«Κίνημα Τραμπ» στα σκαριά;

Ένα νέο πολιτικό δεδομένο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στην Ελλάδα και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Είναι η προσπάθεια, κρυφή και φανερή, για τη δημιουργία ενός κινήματος τύπου... Τραμπ στη χώρα μας. Ένα κίνημα δηλαδή που θα πατάει πάνω στις αρχές και τη στρατηγική του νέου προέδρου των ΗΠΑ με τα οποία νίκησε στις εκλογές, πέραν πάσης προσδοκίας. Λαϊκισμός, στροφή στα στρώματα του πληθυσμού που αισθάνονται παραμελημένα από το πολιτικό σύστημα, ενίσχυση της ρητορικής για το προσφυγικό που εδώ και μήνες διαλύει τη χώρα, οικονομικός προστατευτισμός (όσο μπορεί η Ελλάδα να έχει κάτι τέτοιο), επιστροφή σε βασικές αξίες του πατριωτισμού, του έθνους, του επιχειρηματικού πατριωτισμού.
Προφανώς και όλα τα παραπάνω δεν είναι κακά, άλλωστε, όλοι αυτοί που χαρακτήριζαν ανόητο, τρελό ή οτιδήποτε άλλον τον Ντ. Τραμπ, τώρα έχουν
καταπιεί τη γλώσσα τους.
Το πρόβλημα είναι εκείνοι που επιχειρούν να παίξουν το ρόλο των «Ελλήνων Τραμπ». Οι πληροφορίες του Antinews, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από σειρά γεγονότων που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες χώρα, λένε ότι υπάρχουν υπόγειες συζητήσεις πολιτικών με επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφους.
Κοινή συνισταμένη είναι η επίκληση του αντιγερμανισμού στην Ελλάδα η οποία έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια. Όπως δηλαδή ο Ντ. Τραμπ επιτέθηκε στη Γερμανία και δείχνει έτοιμος να παίξει «κατς» με την Αγκ. Μέρκελ, έτσι και στη χώρα μας υπάρχουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το άσβεστο μίσος.
Δεν αποκλείεται δε να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι η αλήθεια πιάνει τα νοήματα και τις αλλαγές των τάσεων. Και γι' αυτό θα ξεκινήσει μια ρητορική κατά του Βερολίνου, όσο η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή.
Όμως, κύριος εκφραστής, είτε για δικό του όφελος είτε για την κυβέρνηση, του... κινήματος Τραμπ στην Ελλάδα, θα είναι ο Πάνος Καμμένος. Οι καλές σχέσεις με μέλη του επιτελείου του πλανητάρχη, το ταξίδι στην Ουάσιγκτον και η τακτική του «όπου φυσάει ο άνεμος πάω» κάνουν τον υπουργό Άμυνας «φαβορί» για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Το αντιγερμανικό, φιλοτραμπικό κόμμα, που δεν είναι απαραίτητο να είναι προς το παρόν επίσημο κόμμα, ενισχύουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που πόνταραν στη δραχμή το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν τους έχει βγει. Δεν αποθαρρύνονται και μέσω της στήριξης μιας τέτοιας κίνησης ενδεχομένως να θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, εκτός γερμανικής αγκαλιάς. Επίσης, δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Τράγκας, που έχει παρελθόν στις ύβρεις κατά της Γερμανίας. Αν τον ακούσετε το πρωί θα καταλάβετε τα νοήματα που στέλνει και που το πάει. Μόλις προχθές μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον Τραμπ, εκθείαζε τον Πάνο Καμμένο για το πόσο μεγάλος πατριώτης είναι και έβριζε τον Μητσοτάκη.
Ο δε υπουργός Άμυνας μόλις προχθές έκανε την εξής δήλωση: «Οι Γερμανοί δεν λειτουργούν ως σύμμαχοι αλλά ως τοκογλύφοι».
Όσο για τη Νέα Δημοκρατία; Δείχνει μουδιασμένη με τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις και ανήμπορη να δει προς τα που πάει η γεωπολιτική ισορροπία. Ο Κυριάκος έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν μπορεί να απομακρυνθεί και από τη Γερμανία ενώ ετοιμάζεται για το ραντεβού του με την Μέρκελ.
Ας μην ξεχάσουμε να βάλουμε σε όλη αυτή την εξίσωση και τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ενδεχόμενη ήττα της Μέρκελ στις εκλογές ή σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Τι θα γίνει αν π.χ. συμμαχήσουν οι Σοσιαλιστές του Σουλτς με άλλες δυνάμεις και σχηματίσουν κυβέρνηση;
Ας τα έχουμε όλα αυτά στο νου μας. Ίσως το ελληνικό «κίνημα Τραμπ» να είναι απλά μια προσπάθεια διάσωσης πολιτικών καιροσκόπων όπως ο ακομβίωτος στρατηγός. Ίσως, όμως, να είναι και κάτι πολύ μεγαλύτερο.

 http://www.antinews.gr