αφρική είναι σχεδόν αποκλειστικά τα ιμπεριαλιστικά ευρωπαϊκά κράτη. Και απ’ τους επικεφαλής ήταν η Βρετανία, που απαγχόνιζε Κυπρίους αγωνιστές και εξολόθρευε Κενυάτες, για να περιορισθώ σε δύο μόνο παραδείγματα. Και το Βέλγιο, επίσης, με σφαγές εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ζαΐρ (Κογκό).
Εκεί λοιπόν θα ήταν πιο ωφέλιμο και πολιτικώς ορθό να κάνουν τέτοιες εκστρατείες, όχι στην Ελλάδα. Προς τιμήν της, η Ελλάδα δεν έχει διαπράξει ποτέ καμία γενοκτονία, εθνοκάθαρση ούτε έχει καταδικασθεί με ψηφίσματα του ΟΗΕ. Άλλοι έχουν διαπράξει, άλλοι έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, όχι εμείς.
Κι αν δεν δείχνουν στις ειδήσεις πόσο κινδυνεύουν οι ζωές των Αφρικανόπουλων, όπως μας λέει άλλη της διαφήμιση, πάλι τα δυτικά πρακτορεία είναι που "στέλνουν" και αξιολογούν τις διεθνείς ειδήσεις, όχι τα ελληνικά.
Καλές γιορτές λοιπόν, καλό χειμερινό ηλιοστάσιο. Με την σκέψη μας σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς όπου γης. Αλλά και στους υπόδουλους Έλληνες που υποφέρουν χωρίς καμία ελλαδική ή διεθνή στήριξη στα κατεχόμενα της Κύπρου, που δοκιμάζονται στην Νότια Αλβανία (Βόρεια Ήπειρο) όπου καταπατούνται τα δικαιώματά τους. Στην μάνα του Κατσίφα. Στην Ίμβρο και στην Τένεδο, στους Κωνσταντινουπολίτες. Στους κατοίκους του Καστελλόριζου κι όλων των ακριτικών νησιών που βλέπουν κάθε μέρα πάνω απ’ τα κεφάλια τους τα τούρκικα πολεμικά. Τόσο μελό κι άλλο τόσο είναι η πραγματικότητα. 


 https://slpress.gr/koinonia/to-christoygenniatiko-dentro-kai-posa-paidia-den-esose-i-actionaid/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου