Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εναντίον ΚΕΕΡΦΑ και φιλοσυριζικών ΜΜΕ

antarsya870

Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εναντίον ΚΕΕΡΦΑ και φιλοσυριζικών ΜΜΕ


«Ως μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζουμε την κινητοποίηση του Σαββάτου ενάντια στο άνοιγμα των γραφείων της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Η κινητοποίηση ήταν από τις πιο μαζικές το τελευταίο διάστημα στην πόλη, με εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενους να κατεβαίνουν στο δρόμο και να δίνουν ηχηρή απάντηση στη φιέστα που επιχείρησε να οργανώσει η ναζιστική οργάνωση.
Μια τέτοια διαδήλωση προέκυψε σαν αντικειμενική ανάγκη απέναντι στο εκ νέου άνοιγμα των γραφείων της Χ.Α. Αφενός είναι αυτονόητη η ανάγκη να κλείσουν τα γραφεία των φασιστών που έχουν αποτελέσει στο παρελθόν πάμπολλες φορές ορμητήριο επιθέσεων σε πρόσφυγες, μετανάστες, μειονοτικούς και αγωνιστές της Αριστεράς. Αφετέρου τα εγκαίνια των γραφείων αποτελούν και μια αφορμή για το κίνημα και το λαό της Ξάνθης να ανοίξει και πάλι την κουβέντα για το ρόλο της
Χρυσής Αυγής και του φασισμού και να οργανώσει την αντιφασιστική του πάλη.
Από την άλλη οφείλαμε να καταδείξουμε το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική της λιτότητας, των περικοπών και του ρατσισμού δίνει άλλοθι στους ναζιστές να μπορούν να χύνουν το δηλητήριό τους. Υπογράφοντας μνημόνια, παραχωρώντας την δημόσια περιουσία στους καπιταλιστές και ακολουθώντας κατά γράμμα τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε. (και μάλιστα στο όνομα της αριστεράς) οδηγεί τους εργαζόμενους και την νεολαία στην εξαθλίωση και την απογοήτευση ανοίγοντας στους φασίστες πεδίο για να δράσουν. Ταυτόχρονα, η πολιτική στο προσφυγικό, με την ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίνει αέρα στα πανιά της Χρυσής Αυγής για να οργανώσει υποτιθέμενους «αγανακτισμένους πολίτες» στο να επιτεθούν σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Για τους παραπάνω λόγους, ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιλέξαμε να λάβουμε ξεκάθαρη στάση και θέση απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα και τη νεολαία του. Επιλέξαμε να μην ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία εσκεμμένα διαμόρφωσε ρηχό πολιτικό περιεχόμενο ώστε να χωρά το κυβερνόν κόμμα (!) και η νεολαία του. Η δράση της ΚΕΕΡΦΑ όχι απλά συνυπολογίζει τον κυβερνητικό μηχανισμό ως κομμάτι του κινήματος, αλλά αλλά σε ανοιχτή συνεννόηση και συνεργασία μαζί του, όπως και με ορισμένα εξώφθαλμα φιλοΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ έδρασαν υπό κοινό σχέδιο. Αντίθετα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από κοινού με τη ΛΑΕ, διοργάνωσε χωριστό κάλεσμα και συγκέντρωση.
Καμία δουλειά δεν έχει ο κόσμος τους κινήματος πλάι στο ΣΥΡΙΖΑ που θυμήθηκε να φορέσει την αντιφασιστική του φανέλα, ο ίδιος που διακηρύσσει την αναγκαιότητα ύπαρξης του φράχτη στον Έβρο, ο ίδιος που υπέγραψε τη ρατσιστική συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας.
Καταγγέλλουμε απερίφραστα την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Δεν υπάρχει επιλεκτικός αντιφασισμός ούτε επιλεκτικός αντικυβερνητισμός. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το ρόλο και το έργον που επιτελεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι ούτε σκοπεύουμε να αποτελέσουμε το πλυντήριο των βρώμικων συνειδήσεών τους. Η μηδενική ανοχή απέναντι στη συνύπαρξη με τους κατά φαντασίαν κινηματίες –πλην κυβερνώντες- ΣΥΡΙΖΑίους δεν είναι απλώς κεκτημένο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι σεβασμός απέναντι σε όλο τον κόσμο που βλέπει τη ζωή του να κουρελιάζεται από την πολιτική της κυβέρνησης και προσβάλλεται από την υποκρισία της.
Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε οτι η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ για την αποτίμηση της πορείας που χαιρετίζει την παρουσία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πολύ πίσω από τα κεκτημένα του αντιφασιστικού κινήματος.
Ταυτόχρονα η ίδια ανακοίνωση δείχνει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το εθνικιστικό DEB, όσο και με ανθρώπους που υποδαυλίζουν εθνικιστικά πάθη στην περιοχή. Αλίμονο αν οι αγωνιστές προσεγγίζουν τους εργάτες με όχημα τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Αλίμονο αν η επαναστατική αριστερά διαχωρίζει τους εργάτες με βάση το θρήσκευμα, το χρώμα του δέρματος, τη φυλετική καταγωγή. Πολύ περισσότερο αν διαμεσολαβεί την επαφή της με αυτούς μέσα από θρησκευτικούς ηγέτες ή παράγοντες συνδεδεμένους με επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σενάρια.
Κάνουμε έκκληση στους εργαζόμενους να προωθήσουν την ενωτική πάλη τους, να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους, να ξεπεράσουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσους θέλουν τους εργατικούς αγώνες ως διαπραγματευτικό χαρτί στα παζάρια με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Οφείλουμε όμως μια απάντηση και απέναντι στους συναγωνιστές της Λαικής Αντίστασης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει συνειδητά αποφύγει την εμπλοκή σε ένα «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων και αλληλοκαταγγελιών μεταξύ δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς. Παρόλα αυτά πιστεύουμε πως ο συχνά απαραίτητος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των αγωνιστών και των συλλογικοτήτων της αριστεράς θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια και όχι να κρύβεται η ουσία της πολιτικής διαφωνίας κάτω απ’ το χαλί.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαϊκής Αντίστασης και Λαϊκής Ενότητας με έκπληξη συνειδητοποιήσαμε ότι αρχικά η Λαϊκή Αντίσταση δεν είχε κανένα σκοπό για διαδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου (που βέβαια αυτό δεν αναφέρεται στην ανακοίνωσή της!!!) με το πρόσχημα ότι η πόλη θα ήταν άδεια από κόσμο και θέλοντας να διαχωριστεί (τεχνητά) από το ΣΥΡΙΖΑ και την Αναρχία, πρότεινε μόνο παρέμβαση και κινητοποίηση το πρωινό του Σαββάτου. Διαφωνία υπήρξε όμως και με τη λογική της Λαϊκής Αντίστασης που υποτιμά επικίνδυνα την ανάγκη συγκρότησης στο σήμερα του αντίπαλου δέους στο φασισμό, που δε θα είναι άλλο από τον οργανωμένο λαό. Στη λογική της αυτή οφείλεται η άρνηση από μεριάς τους να μπαίνει σαν σύνθημα του καλέσματος το «Να κλείσουν τώρα τα γραφεία της Χ.Α.». Μια άρνηση που υποτιμά εκτός των άλλων τόσο το αντιφασιστικό κεκτημένο της πόλης που ανάγκασε τη Χ.Α. να είναι «άστεγη» για πολλούς μήνες, όσο και τη σημασία που έχει το κλείσιμο των ορμητηρίων των δολοφόνων, που στην ίδια την πόλη της Ξάνθης έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους της μειονότητας , σε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.
Όσο για το επιχείρημα πως αναιρέθηκε η συζήτηση της σύσκεψης την επόμενη μέρα, θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο πως η προσπάθεια του μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παρεβρέθηκε στη σύσκεψη να βρεθεί μια συνθετική πρόταση, δεν απέφερε καρπούς. Η πρόταση που έγινε ήταν για πρωινή παρέμβαση και συγκέντρωση το απόγευμα. Η προσπάθεια αυτή σύνθεσης των απόψεων έγινε σαφές πως δεν ήταν απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο λόγος που δεν ευοδόθηκε, ήταν αφενός η άρνηση της Λαϊκής Αντίστασης να μπει στο κάλεσμα το σύνθημα «να κλείσουν τώρα τα γραφεία της ΧΑ» και αφετέρου η εκτίμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως η προπαγάνδιση της πορείας, που είχε γίνει πολλές μέρες πριν από τα μέλη της, ήταν ικανοποιητική. Κρίναμε με λίγα λόγια πως έπρεπε να ρίξουμε το βάρος στην απογευματινή πορεία σαν απάντηση στο προκλητικό για την κοινωνία της Ξάνθης άνοιγμα των γραφείων της ΧΑ.
Παρά τα κακώς κείμενα αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε είναι η μεγαλειώδης κινητοποίηση του κόσμου της Ξάνθης που έδωσε μια πρώτη ηχηρή απάντηση στους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Με πίστη στις δυνατότητες που γεννά η εποχή μας αντλούμε δύναμη απ’ τους αγώνες που ξεδιπλώνονται για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας. «

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:
-Θεωδορουλέα-Μπαλαφούτη Βάσω(εργαζόμενη, μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ.Ε. Ξάνθης)
-Σαριδάκης Μάνθος (μεταπτυχιακός φοιτητής, μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ.Ε. Ξάνθης)
-Τζήκας Γιώργος(φοιτητής, μέλος της Τ.Ε. Ξάνθης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου