Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Φρανσουά Φιγιόν: Ο άγγελος του θανάτου της ΕΕ


Του Απόστολου Διαμαντή από το tvxs.gr 
Η αιφνίδια και ορμητική πορεία του Φρανσουά Φιγιόν, προς την νίκη στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής δεξιάς, σημαίνει το οριστικό τέλος της φιλοευρωπαϊκής και φιλογερμανικής πολιτικής ελίτ της Γαλλίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται μόλις ένα μικρό βήμα πριν από τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν, η οποία προτείνει άμεσα δημοψήφισμα εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ. Ο Φιγιόν το λέει κάπως διαφορετικά, με άλλα λόγια, αλλά πολύ κοντά στην ίδια ουσία: θα κάνω δημοψήφισμα για να δώσω «τέλος στον διοικητικό φεντεραλισμό», έγραψε με τρόπο αποφασιστικό στον Monde στις 27 Ιουνίου.
Τι σημαίνει αυτό;  Το εξηγεί πολύ καθαρά και επιθετικά ο ίδιος, με τρόπο που δεν
σηκώνει καμία παρερμηνεία. «Οι φίλοι μας οι άγγλοι…», λέει ο Φιγιόν, «…έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Είναι το μήνυμα όσων δεν θέλουν μια Ευρώπη – σουρωτήρι. Που αυξάνει τους ελέγχους και τις ρυθμίσεις.  Άκουσα τους βρετανούς, που είναι περήφανοι για την εθνική τους καταγωγή, να φοβούνται πως θα χάσουν τον έλεγχο της μοίρας τους. Προτείνω να ακολουθήσουμε τους βρετανούς, λέξη προς λέξη»!
Αλλά ο επερχόμενος γάλλος πρόεδρος, ήταν σαφέστερος, όταν εξηγούσε για πιο λόγο η Ευρώπη πρέπει άμεσα να αλλάξει, ειδάλλως θα διαλυθεί άμεσα. «Δεν θέλω την Ευρώπη των τεχνοκρατών, αλλά την Ευρώπη της πολιτικής», τόνισε, ενώ προανήγγειλε και τα άμεσα βήματα που θα κάνει. Θα επισκεφθεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα προτείνει την επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας σε όλα τα θέματα και την ουσιαστική κατάργηση της Κομισιόν, η οποία δεν θα έπρεπε να έχει άλλο ρόλο, από τη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να επιστρέψουν στην αποκλειστική εξουσία των εθνικών κρατών. «Πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη που να σέβεται τα έθνη», δήλωσε ο Φιγιόν.
Όσο για την τύχη του ευρώ και του Eurogroup, ο Φιγιόν ήταν εξίσου σαφής. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα, δεν έχει την εντολή, το δικαίωμα δηλαδή, να επεμβαίνει στις εθνικές πολιτικές. Αυτό θα τελειώσει. Μια οικονομική ελίτ των Βρυξελλών, χωρίς νομιμοποίηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τη βούληση κάθε λαού ξεχωριστά, δεν μπορεί να συνεχίσει. Η εντολή πρέπει να περάσει στο έθνος.
Και το ευρώ; Αυτό δεν το λέει ο Φιγιόν. Αλλά εφόσον αναγγέλλει δημοψήφισμα για όλες αυτές τις αλλαγές, που ουσιαστικά συνιστούν ένα λάϊτ, αλλά ουσιαστικό ftexit, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε πως το ευρώ μετράει μέρες κυριολεκτικά.  Ο Φιγιόν, τέλος, απαιτεί έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και κοινή πολιτική ασφάλειας για την ΕΕ. Και όταν λέμε τα απαιτεί, εννοούμε πως θα τα θέσει σε δημοψήφισμα και εάν δεν γίνουν, τότε θα επιστρέψει στην κυριαρχία της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
Και τι κάνει η Ελλάδα, απέναντι σ’ αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές; Τίποτα. Δεν νομίζω πως προετοιμάζεται. Κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ως συνήθως.
Η νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στη Γαλλία στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Συριζα, να αφήσει κατά μέρος την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, διότι, πολύ απλά, δεν θα έχει πλέον τη στήριξη της Γαλλίας, δηλαδή θα απομονωθεί πλήρως. Η κυβέρνηση Τσίπρα, με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, τον Φιγιόν στη Γαλλία και με τον Ρέντσι σε λίγες μέρες παρελθόν, θα πρέπει να σχεδιάσει άμεσα μια ομαλή πορεία εξόδου.
Στέλνει όμως  και στην ΝΔ ένα πολιτικό μήνυμα η νίκη Φιγιόν. Η ρητορική περί  λαϊκισμού πρέπει να μετριαστεί, διότι, πολύ απλά, δεν συμβαδίζει με τις διεθνείς πολιτικές τάσεις. Το να χρησιμοποιείς ακόμη τη ρητορική του Γιουνκέρ και του Φερχόϊσταντ- μια ρητορική μειοψηφική πλέον- είναι μια μάλλον αναποτελεσματική τακτική. Δεν έχουμε μέτωπο αντιλαϊκιστικό σήμερα, άλλο μέτωπο έχουμε: των εθνών εναντίον των Βρυξελλών. Των λαών δηλαδή, εναντίον των ελίτ.
Οι επιπτώσεις της νίκης Φιγιόν, που φυσικά κανένας δεν την επιθυμούσε στο γαλλικό πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε δώσει τα ρέστα του για τον νεοφιλελεύθερο Ζιπέ, θα έχει άμεσες τεκτονικές επιπτώσεις στη συνοχή της ΕΕ.
Βεβαίως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο Φιγιόν να νικήσει την Λεπέν. Αλλά εάν χάσει δεν θα έχουμε απλές επιπτώσεις, θα έχουμε άμεση διάλυση. Διαλέγουμε και παίρνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου