Πώς o Φρανσουά Φιγιόν έγινε η νέα ελπίδα της γαλλικής Δεξιάς
Σε μια έκθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Λυών, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές κρατούσαν γαλλικές σημαίες, ένας ευκατάστατος κύριος από την επαρχία που θεωρούνταν ως η ηγετική μορφή της παραδοσιακής Καθολικής επαρχιακής γαλλικής δεξιάς, ανέβηκε στη σκηνή με ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος μετρά μια 35ετή πολιτική σταδιοδρομία και κατέληξε να ενσαρκώνει την ουσία του γαλλικού πολιτικού κατεστημένου, φώναξε στο καλοντυμένο και κατά κύριο λόγο ηλικιωμένο πλήθος: "Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα!"
Ο Φιγιόν είναι το μαύρο άλογο που ξαφνικά έγινε φαβορί και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το επόμενο έτος. Ερασιτέχνης οδηγός αγώνων και αμετανόητος οπαδός της Μάργκαρετ Θάτσερ, που διαφοροποιήθηκε από την παραδοσιακά κρατικιστική γραμμή της γαλλικής δεξιάς, έχει υποσχεθεί ένα "ριζοσπαστικό σοκ" για τη Γαλλία - μειώσεις φόρων, περικοπές των δημοσίων δαπανών, περικοπές σε θέσεις
εργασίας στο δημόσιο τομέα και πάταξη της ισχύος των συνδικάτων.
Η δημοτικότητά του οφείλεται επίσης στην προσεκτική προσφυγή του στις βαθιά κοινωνικά συντηρητικές απόψεις της Καθολικής δεξιάς, υποσχόμενος να αντιστρέψει ορισμένα δικαιώματα που κερδήθηκαν πρόσφατα όπως η υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, να διατηρήσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και να σεβαστεί τις χριστιανικές ρίζες της Γαλλίας.
"Η Γαλλία είναι πιο δεξιά από ποτέ" δήλωσε ο Φιγιόν αυτή την εβδομάδα, θέτοντας τον εαυτό του ως τον μόνο υποψήφιο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την διάθεση. Αν οι υποσχέσεις του Φιγιόν για ριζική οικονομική μεταρρύθμιση και "ελευθερία από τη γαλλική γραφειοκρατία" ακούγονται οικείες, είναι επειδή όντως είναι. Τα σχέδιά του περί θεραπείας-σοκ απηχούν όσα ο Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2007, αλλά απέτυχε να παραδώσει.
Ο Φιγιόν ήταν πρωθυπουργός του Σαρκοζί για πέντε χρόνια, και κανονικά θα έφερε μέρος της ευθύνης για τις αποτυχίες της εποχής Σαρκοζί. Αλλά έχει απαλλαχθεί από το στίγμα που στοιχειώνει τον πρώην πρόεδρο -γνωστό και ως "ο κ. Λιτότητα"- και τώρα υπόσχεται να κάνει όσα κανένας Γάλλος ηγέτης δεν τόλμησε πριν, αυξάνοντας τα άρια της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλάζοντας την εργατική νομοθεσία και επαινώντας τη Βρετανία της Θάτσερ ως μοντέλο ενός success story.
Ωστόσο, ο κοινωνικός συντηρητισμός του Φιγιόν και οι "οικογενειακές αξίες" - συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών του απόψεων σχετικά με την άμβλωση και την πρόθεσή του να περιορίσει τα δικαιώματα υιοθεσίας για ζευγάρια του ιδίου φύλου- που έχουν μπει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο πιο μετριοπαθής κεντρώος αντίπαλός του, Ζιπέ, κατηγόρησε τον Φιγιόν ότι θέλει να σύρει τη Γαλλία πίσω στο παρελθόν, με "ένα εξαιρετικά παραδοσιακό όραμα, για να μην πω λίγο οπισθοδρομικό, σχετικά με το ρόλο της γυναίκας, την οικογένεια και το γάμο". Επέμεινε επίσης ο Φιγιόν να διασαφηνίσει τη θέση του σχετικά με την άμβλωση.
Ο Φιγιόν, ο οποίος απείχε όταν το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει το νόμο του 2014 για την ισότητα ανδρών και γυναικών, έχει ήδη πει ότι ως Καθολικός ο ίδιος προσωπικά είναι αντίθετος με τις αμβλώσεις, αλλά δεν θα προσπαθήσει να αλλάξει τον νόμο του 1975 που τις νομιμοποιεί στη Γαλλία.
Γεννημένος σε μια παραδοσιακά Καθολική περιοχή της δυτικής Γαλλίας, ο 62χρονος Φιγιόν, ο οποίος μαζί με την Ουαλή σύζυγό του μεγάλωσαν τα πέντε παιδιά τους σε έναν πύργο του 12ου αιώνα, έχει την υποστήριξη των σκληροπυρηνικών ομάδων που αντιτίθενται στον γάμο ομοφυλόφιλων της Γαλλίας. Όταν η σοσιαλιστική κυβέρνηση εισήγαγε τη νομοθεσία πριν από τρία χρόνια, οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις και το χάσμα στη γαλλική κοινωνία δεν έχει κλείσει.
Στη συγκέντρωση τη Λυών πριν από μία εβδομάδα, κορυφαίες προσωπικότητες από τις διαδηλώσεις ήταν παρόντες για να τον χειροκροτήσουν. "Θα βάλω την οικογένεια στο επίκεντρο όλων των δημόσιων πολιτικών" υποσχέθηκε ο Φιγιόν επευφημούμενος από το πλήθος. Η οικογένεια "σίγουρα δεν είναι ένα μέρος για επικίνδυνους κοινωνικούς πειραματισμούς", είπε - εννοώντας το δικαίωμα υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων.
Το 2013, ο Φιγιόν ψήφισε κατά της εισαγωγής του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, και ως νέος βουλευτής το 1982 ψήφισε ενάντια στο νόμο που νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλία. Η κεντροδεξιά ένωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων GayLib χαρακτήρισε το όραμά του για τη Γαλλία ως "σαφώς εχθρικό προς τους LGBT".
Όταν προέκυψε αυτή την εβδομάδα ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο Φιγιόν είχε πει ότι η υπουργός Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ δεν θα πρέπει να προωθηθεί σε πλήρη υπουργική δουλειά "γιατί είναι έγκυος", ο Φιγιόν το αποσιώπησε, λέγοντας ότι το σχόλιό του ήταν αδέξιο και ένα κακόγουστο αστείο, και ότι της είχε ζητήσει συγγνώμη.
Ο Φιγιόν έχει ορκιστεί να υπερασπιστεί την ιστορία και τις χριστιανικές ρίζες της Γαλλίας. Το πλήθος στη Λυών επευφημούσε την υπόσχεσή του να φέρει πίσω τις σχολικές στολές και να ξαναγράψει την διδακτέα ύλη της ιστορίας για να αφηγείται την "εθνική ιστορία" της Γαλλίας. Αρκετά στοιχεία από τη δεξιά του κόμματος ήταν στο ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην υπουργού Ναντίν Μορανό, στην οποία απαγορεύθηκε να είναι υποψήφια με τους Ρεπουμπλικάνους στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου έτους αφότου επανειλημμένα επέμεινε ότι η Γαλλία ήταν μια χώρα "λευκής φυλής".
Η ξαφνική άνοδος της δημοτικότητας του Φιγιόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα βιβλίο που δημοσίευσε το φθινόπωρο με τίτλο " Κατακτώντας τον Ισλαμικό ολοκληρωτισμό". Σε αυτό, κατηγορεί τη σημερινή γαλλική κυβέρνηση για την αποτυχία της να ασχοληθεί με την ισλαμική τρομοκρατία, από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 230 άνθρωποι στη Γαλλία σε μια περίοδο 18 μηνών. Κλίνοντας προς την κατεύθυνση της "σύγκρουσης των πολιτισμών", μια θεωρία που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1990 από τον Σάμιουελ Χάντινγκτον, ο Φιγιόν προειδοποίησε ότι "η αιματηρή εισβολή του ισλαμισμού στην καθημερινή μας ζωή θα μπορούσε να σημάνει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο".
Στη Λυών, τον επευφημούσαν έντονα όταν είπε: "Το ριζοσπαστικό Ισλάμ διαφθείρει κάποιους από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας". Υποσχέθηκε διοικητικούς ελέγχους για το Ισλάμ στη Γαλλία, όπως τη διάλυση του κινήματος των σαλαφιστών και την απαγόρευση κηρύγματος στα αραβικά. Αυτό το καλοκαίρι, υποστήριξε ένα νόμο για την απαγόρευση των μπουρκίνι στις γαλλικές παραλίες.
Η εξωτερική πολιτική είναι επίσης ένα αξιοπρόσεκτο σημείο, κυρίως λόγω της προθυμίας του Φιγιόν να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία και να συνεργαστεί με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Φιγιόν, ο οποίος έχει μια σχετικά φιλική σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ήταν πρωθυπουργοί κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, είναι εναντίον των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος της Γαλλίας κατά του "ισλαμικού ολοκληρωτισμού" σήμαινε ότι "θα χρειαστούμε πολλούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία". Δήλωσε ότι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους σήμαινε πως η Γαλλία δεν θα πρέπει να αποκλείει τη συνεργασία με τον Άσαντ. Την περασμένη Τετάρτη, ο Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι ο Φιγιόν είναι ένας "έντιμος άνθρωπος".
Ένα βασικό ερώτημα για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι αν ο Φιγιόν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προπύργιο ενάντια στη Λεπέν, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα φτάσει στον τελικό γύρο. Είναι άγρια αντίθετος με την ακροδεξιά. Η εστίασή του στις παραδοσιακές γαλλικές αξίες της οικογένειας και στην εθνική ταυτότητα έχει απήχηση σε ένα μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων και στην συγκέντρωση της Λυών χρησιμοποίησε στοιχεία της ρητορικής της Λεπέν, τονίζοντας την "κυριαρχία" της Γαλλίας και μιλώντας τακτικά για τον "λαό".
Σε αντίθεση με τον Σαρκοζί και τον Ζιπέ, δεν έχει καμία καταδίκη για διαφθοράς ή νομικές έρευνες εναντίον του, γι' αυτό είναι πιο δύσκολο η Λεπέν να επιτεθεί στην ακεραιότητά του. Εκείνη, ωστόσο, θα του επιτεθεί ανελέητα κατηγορώντας τον ως πρόσωπο του παρελθόντος, ένα σύμβολο του συστήματος και πρωθυπουργό του Σαρκοζί. Η οικονομική πλατφόρμα της, η οποία είναι προστατευτική, κρατικιστική και πιο οικονομικά αριστερή, είναι διαμετρικά αντίθετη με την δική του. Ο Φιγιόν δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα ανακόψουν τον εξτρεμισμό στη Γαλλία: "Για να σταματήσουμε τους εξτρεμιστές, θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματική, πραγματική και γρήγορη αλλαγή".

theguardian.com

 http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/pos-o-fransoua-figion-egine-i-nea-elpida-tis-gallikis-deksias/5.112161